fbpx

Ракита постала центар борбе за очување река и природе, свакодневне страже

0
(0)

Након неколико дана паузе, упркос негодовању локалног становништва и активиста за заштиту природе, радови на водозахвату за мини-хидроелектрану у селу Ракита су настављени. Током викенда опет је дошло до кошкања са обезбеђењем, а тренутно је у селу мирно. На акцију враћања реке у старо корито, инвеститор је имао контраудар – померио је границе градилишта и опет преусемерио ток воде.

Село које је некада било познато по руднику угља „Јерма“, возићу „Ћира“ који је превозио угаљ и једним од првих југословенских играних филмова Рударева срећа који је сниман управо у Ракити, сада је синоним за свеопшту борбу за очување река и природе. Свакога дана, активисти из различитих крајева Србије окупљају се у селу, узвикују пароле, носе транспаренте и поручују да неће одустати од борбе за очување ове мале планинске реке, али и за очување и других река у Србији.

Ипак, мала победа коју су мештани и активисти прошле недеље остварили герилском акцијом није била дугог даха, инвеститор је узвратио својом акцијом копања корита и сада река тече поред градилишта и не омета радове. Мештани као да губе наду да ће ову битку добити, а председник Савета месне заједнице Десимир Стојанов каже да само сила од више стотина људи може обуставити радове.

Они имају механизацију и силу, сада и приватно обезбеђење. Појединачне акције само доносе пријаве и тужбе, али тако не би било када би се скупило 200-300 људи. Ево сада постављају тампон слој, бетонираће тај део, а ми не можемо ништа да учинимо – каже Стојанов.

А да мештани не би изгубили наду, као и протеклих дана потрудили су се активисти Одбранимо реке Старе планине који свакодневно долазе у село и планинари из Бабушнице који су се скупили да им пруже подршку.

Борба се одвија и на правном пољу, активисти из иницијативе ОРСП реаговали су пријављивањем инвеститора Шумарској инспекцији која је изашла на терен и поднела пријаву за привредни преступ „пустошење шума и бесправну сечу“. Мештани се надају да ће пријавама макар на кратко стопирати радове.

Искористио је ситуацију када смо били у полицији да дајемо изјаве око бомбе која се појавила у селу, да опет преусмери ток реке. Када смо се вратили, багер је већ завршио посао – каже Стојанов.

Јуче је ситуација била мирна, тек понека размена увреда мештана и обезбеђења и међусобна пријава због увреда и претњи. У селу је и даље присутан велики број полицајаца, али осим упозоравања на ред и мир, готово да нису ништа чинили. На сеоској сали, одакле креће планинарска акција успона на планину Руј, момци и девојке окупљени око планинарског клуба „Руј 1706“ осликали су мурал и тако дали свој допринос бунту мештана Раките.

Приметне су и нове пароле у селу које упућују на борбу мештана. На сали је исписан графит “Живот нема – смрт не дооди” а на кући поред градилишта постављен је банер “Дођоше дивљи, истераши питоми”.

Борба становника Раките се наставља, село ће и наредних дана бити епицентар еколошког бунта у Србији, где ће своје страже наставити активисти ОРСП, као и љубитељи природе из целе државе.

Подсетимо, у борбу за очување Ракитске реке укључио се аутор емисије “24 минута” Зоран Кесић који је позвао грађане да “затрпају” мејл Европске енергетске заједнице пишући о угрожавању ове реке али и река на Старој планини.

Почетком прошле недеље је дошло до физичког сукоба мештана Раките и приватног обезбеђења на градилишту за водозахват МХЕ, а мештани и активисти извели су герилску акцију враћања реке у своје корито. Крајем октобра у селу је пронађена бомба испред куће где су смештени радници са градилишта МХЕ, а мештани тврде да је то покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу. Истрага је у току, а случај води Основно јавно тужилаштву у Пироту.

Мештани Раките одржали су протест испред Општине Бабушнице на коме су поручили да неће одустати од борбе за очување своје реке. И поред негодовања локалног становништва инвеститор мини-хидроелектране на Ракитској реци наставио је радове на водозахвату. Становници малог планинског села месецима се боре за очување своје реке, а први протест одржали су на дан Међународног успона на Руј.

Потпомогнути акитивистима са Старе планине спречили су наставак радова на водозахвату, а Завод за заштиту природе најновијим испитивањима пронашао је заштићене врсте на овој малој планинској реци

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нова еколошка катастрофа у Ивањици: Моравицом опет плива мазут

0 (0) ИВАЊИЦА – ТРИ месеца након највеће еколошка катастрофа која је задесила Ивањицу, када …

Пожар на Старој планини тренутно највећи у Европи (видео)

0 (0) неприступачним предијелима Старе планине, као и код Трговишта, Врања, Прокупља и Босилеграда на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *