Стара планина: Светомир голим рукама задавио вука
фото: В.Ћирић

Стара планина: Светомир голим рукама задавио вука

У пиротском селу Копривштица, тачније у месту Главина према Завојском језеру у нођи између уторка и среде, одиграла се права драма у тору Светомира Потића Цене (61), када је негде иза поноћи ,међу стотинак коза алпино расе, упао вук!
Борба за спасавање стада, претворила се у борбу између четрдесетак килограма тешког вука , и овог сточара који је на лавеж паса устао из кревета и дотрчао да спасава козе. У тор је улетео голорук, а када је звер покушала да се провуче испод ограде и оде са пленом у устима, зграбио је за задњу ногу и упустио се у борбу у којој је задобио тешке повреде – уједе по рукама и ногама, због чега се опоравља у пиротској болници.
Пошто је у борби на живот и смрт успео да задави дивљач, сав крвав и са тешким повредама, сео је у своју „ладу ниву“, отишао до села и позвао рођаке да му помогну, односно да траже хитну помоћ из града.
“Било је око пола пет јутрос, када је дрхтавим гласом, са капије позвао оца и мене. Знао сам да је неки проблем и невоља, чим зове у то доба. Кад сам отворио врата, видео сам да је једва стајао и био је сав крвав. Укратко ми је испричао да се борио са вуком како би спасао стадо својих стотинак алпино коза, од којих живи. Рекао је да је негде иза поноћи чуо лавеж паса, и одмах устао и кренуо у тор. На његово запрепашћење међу козама је би један вук, тачније вучица. Покушала је да побегне са пленом у чељустима, али је он успео да је дохвати за задњу ногу и повуче назад. Тада је настала борба између њега и вука. Ни сам није знао да ми каже колико је све трајало, али је сасвим сигурно то време за њега било вечност. Био је блед као свећа. Из Пирота је дошла хитна помоћ, одвезла га у Болницу и сада се опоравља”, каже његов комшија и рођак Ивица Најдановић.
Радисав Панић и Христивоје Потић такође Ценини рођаци, који су данас, са Најдановићем ишли да нахране Ценине козе, кажу да до сада никада нису чули да је неко голим рукама задавио вука. Кажу да је корпулентни Цена, онако крупан, једва успео да ослободи руке из вучјих чељусти и да је тек тада успео да шчепа дивљач за доњу вилицу и буквално је растргне. Тек кад је животиња престала да даје знаке живота, Цена је отишао по „Ниву“ и кренуо ка селу, преносе Новости.
Несвакидашњег хероја међу пастирима Старе планине, данас нисмо успели да чујемо ни да видимо, због познатих ограничења , услед ковида. У овдашњој болници нису дозвољене никакве посете, а мобилни телефон му је уништен. Међутим сазнајемо да се добро опоравља и да већ мисли на то ко ће му наредних дана хранити стадо. За сада су ту комшије и рођаци попут Ивице, Радисава и Христивоја.
Спутник, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пожар на Старој планини тренутно највећи у Европи (видео)

Пожар на Старој планини тренутно највећи у Европи (видео)

неприступачним предијелима Старе планине, као и код Трговишта, Врања, Прокупља и Босилеграда на граници између …

Велики пожар на Старој планини (видео)

Велики пожар на Старој планини (видео)

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ саопштио је данас да на тој планини гори велики пожар …

Један коментар

  1. Милан Топлица

    Ту бреееее па зашто старог вука он би и онако од старости угинуо требао је много млађег да задави, да задави нњеког Вучића !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *