Путин: Свет на прекретници, опасност од „игре без правила“

0
(0)

СОЧИ – Међународна заједница налази се на историјској прекретници, где се у светском поретку мењају „правила игре” и постоји претња „игре без правила”, изјавио је данас руски председник Владимир Путин, успротививши се тези о ексклузивној улози САД и оптуживши Вашингтон за потезе који су продубили неравнотежу у свету.

Систем глобалне безбедности озбиљно је ослабљен и нема гаранција да је она у стању да сачува свет од потреса, упозорио је Путин.

„Прогласивши се победницима у ‘хладном рату’, САД су самоуверено схватиле да за (реконструкцијом међународних односа) једноставно нема потребе. Уместо успостављања новог баланса снага, који је неопходан услов за поредак и стабилност, напротив, предузети су кораци који су оштро продубили дисбаланс”, рекао је Путин.

„Можда ми немамо довољно основа да бринемо, споримо се и постављамо неугодна питања, можда је изузетност САД, начин на који оне остварују своје лидерство, заиста благодет? А њихово опште мешање у сва питања у свету доноси мир, спокој и добробит? Прогрес и процват демократије? И потребно је, како се каже, опустити и бити задовољан? Не, то апсолутно није тако”, рекао је Путин.

Руски председник је, говорећи на међународном дискусионом клубу „Валдај” у Сочију, рекао да „једнострани диктат и наметање сопствених шаблона доноси управо супротан резултат”.

„Уместо решавања конфликата – њихову ескалацију, уместо суверених и стабилних држава – растући простор хаоса, уместо демократије – подршка сасвим сумњивог света, од отворених неонациста до исламских радикала”, рекао је Путин а преноси ТАС С.

Председник Русије је САД, на које се „свалило светско лидерство”, упоредио са „новобогаташима” на које се „сручило огромно богатство”, а они „праве глупости”.

„Под притиском правног нихилизма, корак по корак одступало је међународно право. Објективност и праведност жртвовани су политичкој сврсисходности”, рекао је Путин, и додао да је „притом, тотална контрола над глобалним медијима омогућавао да се по потреби бело приказује као црно, а црно за бело”.

Према његовим речима, за САД фактички легитимитет других земаља зависи од њихове лојалности Вашингтону.

„Сам појам ‘националног суверенитета’ за већину држава постао је релативна величина, у суштини предложена је формула – што је снажнија лојалност једном центру моћи у свету, тим је већи легитимитет овог или оног владајућег режима”, нагласио је председник Русије.

Истичући да се Хладни рат завршио не закључивањем „мира” и јасним и транспарентним договором о новим правилима и стандардима, Путин је рекао да САД – „самопроглашени лидер” – суочене са неефикасношћу једнополарног света, покушавају да обнове „квазибиполаран систем”, тражећи „лик непријатеља”.

Притом, неважно је ко ће у америчкој пропаганди заузети место „центра зла” уместо С С СР-а, као главног опонента – Иран, Кина или Русија.

„Сада поново видимо покушаје да се уситни свет, успоставе линије поделе, скупе коалиције по принципу ко је ‘против’ а не ‘за’ (…) и освоји право на лидерство и, ако хоћете, право на диктат”, истакао је Путин.

Путин сматра да се САД, наводи ТАС С, водећи борбу против тероризма на Блиском истоку, боре против резултата сопствене политике.

„Расипају моћ на уклањање ризика које сами стварају, плаћају за то све већу цену”, рекао је Путин, критикујући земље Запада што настављају арбитрарно да подржавају исламске екстремисте ради достизања њихових циљева.

„Узгред, не престајем да се чудим томе како наши партнери увек изнова праве исте грешке. Својевремено су спонзорисали исламске екстремистичке покрете ради борбе против Совјетског Савеза, који су се калили у Авганистану. Од њих су потекли и талибани и Ал-каида”, казао је Путин.

Према његовим речима, Запад „ако није подржавао, затварао је очи” на упаде међународних терориста у Русију и земље средњеазијског региона.

„Ми то нисмо заборавили”, рекао је Путин.

Противећи се политички мотивисаним санкцијама Русији као погрешним и истичући да је Русија „самодовољна” земља и да ће оне изазвати супротан ефекат, руски председник је истакао да свету у овом тренутку треба „нови глобални консензус одговорних снага”.

„Ако има воље, можемо обновити ефикасност система међународних и регионалних институција”, рекао је Путин, додајући да не треба кретати „од нуле”, јер су после Другог светског рата институције довољно универзалне и могу бити модернизоване.

Путин је објаснио да је има у виду и модернизацију рада УН, чија је улога незамењива и ОЕБС, који је за 40 година показао да може бити добар механизам за осигурање безбеедности и сарадње у евроатланском простору.

Притом, је додао да међународни односи треба да се граде на основу међународног права, у чијем темељу треба да буду и морални принципи као што су правда, равноправност и истина, и као најважније, уважавање партнера и њиховог интереса.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин и Трамп за реорганизацију Светске здравствене организације

5 (3) Од одлуке председника САД Доналда Трампа да усред пандемије вируса корона привремено укине финансирање Светске …

Путин позвао Запад да се присети „истинског савезништва“ из Другог светског рата

5 (4) Суочене са савременим глобалним претњама, Русија, САД и Велика Британија треба да примењују …

Један коментар

  1. Sve sto je trebalo odavno neko da kaze agresorima ,sada je sve u kratkim crtama rekao nas CAR, ziveo nam Car i doneo nam bolja i mirnija vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend