Србија

Шта је „Миленијум тим“: СНС „фабрика“ за извлачење пара

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, дошао је јуче на трактору ИМТ на конференцију за новинаре како би указао на ново богаћење “Миленијум тима” кроз изградњу станова и пословних простора на земљишту “покојне” фабрике. Али, шта је “Миленијум тим” и како је за кратко време ова компанија постала омиљена адреса за послове са актуелним режимом?

„Дошао сам баш трактором ИМТ, а на капији фабрике су ланац и катанац, који су симбол онога што се дешава у овој фабрици. А некад је одавде излазило 40.000 трактора годишње. Власт је од овога успела нажалост да направи грађевинске парцеле и да одређене фирме које итекако имају сарадњу са државом овде покрену изградњу највећег насеље. А где год загребете везано за пројекте грађевине ту је Миленијум тим“, рекао је Алексић.

Политички перформанс на страну, Алексићева оцена рада „Миленијум тима“ звучи оправдано. Нова.рс од почетка прати успон ове СНС-у блиске фирме.

Гасификација за одабране

„Миленијум тим“ је од 2007. до 2012. године био у групи приватних компанија које су са Србијагасом уговарале послове гасификације, објавио је Инсајдер у лето 2016. године. Укупна вредност тих послова била је најмање 242 милиона евра.

„Скоро све ове послове добија само пет фирми, које су практично поделиле територију тако да испада да једна другој не конкуришу“ наводи Инсајдер уз напомену да су власници Миленијум тима Стојан Вујко и Иван Бошњак у одличном односу са Душаном Бајатовићем, те да су се чак појављивали у Бајтовићевим предизборним спотовима. Углавном, остало је забележено да су 2009. имали добит од 200.000 евра, а у 2012. чак 2,9 милиона евра.

Београд на води – од рушења до градње

„Миленијум тим“ после гасификације стиже до Београда на води. Најпре су рушили, односно чистили терен, да би потом градили. Компанија је, како је пренео портал КРИК, између осталог, била ангажована за сређивање терена пред градњу, постављање камена темељца зграда које су до сада никле у овом комплексу и његову гасификацију.

Као подизвођачи италијанске фирме „Пиззаротти“, ангажовани су на изградњи кључне зграде у пројекту – Куле Београд.

Мада су их поједини доводили у вези и са нелегалним рушењем у Савамали у ноћи између 24. и 25 априла 2016. године, „Миленијум тим“ је демантовао да су учествовали у тим догађајима.

Међутим, оно што нису демантовали је вишеструка повезаност са тадашњим градоначелником Београда Синишом Малим и његовим братом Предрагом.

Предраг Мали, рођени брат садашњег министра финансија Синише Малог, како је објавио портал КРИК, годинама је возио „ауди“ у власништву фирми Ивана Бошњака и Стојана Вујка. Сем аутомобила, бизнисмени су му уступили и стан у којем је једно време становала девојка Предрага Малог.

Станови за припаднике служби безбедности

Послове станоградње проширили су и ван Београда на води па су тако крајем 2018. године добили послове градње станова за припаднике служби безбедности у Нишу и Врању.

Овај посао вредан 15 милиона евра „Миленијум тиму“ и турској компанији „Ташјапи“ доделило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Износ који су добили за изградњу станова је за 18 одсто виши од оног који је министарство проценило пре расписивања тендера. Држава је прихватила понуду која је уједно била и једина на тендеру, а мишљење о избору победника тендера тражено је и од министра финансија Синише Малог. Током 2019. године, Миленијум тим је добио и посао чишћења парцела на којима ће у Новом Саду да се граде станови за припаднике служби безбедности.

Преузимање „Мостоградње“

Грађевински апетити „Миленијум тима“ расту, па та компанија, како је већ писала Новс.рс, склапа уговор о стратешком партнерству са предузећем Мостоградња, које је у већинском власништву државе.

У исто време, „Миленијум тим“ оснива нову фирму под називом „Мостоградња ИНГ“, која би, како тврде радници, требало да преузме део запослених из поменуте државне компаније и закупи њену производну халу у Батајници.

„Мостоградња“, некад једно од највећих државних предузећа за изградњу путне инфраструктуре, већ годинама је у огромним дуговима. Некретнине које поседује су под хипотекама, запосленима у тој компанији плате су касниле месецима, а није им уплаћивано ни здравствено осигурање.

Куповина винограда и језера

Пошто су већ ушли у све кључне грађевинске пројекте, власници Миленијум тим се окрећу пољопривреди, конкретно виноградарству. Тако документ, до кога је дошла Нова.рс, показује да је компанија купила 200 хектара пољопривредног земљишта у околини Лесковца од некада велике и успешне компаније НАВИП, која је отишла у стечај.

Како показује документ Привредног суда у Београду, стечајни управник компаније НАВИП је крајем августа 2020. огласио продају око 200 хектара земљишта у околини Лесковца. Виногради, шума, пашњаци, њиве и објекти који се налазе на њима, продати су фирми Алеа Цонсалтинг из Београда, која је око 185 хектара платила 67,7 милиона динара. Подаци Агенције за привредне регистре кажу да је директор Алеа Цонсалтинг Иван Бошњак, један од власника „Миленијум тима“.

Сем вредног земљишта са шумом и виноградима, предузеће повезано са власницима „Миленијум тима“, од компаније НАВИП у стечају купило је и вештачко језеро.

Како показује документ до којег је дошла Нова.рс, овом куповином постали су власници око двадесетак парцела са засадом винограда треће класе, шума, њива, пашњака, али и власници једног вештачког језера. У документу се може видети да је реч о парцели 6713 у катастарској општини Винарце. У питању је, како се наводи, вештачко језеро површине од 8.763 метара квадратних. У лесковачком крају је познато под називом Винарачко језеро.

Бањски туризам

Своје пословну свестраност показују и у другим правцима, па тако кћерка фирма „Миленијум тима“, улази у бањски туризам.

Прво су 2019. године купили земљиште и хотел Железничар у Врањској бањи, да би касније од државе добили нешто више од 10 милиона евра бесповратне помоћи за њихов инвестициони пројекат „Ресорт“ у Врањској бањи.

Наиме, власници Миленијум тима Иван Бошњак и Стојан Вујко купили су земљиште у Врањској бањи на тендеру који је расписао ПИО Фонд. То их је коштало 250.000 евра, а у цену није ушао недовршен хотел на тој парцели. Након тога уследила је куповина хотела Железничар, а спекулише се да је Миленијум тим купац и стационара у Специјалној болници Врањска бања који је процењен на 870.000 евра.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Стојан Вујко и Иван Бошњак су два олоша, два ђубрета. Проћи ће њихово и доћи време када ће плакати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!