Радници „Застава оружје“ због отказа председнику синдиката, најављују генерални штрајк

0
(0)

У крагујевачкој фабрици Застава оружје у току је збор радника а најављена је и једночасовна обустава рада због отказа који је добио председник Самосталног синдиката предузећа Драган Илић.

Најављено је и да ће у понедељак 15. априла бити генерални штрајк у фабрици ако Илић не буде враћен на посао.

Илић је јуче добио отказ јер се, како тврди, у петак није чекирао приликом изласка из фабрике. Он је фабричку капију прошао у аутомобилу Савеза самосталних синдиката Србије када је ишао у канцеларију директора предузећа где је био заказан састанак коме је присуствовао и председник Савеза самосталних сидниката Србије Љубисав Орбовић.

Збору радника Застава оружја присуствује око 30 представника Самосталог синдиката у крагујевачким фабрикама, председник Самосталног синдиката металаца Зоран Вујовић и представници УГС „Независност“ Kрагујевца и Синдиката „Слога“.

На том скупу је осуђен потез руководства фабрике и позван је директор Младен Петковић да повуче одлуку о отказу Илићу како би се предупредиле синдикални протести.

Илић је новинарима рекао да је отказ који је добио удар на синдикалне активности и на један од најјачих синдиката, уочи планиране докапитализације фабрике и других пословних потеза који су на штету радника.

Застава оружје запошљава 2.600 радника, од којих је 2.100 запослено на неодређено време, а фабрички Самостални синдикат окупља 1.800 радника.

Председник Самосталног синдиката Kрагујевца Југослав Ристић је истакао да дешавања у Застава оружју показују да нико није заштићен и да сваком може да се деси да добије отказ без било каквог правног основа.

Он је казао да ће надлежнима бити пријављено поступање руководства фабрике у случају Илића, али да не верује да ће они реаговати.

Запослени у Застава оружју тврде да им се прети последицима ако напуштају фабрику да би присуствовали збору радника.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

4.5 (10) Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене …

У Србији угрожено више од 140 хиљада радних места

5 (2) Ако изостану конкретне мере за ублажавање кризе ове године у Србији би могло …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend