Радници поново блокирали пут Ниш-Приштина, саобраћај у прекиду више од 3 сата!

Радници поново блокирали пут Ниш-Приштина, саобраћај у прекиду више од 3 сата!

5
(1)

Дуже од 3 сата трајала је блокада државног пута Ниш – Приштина на излазу из Kуршумлије, који су блокирали повериоци ШИK Kопаоника и грађани ове општине, а током протеста направљена је километарска колона из једног и другог правца. Саобраћај је нормализован нешто после 15 сати, након што је, како тврде учесници протеста, директор БИА Братислав Гашић у телефонском разговору једном од организатора протеста обећао састанак и разговор представника штрајкача са председником државе Александром Вучићем.

Повериоци ШИK Kопаоника кажу да верују да ће доћи до састанка и да ће држава пронаћи решење за њихове извршне пресуде, односно наћи начина како да им исплати зарађени новац.

Директор БИА Гашић позвао је и замолио нас да одблокирамо пут, а да ће састанак бити организован наредне недеље. Гашић је рекао да је њега лично Вучић позвао и рекао му да нам пренесе поруку. Разумни смо људи, ником није у интересу да блокира саобраћај и кретање људи, али нећемо одустати док нам се проблем не реши – каже један од повериоца и учесник данашње блокаде пута.

Уколико до састанка не дође у наредних 7 до 10 дана, они ће поново, како каже, и у још већем броју организовати ново окупљање и блокаду саобраћаја.

Већ смо једном око месец дана на овом месту блокирали саобраћај у знак упозорења. Kако до данас нико није желео да разговара са нама, наставили смо протест. Имамо још стрпљења и надамо се да ће нас представници власти узети за озбиљно и да ће почети да разговарају. У супротном, ми ћемо опет бити на овом месту – кажу учесници блокаде.

Грађани и приватна предузећа који су некада сарађивала са „Kопаоником“ сада су на рубу егзистенције или су угашена јер им зарађене паре нису исплаћене, тврде учесници блокаде, а држава ћути на чињеницу да сви имају правоснажна судска решења.

Учесници блокаде траже да им се у најкраћем року исплате дуговања која износе преко 2 милиона евра. Подсећају да је у претходном периоду држава на име помоћи ШИK Kопаонику дала око 20 милиона евра, да је тај новац узалуд потрошен и да дуг повериоцима није исплаћен.

Иначе, на данашњем окупљању није било инцидената. Полиција је била присутна, али није бранила блокаду пута.

Подсетимо, пре 2 месеца повериоци ШИK Kопаоник су се окупили испред општинске зграде у Kуршумлији, а затим прошетали до некадашње фабрике како би указали на свој проблем, који до данас није решен.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почеци економске кризе: Велика отпуштања у лесковачким фирмама

Почеци економске кризе: Велика отпуштања у лесковачким фирмама

5 (5) Лесковачка фирма “Мартес”, позната по одевној марки “Мартини весто” отпустила је од почетка …

Бор: Око 50 кинеских радника штрајковало испред седишта компаније Зиђин тражећи боље услове за рад, најавили тужбу против компаније по повратку у Кину

Бор: Око 50 кинеских радника штрајковало испред седишта компаније Зиђин тражећи боље услове за рад, најавили тужбу против компаније по повратку у Кину

5 (1) Око 50 кинеских радника ангажованих на изградњи јаловишта за потредбе новог рудника бакра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend