fbpx

Пирот: Откривају тајну врела

0
(0)

ПИРОТ – Десеточлана екипа спелеоронилаца, почетком наредног месеца наставља истраживања Јеловичког врела на Старој планини. Рониоцима из Немачке, који су се већ спуштали до 48. метра у тмину и дубину Врела, ове сезоне придружиће се колеге из Пољске и Швајцарске, а с обзиром на то да први део екипе долази већ 1. септембра – припреме у Туристичкој организацији Пирота, која организује овај несвакидашњи подухват, већ су окончане.

Основни циљ ронилаца је да одгонетну тајну која, практично, постоји колико и само Врело, односно да дају одговор на питање: зашто током сваке године, негде између лета и јесени, тачније око Преображења, толико помињано врело пресуши на један дан, да би већ следећег вода поново покуљала из утробе планине? Ову појаву, до сада, многи су објашњавали принципом „спојених судова“ и специфичним положајем земље у односу на месец, али нико није утврдио несумњиве разлоге који доводе до пресушивања. На руку рониоцима, овога пута, иде и сушна година, односно поприлично смањен водостај околних река и потока.

– Рониоци доносе скупоцену опрему са којом ће радити, биће смештени у Визиторском центру на Врелу, а током истраживања ће им помагати и колеге из Пирота, из ронилачко-пливачког клуба, који ће моћи да слушају предавања и много тога науче, а будући да ћемо угостити врхунске познаваоце роњења – каже Братислав Златков, директор Туристичке организације у Пироту.

Како сазнајемо, други задатак спелеоронилаца биће да се испитају подземни судови, али и потенцијална повезаност Врела са другим подземним водама којима овај крај обилује, па и језером чије се постојање засад само претпоставља. А, мукотрпни посао почеће постављањем такозваних мерних станица на Јеловичкој реци, како би се пратио водостај и осцилације нивоа ове реке… Због замашности подухвата, долазак друге екипе планиран је за 1. октобар.

ФИЛМ

ПРЕ две године, приликом првог спуштања у врело из којег куља готово ледена вода, рониоци су стигли до дубине од 48 метара и – због опреме коју тада нису имали, а сада је доносе – били су принуђени да застану.

Иначе, сва истраживања Врела које ће, по свему судећи, ускоро постати истинска туристичка атракција, биће снимана камером, а материјал ће бити приказан на неком од туристичких сајмова у Немачкој, односно у Србији.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Овако је данас било у селу Топли до на Старој планини где народ брани своју имовину од лопова (видео)

4.8 (22) Народ је данас у селу Топли до поново стао у одбрану свог права …

Сукоб мештана Топлог Дола и обезбеђења инвеститора МХЕ, летеле каменице на обе стране

5 (4) У старопланинском селу Топли До рано јутрос дошло је до сукоба између мештана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *