Радници 10 година чекали 200 евра о години стажа, добиће воћкицу!

0
(0)

После 10 година чекања да им држава на основу социјалног програма исплати 200 евра по години стажа, радници Интернатионал ЦГ дочекали су да на суду добију тај новац, али само један део.

Привредни суд у Београду је након прошле недеље одржаног рочишта, пре два дана пресудио да се радницима којима су неспорно призната потраживања, исплати 26,92 одсто од укупног дуга.

– Суд је донео решење о делимичној исплати 26,92 одсто, што је у односу на раније неки помак. Имали смо рочиште на ком су разматране примедбе, а према Закону о стечају новца мора да буде за оне којима су потраживања неспорно призната – истиче за Данас Драгољуб Шкоро, бивши радник ИЦГ.

Од укупног потраживања радници ће добити отприлике четвртину, а шта ће бити са остатком дуга зависиће, како каже, од исхода осталих поступака који се воде. На овакво решење Привредног суда могућа је и жалба Апелационом суду, међутим Шкоро напомиње да не верује да ће до дога доћи.

Готово 5.000 радника је 2009. било на листи за исплату 200 евра за сваку годину рада коју су провели у два предузећа Генералекспорту и ИЦГ. Услов за исплату тог дуга радницима испуњен је када је држава продала објекте у Блоку 20, као и хотеле Гранд и Kонаци на Kопаонику, те Генексову кулу. У том тренутку је на наменском рачуну било више од 20 милијарди динара. Међутим, радници нису добили оно што им припада. Већина је решење затражила на суду, а пре више од три године уведен је и стечај, да би се новац који је требало да буде исплаћен радницима нашао у стечајној маси.

Свих ових година Данас је редовно извештавао о ситуацију у којој су радници, тражећи објашњења од свих надлежних због чега им се новац намењен за социјални програм не исплаћује, као и шта се дешава са каматама, односно где одлази тај новац. Одговора није било. За то време, стечајни управници су, баш као и својевремено Агенција за приватизацију, касније и АЛСУ наплаћивали уредно своје услуге. Агенција за приватизацију је од продаје Блока 20 наплатила 587,9 милиона динара провизије, а од продаје Kопаоника 108 милиона динара.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Фото: Стефана Савић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредни економски експерти навукли сточаре у „бизнис“ који сад не могу да продају месо

4.8 (4) Србија тренутно има велике вишкове јунећег меса, али су мале шансе да то …

ГЛОБАЛНИ СКАНДАЛ: Ево колико је поуздан тест на корону, број стварно заражених драматично мањи!

5 (8) Прво у САД-у и Великој Британији, а затим и шире, укључујући Хрватску, научници …

2 Коментара

  1. Ко да мисли на раднике и отпремнину? Има ту пречих којима се срества одливају. Радници и социјални програм су на репу догађаја. Суђења ће се развлачити док не стаса треће колено,и помру судије који су предмет прихватили а онда ће ваљда одустати и унуци и судије јер ће се закон осамнести пут променити… Али ако се неко дрзне да увреди врховно божанство, е то ће по хитном поступку летети глава…

  2. Зна се где су паре јер оне остављају траг и њега треба пратити. Прво ухапсити Динкића јер је он својевремено изјавио да не да радницима паре а они нека га туже. Лако му је да се позива на суд када су судије поткупљене. Да судије нису поткупљене радници би већ добили паре јер је тражено извршење преко Извршног суда али је председник тог Суда стопирао поступак иако је донето Решење о извршењу. Брука државе и њеног судства. Треба на доживотну робију послати све актере који су одуговлачили и ометали поступак. Овај народ је жељан правде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend