Путину може бити предложено да Сноудену да политички азил

Путину може бити предложено да Сноудену да политички азил

Један од чланова Савета Кирил КАБАНОВ: „Жао ми је што Русија не искористи прилику да Сноудену да могућност да остане на нашој територији. Већ сам колегама, осталим члановима Савета, упутио писмо са молбом да се окупимо и да се заједно обратимо председнику Путину са одговарајућом иницијативом“

Председник Савета Михаил ФЕДОТОВ: Сноуден није затражио азил у Русији. То значи да први корак ка таквој могућности мора направити он

Федотов је посебно нагласио: Не долази у обзир ни да Сноуден буде изручен властима САД. Он ће се налазити на територији Русије у потпуној безбедности – биће под заштитом Женевске конвенције све док му нека друга земља не понуди уточиште
ЧЛАНОВИ руског Савета за људска права – институција која функционише при председнику РФ Владимиру Путину – одлучила је да се заузме за одбеглог сарадника NSA И CIA Едварда Сноудена.

Саопштили су да су чак спремни да се директно обрате Путину са молбом да Сноудену да политички азил у Русији.

Један од чланова Савета – председник Националног антикорупционог комитета Кирил Кабанов – изјавио је: „Жао ми је што Русија не искористи прилику да Сноудену да могућност да остане на нашој територији. Већ сам колегама, осталим члановима Савета, упутио писмо са молбом да се окупимо и да се заједно обратимо председнику Путину са одговарајућом иницијативом“.

Председник савета Михаил Федотов добио је писмо Кабанова, али је засад знатно суздржанији.

-Давање азила, наглашава Федотов зависи од две стране: од онога ко га тражи и од онога ко молбу за уточиште разматра. Сноуден није затражио азил у Русији. То значи да први корак ка таквој могућности мора направити он. У сваком случају, против тога сам да ми некоме намећемо политички азил.

Федотов је, међутим, истовремено рекао нешто друго, ништа мање важно: да ће се Сноуден налазити на територији Русије у потпуној безбедности – да ће бити под заштитом Женевске конвенције све док му нека друга земља не понуди уточиште.

Чак је подвукао: „Не долази у обзир да Сноуден буде изручен властима САД“.

Други чланови Путиновог Савета за људска права још се нису сасвим определили поводом евентуалног давања азила Сноудену.

-Реч је о човеку којег прогоне. Он је сада на једном од аеродрома Русије и ми имамо пуно право да му дамо политичко уточиште. Али, било би логично да он повуче први потез и затражи азил – изјавио је члан Савета Анатолиј Кучерена.

Лидер познате московске организације за људска права „Меморијал“, Сергеј Кривенко, залаже се да се Савет што пре састане и да непосредно размотри „случај Сноуден“.

У овом контексту, од посебног значаја је околност да сами Американци на сајту Беле куће потписују петицију у којој се Сноуден назива „националним херојем“ и тражи његова пуна амнестија.

Ову петицију већ је потписало више од сто хиљада грађана САД, а то значи да ће амерички председник Барак Хусеин Обама морати да на њу званично одговори.

 

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немири у Казахстану - Коначан обрачун садашњег са бившим председником Назарбајевом

Немири у Казахстану – Коначан обрачун садашњег са бившим председником Назарбајевом

Иако је 2019. први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев након тродеценијске владавине препустио председнички положај Касиму-Жомарту …

Марков објаснио шта ће Русија тражити од Kазахстана после сламања обојене револуције

Марков објаснио шта ће Русија тражити од Kазахстана после сламања обојене револуције

У позадини догађаја који се дешавају у Kазахстану, Руска Федерација би требало да мало промени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *