Прва фаза „државног удара” у Македонији готова: Заев и Шиптари изабрали свог „председника Собрања” (видео)

ПОЛИТИЧКА ситуација у Македонији почела је да се усијава – тачно према најави „главног Американца” Зорана Заева.

Чим је председавајући конститутивне седнице Собрања, Трајко Вељановски, прекинуо њен 20-ти наставак, посланици СДСМ и шиптарских партија остали су у сали и прогласили себе за парламент који ће „довршити конституисање”.

Најстарији међу њима Ферид Мухић објавио је да преузима улогу председавајућег, да би одмах потом ту „штафету” предао Горану Мисовском из НСДП. А он је позвао посланике коалиције СДСМ-Шиптари да пређу на четврту тачку дневног реда, односно – да изаберу председника Собрања.

Тај предлог је подржало 66 посланика, па је Мисовски предложио да се гласа о предлогу да Талат Џафери буде изабран за председника парламента. То је експресно учињено, па је Мисовски објавио да је Џафери изабран за председника Собрања и да је добио подршку 61 посланика.

Чим је био изабран на овај начин – коју су посланици ВМРО-ДПМНЕ прогласили за државни удар – Џафери се присутнима обратио на албанском језику.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ за то време су стајали испред трибине и скандирали: „Ово је пуч, ово је пуч!”. Потом су почели да певају македонску химну.

Ситуација је напета и постаје све напетија.

Учесници протеста „За заједничку Македонију” – који су до прекида заседања били испред зграде парламента – ушли су унутра.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мађарска послала 50 полицајаца у Македонију и Србију као помоћ у сузбијању илегалних миграција

Мађарска послала 50 полицајаца у Македонију и Србију као помоћ у сузбијању илегалних миграција

Мађарска је послала Србији и Северној Македонији нове полицијске контингенте да помогну локалним полицијским снагама …

Христос се роди!

Христос се роди!

Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. Свима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *