Економија

Вучићеве реформе: На плате спискали 13.6 милијарди више у 2014. години а за 2015. планирају ново задуживање од најмање 7 милијарди евра!

БЕОГРАД – Министар финансија Душан Вујовић потврдио је јуче да предлогом ребаланса буџета дефицит износи 225 милијарди динара, уместо планираних 182,5 милијарди динара, и најавио да ће плате и пензије веће од 25.000 динара бити смањене већ од 1. новембра.

– Ово радимо због будућности Србије, због коначног завршетка реформи које смо почели пре 20, 10 или пет година – изјавио је Вујовић и навео да су буџетски расходи повећани са 1.113 милијарди динара на 1.122 милијарде, а приходи смањени са 930 на 897 милијарди динара, пропуштајући да објасни како су и поред смањења плата у јавном сектору (солидарног пореза) расходи за запослене повећани за чак 13 милијарди динара у односу на прошлу годину. Наиме, расходи за запослене за последња четири месеца прошле године износили су 250,1 милијарду динара, док су ове, према ребалансу, достигли 263,5 милијарди динара!

Морално питање

Иако ово није помињао, министар је указао да ако лекари, судије и просветни радници буду искључени из мера штедње, онда неће имати где да се уштеди.

– Лично мислим да је свако смањење плата и пензија, које су у поређењу с потрошачком корпом релативно скромне и мале, болно и економски и политички и лично. Међутим, ако никоме не смањимо, где ћемо онда уштедети – упитао је Вујовић.

Економиста Мирослав Здравковић истиче да је, поред економског, ово и морално питање за оне који креирају фискалну политику у Србији.

Без компаса

– Основно морално питање је зашто се смањују плате и пензије, а што ће имати ефекат од седам-осам милијарди ове године и до 50 милијарди у следећој години, уколико се дефицит не смањује већ се повећава на 51,1 милијарду у односу на прошлу годину. Такође, упоређујући разлику у потрошњи у последња четири месеца ове и претходне године, видљиво је да су расходи за запослене повећани за 13 милијарди динара и поред такозваног солидарног пореза, односно смањења плата у јавном сектору – указује Здравковић за Курир.

Да је оваква финансијска политика без компаса и одрживости, сматра и члан Фискалног савета Владимир Вучковић, наглашавајући да Србија годишње за пенале и казне због неиспуњавања обавеза плаћа невероватних 10 милијарди динара, колико је планирано да се добије ефектом солидарног пореза.

– Оно што смо имали досад су парцијални, мали и закаснели потези, а никако свеобухватна фискална консолидација и још увек не видимо да ће се она десити – рекао је Вучковић.

МЕРЕ ОД 1. НОВЕМБРА

Смањење пензија и плата

– пензије мање од 25.000 динара неће бити диране

– Пензије од 25.000 до 40.000 динара биће смањиване по маргиналној стопи од 22 одсто 

– Пример: (30.000 – 25.000)x0,22 = умањење

– Пензије више од 40.000 биће смањене по стопи од 25 одсто

– Пример: (45.000 – 25.000)x0,25 = умањење

– Пензије од око 100.000 динара и више биће смањене више

– Плате у јавном сектору биће смањене 10 одсто линеарно, с тим што ће плате од 25.000 до 27.800 динара бити смањене од 0 до 10 одсто, а оне више од 27.800 биће смањене 10 одсто

МЕРЕ ЗА ОВУ И НАРЕДНУ ГОДИНУ

1. Смањење субвенција јавним предузећима и великим земљопоседницима

2. Рационализација броја запослених и висина плата у државној служби

3. Повећање накнада за транзит гаса преко Србије

4. Трогодишњи аранжман са ММФ

5. Задуживање земље за 5,7 милијарди евра продајом еврообвезница, за редовно финансирање обавеза буџета у 2015. години

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Mitrovic ne skida te sa Pinka koliko on duguje ?Povecane Akcize ,na sta narod krenuo da kupuje duvan.Zakonom o zabrani cigareta povecali ste. Kazete lopovi pokrali pa kada znate ko i sta sta cekate apsite.Bitno da ste vama povecali plate tako se stedi strankama 5.5 miliona evrica.O Kojim tajkunima pricate koga ste uhapsili kome ste oduzeli imovinu .Ispiranje mozga narodu Umislio si da si .Aplaudiranje po direktivi umislio Vucic da je Kim džong un da Srbiju pretvara svojom diktaturom Severno koreju dok narod Gladuje prezivljava .Bitno da su sebe obezbedili sa povecanjem plate od 10 % Politickim strankama 5,5 miliona evrica.Koliko pederska parada kosta ovaj narod ?Sto se narodu plate i penzije skidaju nije bitno Od raznih poskupljenja Osiguranja vozila 45% milion vozila po 1 eur to je puno novca ,Tadic je trcao u Brisel po instrukcije to isto Vucic samo na drugoj destinaciji kod Angele u Nemackoj ,Sve dok je diktatorske vlasti bice nama jos gore Zuti su dosli pomocu bagera na vlasti !Ako ti narod izadje ima motkom da te najuri ISPIRANJE MOZGA NARODU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!