Рачуне није платило 84.000 Крушевљана

Рачуне није платило 84.000 Крушевљана

ВИШЕ десетина милиона динара потражују локална и републичка предузећа од Крушевљана, показује истраживање “Новости”. Отуда се дуговања грађана за струју, одвожење смећа, погребне услуге, водовод, канализацију, измирују на различите начине, од тужби до споразумног измиривања обавеза на рате, уз отписе и сличне повољности.

Домаћинства на подручју Крушевца дугују 543,1 милион динара за утрошену електричну енергију. Неизмирене рачуне укупно има 83.974 корисника. Од укупног броја дужника тужбе су поднете против 9.627 корисника са укупним дугом од 89 милиона динара.

– ЈП “Електропривреда Србије” у координацији са Владом Србије, омогућавало је купцима електричне енергије репрограм дуговања и плаћања на рате у више наврата – наводе за “Новости” у Сектору за односе са јавношћу ЈП ЕПС. – Та могућност купцима више није на располагању. Последњи репрограм дуговања за струју био је у 2013. години и тренутно је за подручје Крушевца активно 26 уговора са купцима који плаћају дуговања на рате у укупном износу од 1.085.215 динара.

Иако значајно мања, ни дуговања према ЈКП “Крушевац” нису занемарљива и тренутно износе 85.190.186 динара, од чега 59. 604. 544 динара “отпада” на одношење и депоновање смећа, 18.711.514 динара за одржавање гробних места, а на дуговање грађана по тужби, 6.874.128,00 динара.

– Тренутно је утужено 636 корисника – кажу за “Новости” у ЈКП “Крушевац”. – Што се тиче могућности измирења дуговања на рате, постоји акција репрограма старог дуга на два начина. Први, на рате и то три, шест, девет или 12 рата са отписом камате у зависности од висине самог дуговања, а други начин је са отписом дела дуга који се односи на дуговања преко 10.000 динара, уплатом 70 одсто дуга ЈКП “Крушевац”, отписује камату и 30 одсто дуга.

Договори у вези са регулисањем дуговања могући су и у крушевачком водоводу, где пружају могућност склапања споразума на три до 24 рате у зависности од износа дуговања. На територији града, ЈКП “Водовод” има око 120.000 корисника, а колико тачно дугују, у овом предузећу нису навели. Од укупног дуговања корисника на физичка лица се односи 30 одсто дуговања.

– У последњих 10 година тужено је око 2.500 физичких лица, што је у просеку око 250 корисника годишње – одговорно је “Новостима” из ЈКП “Водовод”. – У ранијим годинама тужбе су ишле преко Основног суда, а у последње две, предлози за извршења подносе се јавним извршитељима. ЈКП “Водовод” пре утужења опомиње кориснике, који не измирују своја дуговања редовно, више пута и позива их да склопе споразуме о отплати дуга на рате, како не би дошло до утужења и принудног извршења.

ТУЖБА ПОСЛЕ ТРИ РАЧУНА

ДУГ Крушевљана за грејање је за “смрзавање”. Близу 200 милиона динара, са последњом ратом, дугују грађани. ЈКП “Градска топлана” даје могућност измирења дугова на рате, а број рата зависи од висине дуга.

– Број поступака пред судом против потрошача који нису измирили 10 и више рата, износи 2.700 – предочено је “Новостима”. – Чак 95 одсто су тужбе за неплаћано грејање, док је остатак за неплаћање других трошкова, попут накнаде за поправке, прикључак или уградњу мерача. Од следећег месеца почећемо и са утуживањем свих који дугују више од три рате.

С. БАБОВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

УЕФA алармирала: Фудбалски клуб директора БИА други пут за 10 дана део афере

УЕФA алармирала: Фудбалски клуб директора БИА други пут за 10 дана део афере

Фудбалски клуб Трајал уз Крушевца, на чијем челу стоји породица начелника БИА Братислава Гашића, умешан …

У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва, а око пола милиона у апсолутном сиромаштву

У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва, а око пола милиона у апсолутном сиромаштву

У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва или социјалне искључености, …

Један коментар

  1. Kada krenu prinudne naplate, pa iseljavanje ljudi iz svojih kuca bice veselo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *