BEOGRAD, SRBIJA, 28. DECEMBAR 2015. - Predaja paketica deci na onkoloskom odeljenju Instituta za majku i dete. foto:Andrej Cukic

Расте број оболеле деце у Србији: Рак убија будућност

0
(0)

Деца у Србији двоструко чешће оболевају од малигних болести него њихови вршњаци у европским земљама. У Србији на милион деце оболи њих 335, а у Европи 165. Ужасна статистика говори о размерама катастрофе у Србији, јер показује да се сваког дана једно дете разболи од рака, а један малишан недељно умре од тешке болести.

Број оболеле деце у односу на пре 10 година порастао је за 75 одсто, а лекари сматрају да је осиромашени уранијум главни кривац што болест коси најмлађу популацију. Они се позивају на податке да је пре бомбардовања рак добијало око 160 малишана годишње, док је сада та бројка удвостручена. Просек за Србију је 0,7 одсто оболеле деце, а у Европи 0,4 одсто.

Струка указује и на повезаност токсина из бомби са растом оболевања најмлађих у Србији. Подаци кажу и да је у Србији, као и у већини земаља у развоју, готово две трећине новооболеле деце узраста до 15 година.

Као један од доминантних узрока оболевања, српски стручњаци указују на радиоактивну прашину од бомби које су загадиле земљиште и реке.

У просеку сваке године 52 деце од рођења до 19 година изгуби битку, од чега две трећине у узрасту до 15 година. Малишани најчешће умиру од тумора мозга, 52,9 одсто, од леукемије 41,2 одсто, док од лимфома премине 17,6 одсто деце. Најчешћи узрок смрти од малигнитета популације до 19 година су тумори мозга са 40,4 одсто, леукемија 30,8 одсто и лимфоми са 15,4 одсто.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака, које има канцеларије у Београду, Новом Саду и Нишу даје помоћ и подршку родитељима оболеле деце.

– Они неретко долазе из градова и места у унутрашњости, потпуно утучени јер су сазнали да им дете болује од тешке болести и како се каже, „свет им се срушио“. Нашли су се на новом терену, боре се са озбиљним непријатељем и у тој ситуацији им подршка много значи – каже психолог Небојша Миљевић из Нурдора.

То удружење родитељима обезбеђује бесплатан смештај и превоз до клинике, а води и рачуна о њиховом психичком стању.

– Ми их, између осталог, повезујемо са родитељима чија су деца излечена како би им показали да је излечење могуће и улили наду у оздрављење њихових малишана. Прикупљамо средства за проширење Родитељске куће у Београду – каже Миљевић.

Отровне бомбе

Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић сматра да може да се констатује да је „неки отров деловао на децу“.

– Лако је претпоставити шта је то, будући да је 1999. толико отрова избачено у животној средини. Осиромашени уранијум је врх леденог брега. Ослобођени су пиралени из трафостаница, као можда најснажнији канцероген, бенземи, разни отрови због бомбардовања фабрика боја и лакова, као и рафинерија – рекао је Лакетић. Он је истакао да је значајно то што су земље попут Холандије и Норвешке пред УН покренуле расправу о утицају осиромашеног уранијума на здравље људи.

Девојчица добила битку

Теодора Врањешевић 2016. имала је осам година када јој је дијагностификована леукемија. Родитељи су са девојчицом, према речима њене мајке Наташе, провели годину дана на интензивном лечењу у београдском Институту за мајку и дете, али болест се враћала.

– Наставак лечења је био хитан и покренули смо акцију прикупљања новца, јер нас је Универзитетска клиника у Франкфурту примила, уз шансе од 60 одсто да ће лечење бити успешно – рекла је Теодорина мајка Наташа. Она је захвална франкфуртским лекарима и „Вестима“, које су биле део акције. Врањешевићи су се после 14 месеци проведених у Франкфурту вратили у Крагујевац, а девојчица је у добром стању.

Рак галопира од 1999.

Година Број оболеле деце

1999. 167

2006. 209

2011. 271

2015. 226

2016. 334

Д. Декић – Вести

фото: А. Чукић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КРЕНУЛИ СУ НА ДЕЦУ! У Србији маске постају обавезне за децу старију од четири године

5 (2) У Службеном гласнику Србије јуче је објављена најновија владина Уредба о мерама за …

Божовић никад није требао бити амбасадор Србије у Црној Гори, ево зашто (ВИДЕО)

5 (12) Велика је грешка што је Владимир Божовић постао амбасадор Србије у Црној Гори. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend