Први предмет који је направио човек напустио Сунчев систем

0
(0)

Свемирска сонда америчке агенцијеза истраживање свемира НАСА, „војаџер 1“ напустила је Сунчев систем и ушла у међузвезвадни простор.

Притом се показало да међузвезвадни простор није налик ономе што су научници очекивали: изгледа да није тачна процена да магнетно поље у међузвезданом простору тече у другачијем правцу него у Сунчевом систему.

„Магнетно поље у Сунчевом систему је поравнато с магнетним пољем у међузвезданом простору“, рекао је међутим физичар Универзитета Мериленда, САД, Мар Свисдек (Марц Сwисдак), преноси сајт МСН из часописа „Тхе Астропхyсицал Јоурнал Леттерс“.

Пошто није било очкиване промене у магнетном пољу, испоставило се да је „војаџер“ у међузвездани простор ушао много раније – још пре годину дана када је мерење показало нагло смањење броја честица које стижу са Сунца, а повећање галактичког зрачења из међузвезданог простора.

Ипак, с том проценом се не слаже водећи научник пројекта „војаџер“, сада пензионисани Едвард Стоун. Он каже да је, иако се зна где је сонда и шта она мери, тешко проценити где је граница Сунчевог система и међузвезданог простора.

„Војаџери“ „1“ и „2“ су лансирани 1977. с циљем да прикупе податке о удаљеним планетама Сунчевог система.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *