Пукао СНС-ов „јавни сервис“: Дневник РТВ прошле недеље није гледао НИТИ ЈЕДАН гледалац!

Пукао СНС-ов „јавни сервис“: Дневник РТВ прошле недеље није гледао НИТИ ЈЕДАН гледалац!

0
(0)

Гледаност Информативног програма Првог програма Радио-телевизије Војводине (РТВ) најнижа је од када се спроводи мерење гледаности, а поједине емисије прошле недеље није гледао нити један гладалац, показала су најновија истраживања агенције АГБ Ниелсен Медиа Ресеарцх.

Према истраживањима поменуте агенције у које је ВОИЦЕ имао увид, Први програм РТВ-а је у периоду од 13. до 15. јула просечно имао око 4.000 гледалаца, што је 0,2 одсто укупног војвођанског телевизијског аудиторијума.

Три године раније просечан рејтинг Првог програма износио је 0,89 становника Војводине старијих од четири године. Емисије Дневник у 5, Државни посао, Политбиро, Разгледнице и 5казање имале су просечан рејтинг од преко 50.000 гледалаца, а неколико Дневника у 5 гледало је 104.000 гледалаца.

Према најновијим истраживањима агенције АГБ Ниелсен Медиа Ресеарцх, централну информативну емисију Дневник у 5 у суботу, 14. јула 2018, гледало је 3.886 гледалаца. Сутрадан је поменуту емисију испратио 2.551 гледалац, што је свега 0,14 одсто грађана Војводине који су то време били уз ТВ пријемнике.

У поређењу са периодом пре великих смена комплетног уредништва Првог програма РТВ-а, маја 2016, то представља драстичан пад гледаности централне информативне емисије покрајинског јавног медијског сервиса. Примера ради, Дневник у 5 је јануара 2015. у просеку пратило 77.762 гледалаца и то је тада био убедљиво најгледанији садржај на Првом програму.

Гледаност Дневника у 5 драстично је опала већ у јуну 2016. када је ову емисију просечно пратило 23.132 гледалаца и тада је била четврта емисија по гледаности на Првом програму. Најновији подаци показују да се тренд наставља и да би уредништво требало озбиљно да се забрине, што није случај.

Напротив, подаци о гледаности оба програма РТВ-а својевремено су анализирани сваке недеље на програмском колегијуму којем су у обавези да присуствују сви уредници. Како ВОИЦЕ сазнаје, од смена наовамо већина уредника практично нема увид у гледаност емисија.

Гледаност Дневника у 5, али и Првог програма у целости, није позната ни члановима Програмског савета, јер су им директорка програма Соња Кокотовић и главни и одговорни уредник Ненад Ћаћић (на слици испод) ускратили увид у статистику агенције АГБ Ниелсен Медиа Ресеарцх с образложењем да тих података нема.

На постављено конкретно питање током седнице, која је одржана 14. марта, да ли то значи да јавна медијска установа нема податке о гледаности за 2017. годину, директорка програма је саопштила да постоје подаци само за велике пројекте као што је Палићки филмски фестивал, Егзит и Два мора.

У записнику са састанка Програмског савета пише да су на друго конкретно питање, да ли постоје подаци о гледаности Дневника у 17 сати, Ћаћић и Кокотовић су одговорили да те податке немају. Ову информацију недавно је новинарима потврдила и председница Програмског савета Маја Петровић.

Састанак Програмског савета завршен је закључком да ће Одељење истраживања јавног мњења програма и аудиторијума, када у складу са својим планом спроведе истраживање гледаности Првог програма телевизије, податке доставити Програмском савету РТВ.

Разлоге за драстичан пад гледаности централних информативних емисија РТВ-а могао би одгонетнути Мониторинг који је од новембра 2017. до јула 2018. године спровела Славко Ћурувија фондација и Покрет Подржи РТВ, који су показали да су у њима доминирали псеудо-догађаји. У Дневнику у 5 било је 35 одсто догађаја које је махом организовала структура на власти, а у Војвођанском дневнику 33 одсто.

Новосадске разгледнице – Еxит 2018 за викенд без публике

Емисија Новосадске разгледнице доживела је одређене концептуалне промене током одржавања музичког фестивала Еxит, због чега су тих дана прекрштене у Новосадске разгледнице – Еxит 2018, а емисија је по први пут у дугој историји емитована и за дане викенда, што се показало као потпуни фијаско.

Према подацима о гледаности у које је ВОИЦЕ имао увид, такве Разгледнице је у петак 13. јула, у њиховом сталном термину, гледало 11.075 гледалаца. Наредног дана и у недељу (последњег дана овогодишњег Еxита) број гледалаца био је раван нули, наводи се у истраживању агенције АГБ Ниелсен Медиа Ресеарцх.

Ништа бољу гледаност тих дана није имала ни специјализована емисија Ритам Еxита 2018. У премијерном термину од 19 сати ову емисију је у суботу видело 144 гледаоца, док је у недељу емисију испратило 772 гледалаца. Статистички гледано, то чини 0,01 односно 0,04 одсто укупног телевизијског аудиторијума!

Пукао СНС-ов „јавни сервис“: Дневник РТВ прошле недеље није гледао НИТИ ЈЕДАН гледалац!

Најбољој гледаности РТВ-а током трајања Еxита допринео је концерт звезде последњег фестивалског дана Алице Мертон, који је директно преношен на Првом програму (15.682 гледалаца). Гледаност би била израженија да је РТВ најавио тај концерт у својој програмској шеми, али је она изостала.

Штавише, РТВ је тог 15. јула читав дан у термину концерта кроз програм најављивао премијеру играног филма. То значи да су гледаоци практично били изненађени ненајављеним концертом Алице Мертон, баш као што није било најављено да и емисија Спортска хроника те ноћи неће бити емитована.

Како ВОИЦЕ сазнаје, на овонедељном програмском колегијуму изостала је анализа специјалних емисија емитованих за време Еxита. Дубља расправа повела се само око радијског преноса једног од концерата када је “цркла” миксета због чега је директорка Соња Кокотовић искалила бес на одговорне.

Анализе квалитета и гледаности Првог програма РТВ-а скоро и да нема од времена када њиме управљају Соња Кокотовић и Ненад Ћаћић. Уосталом ко се данас уопште још сећа да је образложење за смену руководства РТВ-а у мају 2016. гласило – пад гледаности!

извор: воице.орг.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Предраг Кон: Далеко смо од тога да треба да се опустимо и славимо предстојеће празнике

Предраг Кон: Далеко смо од тога да треба да се опустимо и славимо предстојеће празнике

2.3 (7) Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се не може рећи да је епидемиолошка …

Србија је земља са слабим институцијама у којој лажне вести шире медији које подржава Влада

Србија је земља са слабим институцијама у којој лажне вести шире медији које подржава Влада

5 (3) Новинарство, „главна вакцина“ против дезинформација, потпуно је или делимично блокирано у 73 одсто, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend