Економија

Радници Фијата добили трогодишњи колективни уговор

Радници крагујевачког Фијата према споразуму са руководством те италијанске фабрике аутомобила добили су нови колективни уговор на три године, који подразумева повишицу у складу са званичном стопом инфлације, али и одустајање од био каквих штрајкова у том периоду.

„У складу са договором, представници синдиката прихвтили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током целог периода трајања новог колективног уговора”, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Представнци синдиката и руководства Фијата потписаће сутра у Влади Србије, у присуству премијерке Ане Брнабић и министра привреде Горана Кнежевића, споразум који подразумева и исплату бонуса и накнаде за превоз али и оснивање Комисије за техничка мерења.

Комисију за техничка мерења чиниће чланови синдиката и чланови ФЦА Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније. Комисија ће почети да ради у септембру 2017. године.

„Сваке године у фебруару, плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује НБС, а за 2018. годину, плате ће бити повећне за 4,5 одсто. За 2017. годину повећање ће бити 2,2 одсто од августа (како би се изједначило са годишњом пројектовном инфлацијом)”, наводи се у саопштењу.

Договор руководства Фијата и синдиката обезбедиће наставак производње модела Фијат 500Л у Србији, као и наставак дијалога пословодства и синдиката. Договор подразумева и исплату половине новогодишњег бонуса у августу, док ће друга половина бонуса бити исплаћена у децембру.

„Договорено је да се накнада за ноћни превоз дуплира. Накнада ће бити дуплирана у случајевима када запослени морају да дођу раније или да остану дуже на послу од редовног времена саобраћања јавног превоза”. Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће 2018. године.

„Влада Србије сматра да је постигнути договор одличан показатељ да је Србија добро место и за домаће и за стране инвеститоре, што доприноси даљем економском расту и развоју земље”.

Постигнут договор представља победу дијалога у коме се дошло до договора прихватљивог за све, оцењено је у саопштењу уз констатацију да су преговори синдиката и Фијата који су почели 19. јула, уз посредство премијерке Ане Брнабић и Владе Србије, успешно завршени. Радници Фијат Крајслер аутомобили Србија почели су штрајк 27. јуна захтевајући повишицу са 38.000 на 50.000, исплату бонуса, оптимизацију радних места и накнаду за превоз.

Међутим, представници синдиката „Независност” ФЦА саопштили су да велика већина радника негодује због Фијатове понуде о повећању плата, исплати надокнаде за превоз и бонуса за ефикасност иако Штрајкачки одбор то сматра успехом.

„Има две групе радника, највећа група се отворено буни, псује, а друга група је разочарана синдикатом јер види да ништа не може да се промени и жели да напусти чланство”, рекао је Бети председник синдиката „Независност” ФЦА, Зоран Станић.

Додао је да је „најмања група, а то су радници углавном чланови Скупштине Самосталног синдиката њих око 50 подржали Фијатову понуду”.  Станић је оценио да је то и разлог што се чланови Штрајкачког одбора данас не одазивају на телефонске позиве новинара.

Према његовим речима, радници су незадовољни процентом за повећање зараде, од 3,15 одсто одмах, а то је око 850 динара и 6,39 одсто у 2018. години што износи још око 1.700 динара. Плата, како је рекао према понуди треба да буде повећана са 38.500 на око 42.000 динара. „Свуда у свету где су Фијатове фабрике плата њихових радника прати потрошачку корпу која је у Србији око 70.000 динара”, рекао је Станић.

Он је оценио да је одговор Фијата на захтев радника да се исплати бонус ефикасности за 2016. годину превара јер се уместо бонуса нуди исплата 13. плате радницима и то прва половина у августу, а друга у децембру.

„Радници су тражили бонус ефикасности који се исплаћује према успешности пословања у једној години и то уз фебруарску плату наредне године”, рекао је Станић. Он је оценио као „глупост” формирање заједничке комисије са представницима послодавца и радника која треба да утврди оптерећеност запослених на раду.

„Већ имамо људе који се баве анализом рада и зна се шта је проблем, пошто су људи само одлазили из фабрике, а у последњих пет година нису примани нови радници”, рекао је Станић.

Он је оценио да понуђено плаћање трошкова превоза када нема јавног градског превоза у Крагујевцу у двоструком износу није добро решење, пошто и са дуплираним износом у висини цене аутобуске карте, а то је 120 динара већина радника не може да плати такси превоз до фабрике. Станић је потврдио да је Самостални синдикат обавестио штрајкаче да ће бити исплаћено по 1.000 динара за сваки дан штрајка из Штрајкачког фонда у другој половини септембра.

Када је почео штрајк у ФЦА, Станић је био члан Штрајкачког одбора, али је после неколико дана искључен и у Штрајкачком одбору су остали само чланови Самосталног синдиката ФЦА. Преговори између Штрајкачког одбора и Фијата почели су 19. јула.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Radnici Fiata u Kragujevcu je 38000 dinara bruto i sada kada poraste na 41500 din, šta je to sa neto platom od oko 29000 din , beda. Baš me zanima ko će do kraja godine napraviti prosek plata u Srbiji neto 440 evra, možda činovnici državna elita, u javnim preduzećima, a ne oni koji rade na kioscima, u kineskim radnjama. Neka se uporedi plata u fabrikama Fiata u Evropi (Italiji, Poljskoj…). Kragujevački proizvođača automobila izborili su pobedu, jadna pobeda?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!