Радници „Коштане“ још траже заостале зараде

ВРАЊЕ – Радници фабрике обуће „Коштана“ су за 26. мај заказали нови протест испред здања Скупштине града, најављујући да ће њихов једини захтев бити поштовање судске пресуде из 2003, којом је наложено да им се исплате заостале зараде.

Подсетимо, радници једне од три некада најјаче врањске фабрике – у којој је стечајни поступак окончан још пре 14 година – не одустају од потраживања, иако им је државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац на њихово последње писмо одговорио констатацијом да су обавезе према њима регулисане.

– То није тачно зато што је новац намењен радницима „Коштане“ завршио у Металс банци која је угашена само месец дана после тог финансијског трансфера. Да бисмо све разјаснили, заказали смо састанак у Министарству привреде, али не верујемо у позитиван исход, па је готово извесно да ћемо поново морати да протестујемо – каже раднички лидер Слађан Ристић.

Напомињући и то како су очајни људи спремни да се одрекну затезних камата, не би ли добили бар основне зараде, саговорник „Новости“ истиче и да су многи оштећени већ преминули – не дочекавши правду.

Ристић, на крају, најављује да ће протесту најављеном за 26. мај присуствовати и ратни војни ветерани са југа Србије којима држава дугује ратне дневнице. Иначе, 1.680 некадашњих радника некадашње „Коштане“ у просеку потражује по 120.000 динара, а укупна сума за 11 неисплаћених зарада достиже 125 милиона.

Претходни протест радника „Коштане“ одржан је 20. марта, такође испред здања Скупштине града у Врању.

Новости.рс

Фото: Д. Ристић

Актуелно

„Гошини” радници вратили вагоне у фабрику

Смедеревска Паланка – Уз помоћ фабричке локомотиве, штрајкачи „Гоше” вратили су једанаест теретних вагона, спремних …

Лавина примедаба на Нацрт кровног закона у образовању

Председник Националног просветног савета (НПС) проф. др Александар Липковски упутио је надлежнима 60 примедаба на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons

Поштовани читаоци,

Помозите рад нашег сајта тако што ћете нас лајкнути, твитнути или плуснути! Хвала!