Србија

Држава оставила на цедилу 100 трудница и породиља: Фирма пропала, оне су у радном односу, а боље да нису!

Стотину трудница и породиља широм Србије месецима је у бизарној ситуацији – фирма у којој су радиле је пропала, оне су званично и даље у радном односу, али немају плате нити доприносе. Надлежни тек сада реагују.

Александра Цветановић из Ниша је у осмом месецу трудноће. У фирми Хенди тел, ланцу за продају мобилних технологија, радила је девет и по година и за то време, каже, плата никада није каснила. Од почетка године је на одржавању трудноће те су је код куће крајем маја затекле лоше вести: више од 200 пословница њене фирме у целој Србији затворено је преко ноћи. Око 900 људи је постало технолошки вишак, а Александра је једна од 100 „заштићених од отказа“ јер је у другом стању.

„До 15. јуна је неког и било у фирми док су се папиролошки решили откази, а од тада нема никога. Фирма је у Агенцији за привредне регистре и даље активна, а ми смо у радном односу, али никаква права не можемо да остваримо“, каже Александра за ДW. „Немамо никаква примања, ни здравствено, ни социјално осигурање. Немамо коме ни дознаке да дамо! Труднице су примиле последњу плату за март, а породиље за април.“

Институције ћуте, премијерка тек сад реагује

Законом заштићене од отказа, али не и од безнадежне ситуације у којој су се нашле. Врте се у круг већ два месеца јер им нико не одговара на питања, нити у фирми, нити у институцијама. Здравствене књижице су им оверене до краја године, али оног момента када им се здравствено осигурање не буде уплаћивало два месеца – остаће без њих.

„Највећи проблем је што нам сви кажу ‘вас штити држава, не брините, ви сте трудница, вас ће свуда да приме, вас нико неће да врати, ваше дете нико неће да врати’, а нико нам не каже на који начин да остваримо своја права и коме да се обратимо“, каже Александра.

У Агенцији за привредне регистре јасно стоји нова адреса фирме која је још увек активна, а као власник и директор уписан је један бугарски држављанин. Пише да је Хенди тел у блокади од 31. маја због скоро 300 милиона динара дуга. Због тога банка тражи стечај покрене како би наплатила своја дуговања. Александри и колегиницама је речено да ће бити ангажован стечајни управник.

Док сви траже свој део колача, младе мајке и труднице куцају на сва врата која за њих остају затворена. Александра каже да нико прстом није мрднуо док жене које живе у Београду нису изашле на улицу.

ДW до закључења текста није добио одговоре од министра рада Зорана Ђорђевића премда су одговори обећани у Министарству. Заштитник грађана, пак, тврди да је одговорио трудницама и породиљама, али само тако што их је упутио на Инспекцију рада којој су се оне већ обраћале.

У међувремену, протест мајки натерао је премијерку Ану Брнабић на реакцију па је један позив премијерке решио много тога. Наложена је ванредна инспекција, а министар финансија наложио је пореску инспекцију. Муњевито је пронађен и нови директор фирме, бугарски држављанин. Јавности су дата обећања да ће се проблем решити.

То се надају и раднице Хендија међу којима се налазе и жене које су остале у другом стању непосредно пред гашење фирме. Оне нису стигле да у фирми ни прибаве решење о трудничком боловању, неопходно како би им држава уплаћивала новац.

Стечајни управник може да им да отказ

Појављивање новог директора фирме Хенди тел коначно омогућава трудницама и породиљама да законски реше свој статус, каже за ДW адвокат за радно право Далибор Лазовић. Објашњава да, уколико се покрене стечајни поступак, сва права и обавезе фирме прелазе на стечајног управника као и да је покретање стечајног поступка разлог за отказ уговора о раду запосленим трудницама које су заробљене у овој ситуацији.

„Међутим, закон даје дискреционо овлашћење стечајном управнику да одређеним запосленима да отказ уговора о раду или их остави у радном односу до окончања стечајног поступка. Једина добра ствар је што би имале конкретно лице, односно стечајног управника, са којим могу да реше свој тренутни статус“, каже Лазовић.

Наша саговорница Александра Цветановић већ полако губи наду. „Стварно је страшно кад се не налазите нигде, вртите се у круг, и нико вам не даје баш никакав одговор. Нама би чак одговарало да добијемо отказ па да бар можемо да примамо накнаду са бироа. Све би нам више одговарало од овога.“

(извор: београдски-глас.рс)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!