Друштво

Забрањено је мешање власти у рад тужилаштва и на поступање у предметима

Друштво судија Србије указало је данас, поводом учесталих јавних иступа највиших државних званичника, да је забрањен сваки утицај на рад јавног тужилаштва и на поступање у предметима од извршне и законодавне власти, коришћењем јавног положаја и средстава јавног информисања.

Друштво судија Србије наводи, како преноси Бета, да се то ради на ниподаштавајући и срдит начин, којим се јавност наводи на закључак да је правосуђе искључиви кривац за криминал, као и да носиоцима правосудне функције недостаје правничко знање, а у други план се ставља одговорност законодавне и извршне власти за обезбеђење одговарајуће техничке и материјалне опремљености јавних тужилаштава и судова, њихове равномерне оптерећености и довољног броја тужилачких и судијских приправника и помоћника који би били плаћени за свој рад, као и закона који би успоставили одговарајућу функционалну повезаност јавних тужилаштава и полиције.

„Забрањено је коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка и сваки други утицај на суд и притисак на учеснике у поступку а сви државни функционери су дужни да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова”, додаје се.

Указује се и да се тако противправно подрива поверење и угрожава независност и непристрасност судства и јавних тужилаца, да се судије и тужиоци застрашују и обесхрабрују да свој посао раде професионално и непристрасно и да се код грађана подстиче неповерење у једну од три грана државне власти.

„Забрињавајуће је непоступање Републичког јавног тужиоца и јавних тужилаца на неотклањању оваквог утицаја на рад јавног тужилаштва од стране извршне или законодавне власти и необавештавању јавности, али и председника судова који имају обавезу истинитог, правовременог и потпуног информисања јавности о предметима који су за јавност интересантни, а зарад старања о одржавању независности судија и угледу суда”, сматра Друштво судија Србије.

То удружење је позвало Високи савет судства, Државно веће тужилаца и Републичког јавног тужиоца да престану да занемарују своје уставне дужности гаранта независности судија и тужилаца и започну са обављањем својих дужности поверених Уставом и законима.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Забрањено је наравно, сем ако се другачије “одозго” не нареди. (А редовно свакодневно наредбе стижу).
    Ха, ха, ха, ха, ха, ха, ха, ха, ха
    … Ово је најбољи црњак који
    сам чуо у животу !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Svaka čast doktorima nauka, predpostavljam da nisu im doktorati plagijati. Kako je krenulo, desiće se da umesto “24 minuta sa Zoranom Kesićem” na O2 TV, na RTS bude “24 sati sa Aleksandrom Vučićem”, ukoliko već nije realizovana? Čelnik Srbije se ponaša kao gazda zemlje u kojoj vlada. On je predsednik, premijer, ministar svih ministarstava, policija, vojska, Zakon, Ustav i dežurni krivac za sve što se događa u toj zemlji na brdovitom Balkanu. On donosi odluke, on ukida sve što misli da treba da se ukine, veliča sve i što je propalo. Otimao neustavno penzije četiri godine, a kada prestao sa otimačinom zahvalio se, sa nipodaštavanjem penzionera, svima redom i onima kojima nije otimao penzionersku prinadležnost. O povraćaju otetih penzija otimač ni reči, što nije pošteno prema svojoj glasačkoj mašini. On sve ovo ne može da obavi ni kada bi dan trajao 30 sati. Zato, kako kaže, i ne spava?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!