fbpx

Док су вама смањивали плате, пензије и социјална давања дотле су министарства спискала 30 милијарди на „дискреционе трошкове“

0
(0)

Београђанка Нина О. (32), мама тромесечне девојчице, као незапослена породиља за рођење детета добиће помоћ од градске власти у износу од 20.000 динара. Породиље које су добиле бебе пре шест месеци обрадовале су се износу од 50.000 динара. Због мера штедње, градска власт престонице, као и представници других локалних самоуправа, знатно су „скресали” социјална давања.

Приметно је „осиромашио” чувени беби-пакет који је дељен у београдским породилиштима. Некада су се у њему налазила два паковања памучних пелена (десет тетра и пет шведских), пелене за једнократну употребу, креме, купке, оделце за бебу, неколико боди мајица и бенкица, ћебе, пешкир и торба. Сада се у породилиштима дели пакет са промотивним паковањима козметике и два пакета пелена за једнократну употребу.

Суморна статистика која указује да је у Србији прошле године рођено само 65.554 беба – што је најмањи број живорођених у једној години на територији наше земље од почетка 20. века, очигледно није забринула оне који одлучују о помоћи. Београдски одборници су се прошле године сложили да неће финансирати трећи покушај вантелесне оплодње. У априлу ове године укинута је помоћ за тројке, четворке или петорке чијим су родитељима једном годишње, од 2004. године, уплаћиване по две или три просечне плате.

Од овог лета, промењена су правила за остваривање попуста за боравак детета у вртићу. По новим правилима, уколико двоје деце иде у вртић, попуст од 20 одсто има само друго дете, а не обоје, као што је некада било. Истовремено је укинута субвенција од 10 одсто на коју су имали право подстанари и породице са стамбеним кредитом уз субвенцију државе.

Највећи проблем је, према мишљењу Драгане Соћанин, из удружења „Родитељ”, што укидању појединих накнада и услуга није претходила анализа, а све је одрађено готово кришом.

– Власт очекује да имамо разумевања за мере штедње које спроводе, а „кола се ломе” на најугроженијим категоријама становништва. Нико нас не обавештава колико је новца трошено за одређену услугу која је укинута и колико ће се убудуће уштедети. Покушавамо да разумемо разлоге због којих се смањују или укидају поједина новчана давања, али већи проблем је укидање појединих услуга. У Руми је затворен дневни боравак за децу са сметњама у развоју, што је велики ударац за ове породице – истиче наша саговорница додајући да нико не рађа децу због новчане помоћи коју ће добити од државе, али системска подршка заједнице важна је свим породицама.

Локалне власти имају широк спектар деловања у области социјалних давања и баш из тог разлога се третирање деце у вртићима, трудница и породиља разликује широм Србије.
У Крагујевцу су крајем прошле године протестовале незапослене породиље којима је каснила месечна помоћ на коју су имале право до дететовог првог рођендана. У септембру прошле године та помоћ је смањена са 20.000 до 11.000 динара, али ни тај износ није уплаћиван. Уместо протеста, многе породиље су одлучиле да „пресавију табак” и туже градску власт.

Са друге стране у Јагодини незапослене породиље и труднице сваког месеца и даље добијају 12.000 динара. Свако новорођено дете добија 200 евра, а свако четврто, пето и наредно рођено дете добија по 200 евра месечно 18 година до пунолетства. На територији ове општине сви ђаци имају право на бесплатан превоз до школе, сваки првак за полазак у школу добија 8.000 динара и бесплатну екскурзију. Новосадске породиље и даље добијају родитељски додатак за прво дете у износу од 20.000 динара, тројке имају право на помоћ од 100.000 динара, бесплатан градски превоз, вртић и исхрану за децу из петочланих породица.

 
Јелена Попадић, Политика
Фото: Александар Јовановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пензионеру пресео мораторијум на кредит

4.8 (6) Да ће ванредно стање да направи многе ванредне ситуације, могло се наслутити. У …

ЕВО KАKО ЗАПОШЉАВА СНС: Узели му 3.000 евра, посла нема али паре не враћају

4.3 (6) Читалац М. Ђ. послао је Инфо Врањским писмо у коме, сликом и речју, …

17 Коментара

  1. ,,Diskrecioni troskovi“ …da li je to neki novi izraz ( pojam ) … ?!

  2. Gde je tvoj Mitrovic ne skida te sa Pinka koliko on duguje ?Povecane Akcize ,na sta narod krenuo da kupuje duvan.Zakonom o zabrani cigareta povecali ste. Kazete lopovi pokrali pa kada znate ko i sta sta cekate apsite.Bitno da ste vama povecali plate tako se stedi strankama 5.5 miliona evrica.O Kojim tajkunima pricate koga ste uhapsili kome ste oduzeli imovinu .Ispiranje mozga narodu Umislio si da si .Aplaudiranje po direktivi umislio Vucic da je Kim džong un da Srbiju pretvara svojom diktaturom Severno koreju dok narod Gladuje prezivljava .Bitno da su sebe obezbedili sa povecanjem plate od 10 % Politickim strankama 5,5 miliona evrica.Koliko pederska parada kosta ovaj narod ?Sto se narodu plate i penzije skidaju nije bitno Od raznih poskupljenja Osiguranja vozila 45% milion vozila po 1 eur to je puno novca ,Tadic je trcao u Brisel po instrukcije to isto Vucic samo na drugoj destinaciji kod Angele u Nemackoj ,Sve dok je diktatorske vlasti bice nama jos gore Zuti su dosli pomocu bagera na vlasti !Ako ti narod izadje ima motkom da te najuri ISPIRANJE MOZGA NARODU

  3. Da li je to nesto u vezi diskrecije koliki su vam kurcici I preklapace, ili je to jos javna informacija?

  4. Ma nije valjda,ne mogu da verujem.Pa ovo je poštena vlast,kao i prošla, i pretprošla.I natprošla, i…….. Ja koliko znam,u ovoj rupi od države ,jedino Palma u Jagodini ,vodi računa o siromašnima,penzionerima,djacima,šta god mislili i pričali o njemu.Jedino za njega znam da je održao obećanje dato pre nego je izabran na vlast u Jagodini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *