Насловна / Србија / Путин на јесен у Србији?
Путин на јесен у Србији? 1

Путин на јесен у Србији?

Председник Русије Владимир Путин могао би да посети Србију ове јесени, када је планиран почетак изградње гасовода Јужни ток

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин могао би да посети Србију ове јесени, када је планиран почетак изградње гасовода Јужни ток, пише данас руски дневник „Комерсант“.

Лист наводи, позивају на изворе блиске „Гаспрому“, да су водећи људи нове власти у Србији очекивали Путинову посету и раније, али да због одуговлачења процеса формирања владе сада сматрају да ће он доћи ове јесени.

Путин је у Србији последњи пут боравио у марту прошле године године.

Протекле седмице руски председник је поновио да ће изградња међународног гасовода Јужни ток почети до краја ове године и да би прва фаза тог великог енергетског објекта могла да се заврши за 24 месеца.

Јужни ток је гасовод за транспорт руског природног гаса од руске луке Новоросијск, по дну Црног мора, до бугарске луке Варна, преко Балканског полуострва, Србије, Мађарске, до Аустрије и преко Грчке до Италије.

Челници руског „Гаспрома“ најавили су да ће изградња тог гасовода почети у децембру ове године, а биће пуштен у рад до краја 2015. године.

Целокупан капацитет гасовода износиће 63 милијарде кубних метара гаса годишње, а процењена вредност „Јужног тока“ је 24 милијарде евра.

Дужина трасе гасовода кроз Србију, за коју је већ урађена студија изводљивости, биће око 411 километара, а изградња деонице тог гасовода кроз нашу земљу процењена је на око 1,9 милијарде евра.

Капацитет гасовода кроз нашу земљу износиће од 36 до 41 милијарду метара кубних гаса годишње, а оцекује се ће наша земља бити чвориште за снабдевање региона гасом.

Планиран је улаз тог гасовода у Србију код Зајечара, а излаз код Суботице, а планиране су интерконекције ка Републици Српској, Хрватској и Федерацији БИХ.

Очекује се да ће Србија после изградње тог гасовода имати приход од транзитних такси од око пола милијарде евра.

Акционари „Јужног тока“ су руски Гаспром који има половину власништва у заједничком предузећу а другу половину поседују италијански ЕНИ, француски ЕДФ и немачки БАСФ.

 
Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову! 11

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову!

Председница странке Национално окупљање је на недавним изборима за Европски парламент освојила највише гласова у …

У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ! 12

У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ!

Масовни помор пчела регистрован је у делу атара Kикинде, што је ојадило већи број пчелара …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *