ПСГ одлучио да не изађе на предстојеће изборе

0
(0)

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да тај покрет неће изаћи на предстојеће изборе, јер за њихово одржавање не постоје ни минимални услови.

„ПСГ је донео одлуку да ће изаћи на изборе али онда када буде услова за њихово одржавање. Сада можемо само са жаљењем да констатујемо да у овом тренутку за њихово одржавање не постоје ни најмањи услови“, казао је Трифуновић.

Трифуновић каже да је у Србији тренутно „на снази мораторијум на слободу говора и мишљења“.

„Самовољом искомплексираног хулигана, највећег кловна и лешинара српског политичког живота, те послушника Слободана Милошевића, стављен је мораторијум на слободу говора, слободу мишљења, слободу јавног деловања. Поверење у демократију је на најнижем могућем нивоу од увођења вишестраначја у Србији“, казао је лидер ПСГ-а, јер, како је додао, чак 31 одсто младих сматра да демократију треба заменити неким другим обликом владавине.

ПСГ не жели да статирањем у симулацији демократије доприноси даљем погоршању те слике, нагласио је Трифуновић.

„Потписивањем Споразума с народом, који је био акт добре воље у циљу уједињења опозиције у борби за оздрављење српског друштва, обавезали смо се на борбу, та борба није била нимало пријатна, посебно када треба да седите за истим столом с људима које не бисте пустили ни у кућу. Знамо да смо ту борбу водили на рачун сопственог рејтинга, јер сматрамо да је много важније да Србија добије поштене изборе, него ми два или три посто“, изјавио је лидер ПСГ-а.

Трифуновић је рекао и да нису одуговлачили с доношењем одлуке, већ…

„…већ смо хтели да будемо максимално одговорни, свесни да свака промена захтева одређено време, али и вољу, која је са наше стране била неспорна. На жалост, не и са стране оних који те промене треба да спроведу“.

Kазао је и да не мисли да су „губили време“ у међустраначким преговорима о изборним условима.

„Напротив, иницирали смо укључивање међународне заједнице у те преговоре, упознали их са стањем ствари и сада више нико под капом небеском не може да тврди да у Србији постоје слободни избори“, нагласио је Трифуновић.

Заробљена држава
У Србији постоје неспорни докази о заробљености државе, каже лидер ПСГ-а.

„Постоје евидентни и еклатантни докази да о заробљености медија који су на истом нивоу, ако не и горем, него што је то био случај у Северној Македонији када је ЕУ посредовала у решавању те кризе. У таквој заробљеној држави не постоји ни слово Д од демократије, у таквој заробљеној и бесрамно приватизованој држави нема слободних и поштених избора“, навео је Трфуновић.

сергеј трифуновић, покрет слободних грађана, ПСГИзвор: Тањуг/Тања Валич
Да би се догодили слободни и поштени демократски избори у којима би воља грађана у потпуности била пресликана у Скупштини Србије, Покрет слободних грађана ће, каже Трифуновић, наставити да се бори.

„ПСГ захтева од Европске уније независни експертски извештај о стању у медијима у Србији, као и извештај о стању владавине права у Србији. Позивамо Европску комисију да формира независну радну групу правних стручњака која би анализирала заробљеност државе и стање институција и да укаже на конкретне проблеме које би требало решавати током реформских процеса. Kао модел би могао да послужи извештај који је ЕK користила за сагледавање стања у Северној Македонији током политичке кризе 2015. године“, сматра Трифуновић.

Трифуновић је рекао и да о кампањи бојкота „још нису размишљали“.

„Бојкот је само средство, нас интересује борба за боље изборне услове“, објашњавају у Покрету слободних грађана.

„Што рече владика Раде – нек’ буде борба непрестана, а ми нећемо одустати докле год постоји цензура и аутоцензура и док последњи грађанин не буде могао да гласа без страха и присиле“, рекао је Трифуновић и конференцију завршио поздравом „Смрт фашизму“.

Одлуку о бојкоту нису поделили ни са ким ко није члан ПСГ, додао је.

„Одлука је донета искључиво на телима на којима Покрет почива“, одговорио је Трифуновић на питање да ли је одлуку о бојкоту поделио са Драганом Ђиласом и Савезом за Србију.

Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп се обратио америчком народу: Никада нећу одустати од борбе

5 (9) Никада нећу одустати од борбе за нашу нацију, користићемо све законске аспекте како …

Трамп и Бајден тесно, председника САД изабраће гласови послати поштом и судске одлуке

5 (1) * За Трампа је „под морање“ било да победи и у Тексасу (38 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend