Против рудника јадарита прикупљено 124.000 потписа, Рио Тинто најављује проширење пројекта и Јадар 2
фото: Подрињски Антикорупцијски Тим / Фејсбук

Против рудника јадарита прикупљено 124.000 потписа, Рио Тинто најављује проширење пројекта и Јадар 2

Иако грађани широм Србије показују све веће незадовољство поводом намере компаније Рио Тинто да отвори рудник јадарита недалеко од Лознице, ова компанија са државом разговара о проширењу пројекта, а Министарство заштите животне средине покреће процедуру израде еколошке студије.

Петицију против рудника јадарита, од кога би се добијао у светским оквирима веома тражени литијум, званично је до данас потписало скоро 124.000 грађана, а Влади Србије су недавно писали и чланови Српске академије наука и уметности, који су је саветовали да боље сагледа могуће проблеме и непоправљиве последице, које би ова инвестиција изазвала.

Све то, ипак, не утиче (истина, власт је најавила могућност раписивања референдума о пројекту Јадар) на Рио Тинто и Владу Србије у њиховим намерама, што потврђују и последња дешавања.

Амбасадорка Србије при ЕУ Ана Хрустановић и Лоренс Дешамбеноа, главни директор за спољне послове компаније Рио Тинто, разговарали о пројекту Јадар 2

Kомпанија Рио Тинто разматра могућност проширења капацитета ископавања и прераде литијума у Србији и тај пројекат носи назив Јадар 2, наводи се у документу који је мисија Србије при Европској унији проследила Министарству спољних послова Србије, а у који је БИРН имао увид.

У документу се наводе детаљи разговора амбасадорке Србије при ЕУ Ане Хрустановић и Лоренса Дешамбеноа, главног директора за спољне послове компаније Рио Тинта који је одржан 8. јуна у Бриселу.

У документу се наводи се да је састанак заказан на иницијативу Дешамбеноа, који је амбасадорки рекао да Рио Тинто “разматра могућност брже реализације актуелног пројекта” и евентуално проширење пројекта.

Састанак у Бриселу десио се осам дана након што је у Београду председник Вучић разговарао са Јакобом Стаусхолмом, извршним директором компаније Рио Тинто

Он је “посебно нагласио да је након разговора у Београду (са председником Вучићем, прим.нов.), Рио Тинто одлучио да изврши поновну процену рокова за реализацију постојећег пројекта, како би исти био завршен раније него што је планирано. Поред тога, размотриће се и могућност проширења пројекта, односно изградње постојења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума (пројекат Јадар 2)”, пренео је БИРН.

Потреба за бољом комуникацијом са становништвом, била је један од закључака састанка српске амбасадорке и директора Рио Тинта.

Састанак српске амбасадорке и директора Рио Тинта у Бриселу десио се осам дана након што је у Београду председник Вучић разговарао са Јакобом Стаусхолмом, извршним директором компаније Рио Тинто о текућим и потенцијалним пројектима, видовима сарадње “која не би стала на истраживању и експлоатацији литијума, него на ширем економском развоју округа и шире”.

Лоренс Дешамбеноа је за БИРН потврдио да је састанак одржан и да је био део редовне процедуре обавештавања о најновијим дешавањима у пројекту Јадар. На питање да појасни шта је пројекат “Јадар 2” и када планирају да га представе српској јавности, он је одговорио да је наше питање “чињенично нетачно”.

Започета процедура израде Студије о процени утицаја на животну средину
У међувремену Министарство заштите животне средине објавило је 5. јула обавештење да је фирма Рио Сава Еxплоратион поднела захтев за одређивање обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину пројекта подземне експлоатације лежишта литијума и бора “Јадар”, постројења за обогаћивање руде и одлагања јаловине настале при рударским активностима.

Све ове активности, како се наводи и обавештењу, обављаће се на катастарским парцелама у оквиру катастарских општина Горње Недељице, Брњац, Велико Село, Јаребице, Слатина, Ступница и Шурице (територије града Лознице и општине Kрупањ).

Заинтересовани могу да доставе своје мишљење у року од 15 дана

Министарство је уједно позвало заинтересовану јавност да изврши увид у садржину захтева, сваког радног дана од 11-14 часова у просторијама Министарства у Београду, и да достави своје мишљење у року од 15 дана од дана објављивања обавештења.

Ово је, иначе, нормална процедура приликом израде студије о процени утицаја на животну средину. Kакви ће бити коментари јавности може се претпоставити, а онда остаје да се види да ли ће их Министарство уважити.

balkangreenenergynews.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ђерлек: Све је спремно за ковид пропуснице, ускоро финална одлука

Ђерлек: Све је спремно за ковид пропуснице, ускоро финална одлука

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да се очекује да ће седница …

Почео протест адвоката: Блокирана Немањина, запослени раније напустили Врховни суд

Почео протест адвоката: Блокирана Немањина, запослени раније напустили Врховни суд

Протесни скуп адвоката почео је у 14 сати испред зграде Врховног касационог суда, а како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *