fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Радницама обећана плата од 490 евра, радиле за 200

Радницама обећана плата од 490 евра, радиле за 200

Осам шивачица из Србије демонстративно је напустило посао у сегединској компанији „Сефо“ у којој су биле на плаћеној обуци и вратило се назад. Њима је, тврде, обећана месечна плата од 490 евра и посао у погону који је локална власт најавила да ће бити отворен у Бачу. Од фабрике ни трага ни гласа, а радницама је, кажу, исплаћено далеко мање новца.

Из општине смо кренуле, овде се и враћамо да тражимо правду. То каже осам радница које су се јавиле на оглас фирме која је најавила отварање фабрике у Бачу. Многе од њих напустиле су сталне послове и отишле на плаћену обуку у Сегедин, због обећаних примања од 490 евра месечно. Кад су тамо стигле, схватиле су да ће бити плаћене по сату, и то, далеко мање.

„Међутим, ми смо добиле 355 форинти. То вам је је сто и неки динар у нашем новцу. А кад смо све израчунале, ми не радимо за 490, него за 200 евра. Толико бисмо добили пара, за десет сати рада. Е, то вам је то“, каже бивша радница „Сефо Сегедин“ Снежана Пераћ.

„Прошла сам обуку, јавили су ми да дођем и идем за Мађарску…. Ја не могу…“, каже бивша радница Маја Мартиновић Убавић.

Тешко им пада и да уђу у оближњу општинску канцеларију у којој се још увек налазе шиваће машине, на којима су показивале да ли умеју да израђују гардеробу бренда „Паул&Схарк“ који „Сефо“ производи, где и даље стоји оглас који потврђује да је радницама обећано 490 евра месечно. Директор ове, иначе државне фирме, каже да обећања није било, а да су раднице и преплаћене.

„Наше предузеће није понудио радницима примања од 490 евра, нити је икада о томе дало изјаву, нити смо обавестили јавност о сличној одлуци. Ми смо дали понуду која одговара минималцу у Мађарској, што су радници из Србије и прихватили. Да бисмо били фер, за раднике из Србије исплатили смо нето 490 евра за месец, узимајући у обзир одрађене сате, што је много више од онога што би им припало по уговору“, рекао је генерални директор „Сефо Сегедин“ Чаба Киш Шандор.

Поруку газде дошао је да им прочита човек који их је на пут у Сегедин и послао. Славко Мијатов, приватник из Новог Сада био је веза између општине и мађарске фирме. На тврдње да су сав новац добиле, раднице одговарају ковертама.

„Ово је исплаћено за април месец, што значи да нам је плате 73010 форинти. Разумете? То је 25550 динара. Колико је то евра?“, питале су.

„Радници су преварени у томе што им је обећан посао и што је, по споразуму који је потписан, договорено да се отвори фирма у Бачу у року од 90 дана“, каже Славко Мијатов из компаније „Славирис“.

Н1: Да ли очекујете да се то након овога деси?

„После овога, кад су се радници вратили, ја не очекујем више ништа“, одговара Мијатов.

Шта очекује општина, чији се позив на тестирање радника налази на огласу? Председник општине тврди, први пут у животу види тај оглас и каже – одговорност локалне власти била је само да обезбеди простор за тестирање, и изда халу за најављену фабрику.

„То јесте оно што је општина Бач на неки начин обећала и извршила, осим овог дела – нисмо им, наравно, изнајмили халу пошто нису ни тражили да конкуришу“, каже председник општине Бач Борислав Антонић.

Први човек општине се нада да ова прича није готова, да је све био неспоразум и да ће до најављене инвестиције – ипак доћи.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Мини Шенген“ као макси превара

Годинама уназад највиши званичници Европске уније (ЕУ) говоре о њеној егзистенционалној кризи[1]. Ипак, постоје државе …

НАСАМАРИО НАРОД! Вучић из буџета банкама пребацио 152 милиона евра

4.7 (17) Странка слободе и правде огласила се поводом пресуде Врховног суда да су банке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *