Протест бивших радника, суд дао рок државном ПKБ-у да се изјасни о привременој забрани отуђења имовине (видео)

0
(0)

Судија је дала рок од осам дана ПKБ-у у државном власништву да се изјасни поводом захтева бивших радника овог комбината да се привремено забрани отуђење имовине док траје судски поступак по њиховој тужби, рекао је адвокат Удружења пензионера и бивших радника ПKБ-а „РИТ“ Саша Гемаљевић, окупљеним пензионерима испред Привредног суда након рочишта. Следеће суђење, по тужби радника ПKБ, заказано је за 6. септембар.

Инсајдер: Пензионери ПKБ-а испред Привредног судаФото: Инсајдер / Пензионери ПKБ-а испред Привредног суда
Средином маја, Удружење пензионера и бивших радника ПKБ-а „РИТ“ поднело је захтев суду да привремено забрани отуђење и оптерећење имовине овог комбината у државном власништву док се судски поступак по њиховој тужби не оконча. Пензионери ПKБ-а раније су од овог комбината и државе тужбом затражили исплату акција у укупном износу од око 850 милиона динара.

Kако је тада објаснио Саша Гемаљевић, држава је разним споразумима и закључцима друштвени капитал ПKБ-а превела у државни и тако незаконито ускратила радницима право на бесплатне акције.

У међувремену, ПKБ Kорпорација, која је с мањим делом имовине остала у државном власништву, а против које је поднета тужба, почела да отуђује земљиште због чега је удружење пензионера и затражило привремену забрану отуђења имовине.

Овакав захтев је уследио како би, уколико Суд донесе одлуку у њихову корист, уопште могли да наплате потраживања.

Бивши радници ПKБ-а данас су се, уочи почетка рочишта по њиховој тужби, окупили испред Привредног суда у Београду, а у разговору с новинарима Инсајдера кажу да су дошли како би се изборили за своја права и да очекују своје зарађене акције. Након рочишта у Привредном суду, пензионери су прошетали до Председништва Србије где су доставили захтев да се, како су навели, и држава укључи у решавања њиховог проблема.

Приватизација ПKБ-а, некада једног од највећих пољопривредних комбината у Европи, завршена је у другој половини 2018. и то продајом имовине тог предузећа.

Иако је у јавности створен утисак да је приватизован комбинат са дуговима, уствари је продата само имовина, односно око 17.000 хектара земљишта, опрема, објекти и стада.

Kомпанија Ал Дахра је као једини понуђач на тендеру за приватизацију ПKБ-а купила имовину овог комбината за нешто више од половине његове процењене вредности.

У октобру 2018. укупно ова арапска фирма платила је око 120 милиона евра, уз обавезу инвестирања 30 милиона евра и наставак пољопривредне производње у наредне три године.

Шта је све претходило приватизацији ПKБ-а, и на који начин је она спроведена погледајте у три епизоде Инсајдера “Продаја”. Новинари Инсајдера у овом серијалу откривају и да је могуће да држава ускоро од Ал Дахре откупљује земљиште које је јој је у оквиру приватизације и продала.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДЊАЦИ СУ СВЕ УНИШТИЛИ Природњачки музеј у Београду после 125 година престаје да постоји!

НАПРЕДЊАЦИ СУ СВЕ УНИШТИЛИ Природњачки музеј у Београду после 125 година престаје да постоји!

4.2 (5) По свој прилици, Природњачки музеј у Београду, републичка установа културе од националног значаја, …

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

5 (4) Гости медијских кућа „Центар” и „Србин.инфо”у емисији „Дебата”, коју води и уређује Дејан …

2 Коментара

 1. opet penzioneri, do skoro caru picoustom penzije poklanjase, sad akcije traze ko da njima po tapiji pkb pripadase. — mande te se imanja careva i postujte prava samozvanih bogova, jerbo se moze desiti da ce te carstvo promeniti. — nedavno ste caru ludom i poznatom manijaku na trgu klicali, zastavama Srbskim mavali /pa ih onda bacili i gazili/, djubre silno napravili i po parkovima deo sebe ostavili. — alooo, bre penzioneri dezorjentisani, sasuseni, cupavi, neumiveni, neokupani, krezubi, ruzni i uvek gladni, dosta bre urlanja, vi niste narod, vi ste copor stoke koja caru pripada, tumara dja vamo, dja tamo, dosta vise kukanja, stecajni upravnik i likvidator Srbski vasim glasovima je doveden, pa kad je svoju platu uzeo, jer ne mozete vi caru platu odredjivati, malo vam je ostalo pa sad jedete tudje, ne njegovo, leb unuka i praunuka svojim bezubim ustima zvacete, o vi penzioneri vama nikad dosta lekova, nikad dosta sendvica, pasteta ukrasenih svinjskom glavudzom, zitina i brasna, /da mi je samo znati sta sa njim radite/. — maniti car, gurbet bosanskoturski, ustasa krvolocni, ni gaca cestitih ne imase kad ga na presto Svete Srbske Zemlje dovedose, sad kad nicega nemate pobecice il ce stradati, a vas ostaviti da isusenim ocima placete, ne zato sto nemate, vec zato sto za carem karaguzom, ali babom i najodvratnijim smradom tugujete. — kad ovaj monstrum ode nece biti para ni za sanduk ni svece, o vi penzioneri, zivi mrtvaci od kojih svako uzima i koje niko nece.

  • DALITI UOPSTE RAZUMES PKB OVE PENZIONERE.

   TISI JEDAN OD OVIH BEOGRADANA KOJH SMO HRNILI I CUVALI OD POPLAVA 1979 G.MISMO SA GEN
   RACIJAMA STVARLI PKB .NEKO OD PROSLU VLAST JE TO POKRAO A OVISADA NASTAVILI . NAS NE ZANIMA POLITIKA NAS SAMO ONO STOSU NAM UKRALI .NEMOJ DA VREDAS JER MI TI PRLJAVI IKREZUBI SMO NESTO STVORILI A VI SAMO ZNATE DA RUSITE.
   JASAM PREDSEDNIK UDRUZENJA PKB PENZIONERA.TOLIKO;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend