Рампа за Макрона и полицију: Уставни суд Француске одбацио спорне чланове закона
фото: АП

Рампа за Макрона и полицију: Уставни суд Француске одбацио спорне чланове закона

Закон, који је предложила влада Емануела Макрона, изазвао је масовне протесте широм земље, приморавајући званичнике да га промене. Противници закона кажу да ће нови закон помоћи повећању полицијске бруталности.

Француски суд одбацио је кључни члан у контроверзном закону којим се забрањује снимање полицајаца у акцији од стране грађана и дељење видео снимака и фотографија званичника на Интернету. Уставни суд је рекао да је тај члан неуставан.
„Равнотежа између циљева уставне вредности спречавања кршења јавног поретка и проналаска починилаца кривичних дела и права на поштовање приватног живота није узета у обзир“, рекао је суд.

Члан 24. не забрањује људима да снимају полицајце и постављају видео записе и фотографије на мрежу, али такве радње биће класификоване као кривична дела ако се такви материјали деле са „очигледном намером да се полицијским службеницима нанесе физичка и психолошка штета“.

Они који буду проглашени кривима биће кажњени до пет година затвора или новчаном казном од 75.000 долара.

Француске власти кажу да ће одредба заштитити полицајце који су се суочили са претњама и узнемиравањем на мрежи. Критичари чланка, који укључује локалне синдикате новинара и групе за грађанске слободе, тврде да би то отежало документовање полицијске бруталности и допринело проблему прекомерних полицијских овлашћења.

Прошлог лета Француска је, као и многе европске земље, забележила велике протесте против полицијске бруталности, који су се поновили након увођења закона. Незадовољство јавности достигло је врхунац након што се појавио видео снимак на којем се види како бијели полицајци шутирају црног грађанина. Инцидент је наводно почео због спора око ношења маски.

Упркос широким критикама и изјави омбудсмана да ће закон подривати основна права, француска национална скупштина га је усвојила у априлу. Само 33 посланика гласало је против закона.

Ово је акт већине закона, који ће проширити полицијска овлашћења. Нова овлашћења требало би да омогуће полицији да контролише и надгледа грађане уз помоћ дронова.

Извор: srbin.info, logično

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Олаф Шолц мења Ангелу Меркел, “семафор коалиција“ саставила нову владу Немачке

Олаф Шолц мења Ангелу Меркел, “семафор коалиција“ саставила нову владу Немачке

Мандатар за састав нове немачке владе Олаф Шолц потврдио је да су три странке – …

Вучић поново крши закон диксриминишући људе

Вучић поново крши закон диксриминишући људе

Кад не зна шта ће, он вређа. Тако реагује председник државе Александар Вучић на оправдано …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *