Насловна / Србија / Економија / Све више купујемо на одложено
Све више купујемо на одложено 1

Све више купујемо на одложено

У трговинама се све више пазари на почек, чека сваки пети рачун. Учешће чекова у промету 20 одсто, сада се рачуни за храну одлажу и на седам месеци

ПОЧЕК се на велика врата вратио у наше трговине. Уместо просечних 60 дана, сада се рачуни за храну одлажу и на седам месеци, а трговци воде прави „рат“ ко ће да понуди што дужи рок отплате. У ситуацији када просечна плата већ годинама каска за потрошачком корпом, а уз то и често касни, одложено плаћање је спас. То и објашњава зашто је „српски изум“ чек на почек тако популаран.

Трговци у договору са добављачима одобравају плаћање чековима на одложено најчешће без камате, или како тврде – кредитирају купце. Многи су снизили, а неки и укинули лимите на најнижи износ рачуна чије се плаћање одлаже и на 210 дана. У великим маркетима већ се сваки пети рачун плаћа одложено.

У „Темпо“ хипермаркетима истичу да је дошло до промене у структури плаћања од увођења почека до 200 дана.

ЛОШИ СИГНАЛИ 

На српском тржишту води се рат за потрошаче, а повећано интересовање за чек на почек сигнал је лоше привредне ситуације и великог пада куповне моћи, оцењују аналитичари. Али, куповином чековима на одложен рок плаћања, потрошачи само одлажу своје проблеме. Почек је, пак, знатно јефтинији од дозвољеног минуса и кредитних картица. Тога су свесни и потрошачи и трговци, па и то употпуњује причу о повратку праксе из деведесетих и времена хиперинфлације.

– Прошлог месеца порастао је број рачуна који су плаћени чековима, са 13,4 одсто на 20,1 одсто – каже Мартина Петровић, менаџер за односе са јавношћу у „Делезу“, у оквиру кога послују трговински ланци „Темпо“ и „Макси“. – То је, наравно, променило учешће готовине и картица у плаћању. Платним картицама сада плаћа 28,3 одсто купаца, а месец дана пре било их је 31,2 одсто. Готовином, пак, плаћа 51,5 одсто муштерија, а раније – 55,5 одсто.

И у „Идеи“, у свим продавницама у Србији, купци могу да пазаре и плаћају чековима са почеком од 210 дана, без камате и без обзира на износ рачуна. Такође и у „Меркатору С“, односно „Роди“.

– Грађани и трговци све више се окрећу куповини на почек, наравно због велике беспарице, односно кризе која нас никако не напушта – каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. – Са падом куповне моћи расте и воља трговаца да своју робу продају на било који начин, па се окрећу некада веома раширеном почеку и олакшавају услове за одложено плаћање.

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

КО ТО ТАМО ЛАЖЕ? Пре 46 дана историјски суфицит, сада се задужују због буџетског дефицита 11

КО ТО ТАМО ЛАЖЕ? Пре 46 дана историјски суфицит, сада се задужују због буџетског дефицита

Вучић се већ дуже време хвали суфицитом у буџету, па је вест, да Србија узима …

Хвалите се економским успесима а узимате милијарде долара кредита да крпите рупе у буџету!? 12

Хвалите се економским успесима а узимате милијарде долара кредита да крпите рупе у буџету!?

Први потпредседник у Влади Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија од Фонда за развој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *