понедељак , 23 новембра 2020

Радницима „прекипело” у Млекари „Суботица”

0
(0)

Суботица – Уместо најављиваног изласка на стране берзе или продаје некој великој компанији, Млекари „Суботица“ прети затварање, тврди за „Политику“ Јелена Нимчевић, председник фабричког синдиката. Први човек синдиката те млекаре каже да је одлучила да изађе у јавност јер је реч о реорганизацији која је већ довела до затварања млекара у Оџацима, Пивницама, Новом Саду и Зајечару.

– Наш дистрибутивни центар премештен је у национални лог, а синдикат је добио и званично обавештење да је у плану премештање нашег магацина, као и транспорта у Београд. Такође, најављено је и да ће од 1. јануара наредне године и целокупна администрација „Млекаре“ бити пресељена у „Имлек”. Ми не знамо шта то значи за наше запослене, који ће добити отпремнине или ће потписати уговор о преласку у национални лог, где им се у наредних годину дана гарантује плата у висини садашње, али њихова будућност је неизвесна – каже Нимчевићева.

Уосталом, у Млекари „Суботица“ сада ради 12 бивших радника „Новосадске млекаре“ који сваки дан путују 200 километара до свог радног места. За сада имају организовани превоз и сви раде у дневној смени, што је подразумевало да се Суботичани ангажовани на овим пословима пребаце у ноћну смену. Јелена Нимчевић каже да је најављено да ће и ови „новосадски“ радници бити размештени по одељењима, што ће вероватно довести до тога да ће одустати од таквог радног места.

– Убеђују нас да се целокупна реорганизација ради због смањења трошкова производње, а доказано је да не постоји економска оправданост пребацивања наших одељења у национални лог. Тражили смо те економске податке од послодавца, али их нисмо добили и искористићемо све законске могућности да нам они буду достављени. Ми нисмо против нашег послодавца и не радимо против њега, али се не слажемо са неким његовим поступцима – каже Јелена Нимчевић.

У Млекари „Суботица“ запослено је 250 радника, од чега је 239 синдикално ангажовано. Ово је и једина наша млекара која има дозволе за извоз, и све међународне сертификате којима се потврђује да је овдашњи процес производње исти као и у било којој другој млекари у Европи. Суботичка млекара има и стабилан улаз млека са 237 фарми и до сада су прерађивали око 170.000 литара дневно, а Јелена Нимчевић каже да након затварања околних млекара сада прерађују и до 220.000 литара. Од 2003. године послују у оквиру Инвестиционог фонда „Салфорд“ који је формирао и Денјуб фудс групу, и у више наврата најављивана је њена продаја великим европским брендовима, али су у последњем тренутку купци одустајали.

 
А. Исаков
фото: А. Исаков
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За раднике „Фијата” неће бити посла целог лета

5 (1) Преполовљена тражња на тржиштима Италије и Шпаније, на којима се највише продаје модел …

Василић: Телеком Србија воде у предстечајни поступак

4.6 (11) елеком тврди да као акционарско друштво, чији капитал је подељен на акције, није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend