fbpx

Све више купујемо на одложено

0
(0)

У трговинама се све више пазари на почек, чека сваки пети рачун. Учешће чекова у промету 20 одсто, сада се рачуни за храну одлажу и на седам месеци

ПОЧЕК се на велика врата вратио у наше трговине. Уместо просечних 60 дана, сада се рачуни за храну одлажу и на седам месеци, а трговци воде прави „рат“ ко ће да понуди што дужи рок отплате. У ситуацији када просечна плата већ годинама каска за потрошачком корпом, а уз то и често касни, одложено плаћање је спас. То и објашњава зашто је „српски изум“ чек на почек тако популаран.

Трговци у договору са добављачима одобравају плаћање чековима на одложено најчешће без камате, или како тврде – кредитирају купце. Многи су снизили, а неки и укинули лимите на најнижи износ рачуна чије се плаћање одлаже и на 210 дана. У великим маркетима већ се сваки пети рачун плаћа одложено.

У „Темпо“ хипермаркетима истичу да је дошло до промене у структури плаћања од увођења почека до 200 дана.

ЛОШИ СИГНАЛИ 

На српском тржишту води се рат за потрошаче, а повећано интересовање за чек на почек сигнал је лоше привредне ситуације и великог пада куповне моћи, оцењују аналитичари. Али, куповином чековима на одложен рок плаћања, потрошачи само одлажу своје проблеме. Почек је, пак, знатно јефтинији од дозвољеног минуса и кредитних картица. Тога су свесни и потрошачи и трговци, па и то употпуњује причу о повратку праксе из деведесетих и времена хиперинфлације.

– Прошлог месеца порастао је број рачуна који су плаћени чековима, са 13,4 одсто на 20,1 одсто – каже Мартина Петровић, менаџер за односе са јавношћу у „Делезу“, у оквиру кога послују трговински ланци „Темпо“ и „Макси“. – То је, наравно, променило учешће готовине и картица у плаћању. Платним картицама сада плаћа 28,3 одсто купаца, а месец дана пре било их је 31,2 одсто. Готовином, пак, плаћа 51,5 одсто муштерија, а раније – 55,5 одсто.

И у „Идеи“, у свим продавницама у Србији, купци могу да пазаре и плаћају чековима са почеком од 210 дана, без камате и без обзира на износ рачуна. Такође и у „Меркатору С“, односно „Роди“.

– Грађани и трговци све више се окрећу куповини на почек, наравно због велике беспарице, односно кризе која нас никако не напушта – каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. – Са падом куповне моћи расте и воља трговаца да своју робу продају на било који начин, па се окрећу некада веома раширеном почеку и олакшавају услове за одложено плаћање.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОДРЖИТЕ АКЦИЈУ – Помозимо Андреју Вучићу да отплати кредит у швајцарцима!

0 (0) СНП “Наши” позива све заинтересоване грађане да се прикључе нашој акцији сакупљања новца …

Суд поништио кредит у „швајцарцима“

0 (0) Привредни апелациони суд донео је прву правноснажну пресуду којом је раскинут уговор о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *