Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум - али не зна шта у њему пише!?

Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум – али не зна шта у њему пише!?

Kоментаришући изјаву портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчич да ЕУ подржава формирање ЗСО по косовским законима, Александар Вучић је рекао: “То значи да ће морати да нам покажу где то пише.”

“Изненађен сам таквом изјавом јер сам им 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом, принципима и имплементационим планом и само у складу са тим. Ми нисмо у Бриселу јер смо сагласни са постојањем косовске државе, косовске независности, већ управо супротно. Ми смо ту да бисмо преговарали о свему ономе око чега се не слажемо”, додао је председник.

“Нека они говоре своје. Ми имамо папире, уговоре и Бриселски споразум, у којем то не пише. Ја знам напамет Бриселски споразумЉуди у Србији имају завереничке теорије па измишљају шта пише. Позивам их све да прочитају шта пише, имате на сајту Владе, мислим и на сајту председника, на сајту Канцеларије за КиМ”, каже председник.

“То значи да ће морати да нам покажу где то пише.”

из изјаве за РТС,

председника Републике Србије,

10.04.2018.

Када сам на јавном сервису (РТС) чуо изјаву председника Србије, и његов нескривени бес и разочараност, изјавом портпаролке високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, Маје Коцијанчић “да ЕУ подржава формирање Заједнице Српских Општина по косовским законима”, био сам и сам заинтригиран да сазнам више о разлозима за такво “тешко” стање председника моје државе. Зато и реших да послушам његов савет, и да се и сам уверим у разлоге његовог беса, тако што ћу се својим очима уверити ко говори истину, тако што ћу да нађем на сајту Канцеларије за Косово и Метохију, оригинална документа позната и као “Бриселски споразум”, а чији садржај очигледно чини основ спора и давања опречних коментара, нашег председника и поменуте потпаролке ЕУ Маје Коцијанчић!

Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум - али не зна шта у њему пише!?

Обзиром да се моји животни погледи и политички ставови поприлично разликују од оних које износи и заступа, како наш актуелни председник (тако и оних пре њега!), просто сам желео да се коначно “сложим” једном и са њим, макар и око те просте чињенице, да ЕУ води дволичну политику према Србији, у вези овог конкретног случаја (иако ја мислим да је то генерална политика ЕУ све време!). Пожелех да се и ја једном сложим и станем уз свог председника, и оправдам његов бес и разочараност понашањем високих званичника ЕУ према нашој земљи и њеним интересима, иако ја осећам тај исти бес и разочараност током сваког сусрета и изјава представника ЕИ и нашег председника! Али хајде, рекох, пређи преко тога, и порадуј се да сте се коначно нашли на истој страни! Можда ово слути на тај коначни “обрт” и “нову мудру политику”, коју ће сад да води и јавно, а коју је до сада водио Вучић мудро, тајно и испод “жита” (јер мора тако да га не би провалили на “Западу”), у шта ме често убеђују, како стари Вучићеви верници ( и заиста часни људи и родољуби!), тако и ови новопридошли “отпадници и конверити”!

И за свега неколико минута, нађох на сајту Канцеларије за Косово и Метохију тај чувени Бриселски споразум и сву његову пратећу документацију која регулише његову имплементацију ( http://www.kim.gov.rs/pregovaracki-proces.php ). И наравно, опет се силно разоачарах, али овај пут не у потпаролку ЕУ, већ у свог председника!

Да ли је могуће, да човек зна напамет Брислески споразум, а да не зна шта у њему пише? Да ли је могуће, да најбољи студент права у историји правног факултета у Београду, и најбољи незапошљени дипломирани правник у Србији, не разуме оно што је морао прочитати бар неколико десетина пута, пре него што га је научио напамет!? Да ли је могуће, да је он то запамтио само онако механички (асоцира ме на сцену из филма “Варљиво лето 68”, када главни јунак, кога игра Бата Стојковић, тренира пса у дворишту бацајући му парче дрвета, са идејом да му га пас врати, и у моменту када му пас успешно враћа парче дрвета, он каже псу “Немој механички да радиш, коњу један”!(та сцена из филма https://www.youtube.com/watch?v=c_ZukBqiEtU ) Или можда уоште није ни читао, али зашто нас онда лаже да јесте читао?

Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум - али не зна шта у њему пише!?

Или можда зна одлично шта тамо пише, али нас свесно и намерно гледа у очи и лаже (милионе нас који гледамо РТС!), како би “лажно” оптужио ЕУ и у нама створио негативан одијум и бес према њој, а не према њему, који је такав споразум направио и потписао, још пре 5 година!!! Тада је тврдио да је тај споразум велика победа његове велике политике!! Шта год да је од тога тачно, није достојно понашања једног иоле озбиљног човека, а тек не председника моје државе, па на крају крајева, то је недостојно чак ни за понашање председника државе мојих непријатеља!

Елем да се вратим на текст и шта тамо тачно и конкретно пише:

Да се одмах договоримо око основних принципа, како би сте лакше могли да пропратите ово сувопарно и досадно правно штиво.. Ја ћу вам овде цитирати само оне целе пасусе из “Бриселског споразума и пратећих аката”, у којима се налазе спорни делови који поврђују изјаву Маје Коцијанчић, а негирају ставове председника Вучића, и све те спорне речи у тим пасусима, ја ћу својеручно подвући тамноцрним словима и линијом (болдовати). Значи, обратите пажњу на оно што је болдовано и подвучено (ту се помињу прописи, закони и Устав Косова), а на крају сваког тог цитираног документа ћу вам ставити линк за тај документ, тако да можете сами и лично сведа проверите.

Да кренемо:

1.

У документу под називом “Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа (линк: http://www.kim.gov.rs/p03.php ), у његовој тачки 4 пише:

4. У складу са надлежностима предвиђеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским прописима, општине чланице ће имати право да сарађују у колективном вршењу својих надлежности кроз Заједницу/Асоцијацију. Асоцијација/Заједница ће вршити пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања.

Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум - али не зна шта у њему пише!?

2.

У документу под називом “План примене споразума о нормализацији односа Београда и Приштине (линк: http://www.kim.gov.rs/p02.php ), у његовој тачки 2, која се односи на Асоцијацију/Заједницу пише у два пасуса:

2. Асоцијација/Заједница

До краја маја:

“Две стране ће формирати Управљачки тим за формирање Асоцијације/Заједнице са описом послова и задатака који је дефинисао Одбор за имплементацију. Овај опис послова и задатака ће обухватити и израду нацрта статута. Тиму ће бити поверени задаци који се односе на сва питања релевантна за успостављање Асоцијације/Заједнице, и имаће, током прелазног периода, надлежности предвиђене члановима 4. и 6. „Првог споразума“. Управљачки тим ће чинити представници четири општине са севера, и биће установљен након потврде од стране надлежног органа Косова. Одбор за имплементацију ће надгледати рад Управљачког тима.

До краја октобра:

Након локалних избора и потврде њихових резултата, Припремни тим ће бити распуштен. Асоцијација/Заједница ће бити успостављена у складу са чланом 1. „Првог споразума“ и усвојиће свој Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским прописима.

Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум - али не зна шта у њему пише!?

3.

У документу под називом “Делокруг рада и мандат Руководећег тима за успостављање ЗСО” (линк: http://www.kim.gov.rs/p01.php, у његовом поглављу А (Састав и функционисање), а у његовој тачки 6 пише:

” 6. Како је предвиђено Планом имплементације, до краја октобра, а након локалних избора и потврде резултата тих избора, Управљачки тим ће бити расформиран, Асоцијација/Заједница ће бити формирана на основу члана 1. „Првог споразума“, и усвојиће свој Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима.

у његовом поглављу Б (Задаци и одговорности), а у његовој тачки 3 пише:

“3. Предузимање представничке улоге према централним властима, у складу са тачком 6. „Првог споразума“. Представник Управљачког тима ће учествовати у раду саветодавног већа за заједнице, како би вршио функцију мониторинга. Централне власти ће консултовати Управљачки тим по свим питањима у вези са локалном самоуправом, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима.

а у његовој тачки 7 пише:

“7. За време трајања мандата на основу тачке А.6, Управљачки тим ће бити овлашћен да помаже сарадњу између четири општине на северу у колективном вршењу њихових надлежности у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима, како је предвиђено чланом 4. „Првог споразума“.” Тај члан 4 сам и цитирао на самом почетку анализе ове!

4.

У документу под називом “Асоцијација/Заједница општина са већинским српским становништвом на Косову – општи принципи/главни елементи  (линк: http://www.kim.gov.rs/p17.php ), у поглављу под називом “Правни оквир”, у тачки 1. и тачки 2. пише:

“1) Асоцијација/Заједница општина са већинским српским становништвом на Косову се успоставља као Асоцијација/Заједница општина са већинским српским становништвом, као што је предвиђено Првим споразумом, Законом о ратификацији Првог споразума и законима Косова.

2) На основу Првог споразума који признаје њен посебан карактер, Влада Косова ће усвојити уредбу која ће се непосредно примењивати и коју ће размотрити Уставни суд. Асоцијација/Заједница ће бити правно лице дефинисано својим Статутом, које ће садржати најмање доленаведене елементе.

у поглављу под називом “Организациона структура”, у тачки Д пише:

д) Администрацију, на челу са шефом Администрације кога поставља Одбор и који подноси извештаје Одбору, пружа подршку у раду Асоцијације/Заједнице, а посебно Одбору и Председнику. Административно особље ће имати статус запослених лица, у складу са законима Косова, укључујући Закон о раду и Закон о државној служби, што им омогућава да обављају своје административне дужности. Чланице Асоцијације/Заједнице могу да одлуче да ангажују известан број запослених ради пружања подршке Асоцијацији/Заједници у извршавању њених циљева.

Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум - али не зна шта у њему пише!?

у поглављу “Односи са централним властима” , у тачкама 8, 9, 10 и 12 пише:

“8) Асоцијација/Заједница ће радити са централним властима у складу са начелом међусобне сарадње и размене информација.

9) Асоцијација/Заједница ће у својим односима према централним властима промовисати интересе српске заједнице.

10) Асоцијација/Заједница има право да предлаже, у складу са законима Косова, измене и допуне закона и других прописа који су од важности за остваривање њених циљева.

11) Асоцијација/Заједница има право да покрене или учествује у поступцима пред надлежним судовима, укључујући и пред Уставним судом, против свих аката или одлука сваке институције које утичу на вршење надлежности Асоцијације/Заједнице, у складу са њеним Статутом.

12) Асоцијација/Заједница има право да предлаже представнике у надлежним органима/телима централних власти, укључујући и у Саветодавном већу за заједнице. У вршењу функције мониторинга која је предвиђена Првим споразумом, представник Асоцијације/Заједнице има право на приступ и на добијање информација од централних органа у складу са законима Косова. 

у поглављу “Правна способност”, у тачки 14 пише:

“14) Асоцијација/Заједница ће имати правну способност која јој је у складу са законима Косова неопходна да остварује своје циљеве, укључујући и право да поседује покретну и непокретну имовину, да буде сувласник компанија које пружају локалне услуге из делокруга Асоцијације/Заједнице, и да закључује уговоре, укључујући и уговоре о раду.”

у поглављу “Опште и завршне одредбе”, у тачки 20. и 21. пише:

Опште и завршне одредбе

20) Асоцијација/Заједница има право на своје званичне симболе (грб и заставу) у складу са законима Косова.

21) Статут Асоцијације/Заједнице ће саставити Управљачки тим и представиће га Дијалогу на високом нивоу у року од четири месеца од датума постизања споразума о овим принципима/елементима, уз посредовање, уколико то буде неопходно, укључујући и Министарства за локалну управуСтатут ће бити потврђен уредбом, након постизања споразума у оквиру Дијалога. Асоцијација/Заједница ће представити све измене и допуне, које ће бити потврђене уредбом и разматране од стране Уставног суда.

Драги мој председниче, сада не морате да идете у Брисел да би вам показали где то пише да Статут ЗСО мора да се формира по косовским законима! Ево, моја маленкост је све то урадила за вас, овде на вашем омиљеном сајту НСПМ-а! Све сам вам цитирао и подвукао где шта пише! Оригинална документа имате на сајту Канцеларије за Косово и Метохију. Ако се и даље не сналазите, можете доћи до мене у Краљево (много је ближе и јефтиније него да идете у Брисел), или ћу ја доћи до Београда, и све вам потанко објаснити и показати! Ето, нећемо ни пити скупа вина, и коштаће вас све само једно хладно пиво, и то домаће. Боље да се “брукате” код мене (наши смо), него да се брукате по белом всету и ЕУ, да вам они показују овако елементарне ствари!

Како се зове човек који зна напамет Бриселски споразум - али не зна шта у њему пише!?

###

Када је славног немачког филозофа Хегела, док је излагао своје учење пред препуним амфитеатром, један од студената прекинуо узвиком.”Али професоре, чињенице не потврђују ваше закључке”, он му је мирно одговорио “Тим горе по чињенице!”

Да, могао је такву изјаву себи допустити само човек, који засигурно спада у интелектулану и духовну громаду, у сам врх и великане светске филозофије, човек који је својим научним делом трајно обогатио духовно наслеђе читавог човечанства.

Али када би вам нешто слично казао неки ваш пријатељ, рођак, комшија или ваше дете, онда би сте му ви сигурно рекли да је лажов. А шта би сте одговорили, ако би вам нешто слично рекао политичар или не дај Боже, председник ваше државе?

Миланко Шеклер, НСПМ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Па ниси ти олошу ништа потписао са ЕУ већ са представницима шипарских нарко фисова

Па ниси ти олошу ништа потписао са ЕУ већ са представницима шипарских нарко фисова

Србија данас коментар: Просто је немогуће више слушати и трпети дебилизме Александра Вучића.  Одржао је …

Споразум о „реципроцитету“ са регистарским таблицама само је увертира предстојећег договора о „нормализацији односа Београда и Приштине“

Споразум о „реципроцитету“ са регистарским таблицама само је увертира предстојећег договора о „нормализацији односа Београда и Приштине“

Шестог децембра 2012. године ондашњи председник Владе Републике Србије Ивица Дачић донео је одлуку о …

Један коментар

  1. Ne, on nema pojma ni šta je potpisao, ni šta gde piše. Njega boli kurac za državu. On misli samo o pljački države i stanovništva. A nije ni pametan. Zapravo je priglup. I nije pravnik. On sasvim sigurno nije završio pravo, a verovatno ni bilo koji drugi fakultet. Meni on liči na dripca zaustavljenog u razvoju na nivou sedmog razreda osnovne škole. Pritom je i nevidjena prostačina. Pitamo se kako je onda uspeo da postane predsednik. Pa ulizivanjem. Pritom mu je znatno pomagalo to što je psihopata, pa ga nije bilo sramota ničeg i nije imao osećaj krivice šta god da je radio. Ali sad više nije pitanje koje je on govno, već kako ga se osloboditi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *