Насловна / Србија / Расте број оболеле деце у Србији: Рак убија будућност
Расте број оболеле деце у Србији: Рак убија будућност 1
BEOGRAD, SRBIJA, 28. DECEMBAR 2015. - Predaja paketica deci na onkoloskom odeljenju Instituta za majku i dete. foto:Andrej Cukic

Расте број оболеле деце у Србији: Рак убија будућност

Деца у Србији двоструко чешће оболевају од малигних болести него њихови вршњаци у европским земљама. У Србији на милион деце оболи њих 335, а у Европи 165. Ужасна статистика говори о размерама катастрофе у Србији, јер показује да се сваког дана једно дете разболи од рака, а један малишан недељно умре од тешке болести.

Број оболеле деце у односу на пре 10 година порастао је за 75 одсто, а лекари сматрају да је осиромашени уранијум главни кривац што болест коси најмлађу популацију. Они се позивају на податке да је пре бомбардовања рак добијало око 160 малишана годишње, док је сада та бројка удвостручена. Просек за Србију је 0,7 одсто оболеле деце, а у Европи 0,4 одсто.

Струка указује и на повезаност токсина из бомби са растом оболевања најмлађих у Србији. Подаци кажу и да је у Србији, као и у већини земаља у развоју, готово две трећине новооболеле деце узраста до 15 година.

Као један од доминантних узрока оболевања, српски стручњаци указују на радиоактивну прашину од бомби које су загадиле земљиште и реке.

У просеку сваке године 52 деце од рођења до 19 година изгуби битку, од чега две трећине у узрасту до 15 година. Малишани најчешће умиру од тумора мозга, 52,9 одсто, од леукемије 41,2 одсто, док од лимфома премине 17,6 одсто деце. Најчешћи узрок смрти од малигнитета популације до 19 година су тумори мозга са 40,4 одсто, леукемија 30,8 одсто и лимфоми са 15,4 одсто.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака, које има канцеларије у Београду, Новом Саду и Нишу даје помоћ и подршку родитељима оболеле деце.

– Они неретко долазе из градова и места у унутрашњости, потпуно утучени јер су сазнали да им дете болује од тешке болести и како се каже, „свет им се срушио“. Нашли су се на новом терену, боре се са озбиљним непријатељем и у тој ситуацији им подршка много значи – каже психолог Небојша Миљевић из Нурдора.

То удружење родитељима обезбеђује бесплатан смештај и превоз до клинике, а води и рачуна о њиховом психичком стању.

– Ми их, између осталог, повезујемо са родитељима чија су деца излечена како би им показали да је излечење могуће и улили наду у оздрављење њихових малишана. Прикупљамо средства за проширење Родитељске куће у Београду – каже Миљевић.

Отровне бомбе

Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић сматра да може да се констатује да је „неки отров деловао на децу“.

– Лако је претпоставити шта је то, будући да је 1999. толико отрова избачено у животној средини. Осиромашени уранијум је врх леденог брега. Ослобођени су пиралени из трафостаница, као можда најснажнији канцероген, бенземи, разни отрови због бомбардовања фабрика боја и лакова, као и рафинерија – рекао је Лакетић. Он је истакао да је значајно то што су земље попут Холандије и Норвешке пред УН покренуле расправу о утицају осиромашеног уранијума на здравље људи.

Девојчица добила битку

Теодора Врањешевић 2016. имала је осам година када јој је дијагностификована леукемија. Родитељи су са девојчицом, према речима њене мајке Наташе, провели годину дана на интензивном лечењу у београдском Институту за мајку и дете, али болест се враћала.

– Наставак лечења је био хитан и покренули смо акцију прикупљања новца, јер нас је Универзитетска клиника у Франкфурту примила, уз шансе од 60 одсто да ће лечење бити успешно – рекла је Теодорина мајка Наташа. Она је захвална франкфуртским лекарима и „Вестима“, које су биле део акције. Врањешевићи су се после 14 месеци проведених у Франкфурту вратили у Крагујевац, а девојчица је у добром стању.

Рак галопира од 1999.

Година Број оболеле деце

1999. 167

2006. 209

2011. 271

2015. 226

2016. 334

Д. Декић – Вести

фото: А. Чукић

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Због ниске откупне цене остају необрани вишњици у мерошинском крају 11

Због ниске откупне цене остају необрани вишњици у мерошинском крају

Већи број пољопривредника са подручја општине Мерошина одустао је од бербе вишања због откупне цене …

На лето сазнали да им се затвара школа: 1.000 ђака из Батајнице не зна где ће кад дође септембар 12

На лето сазнали да им се затвара школа: 1.000 ђака из Батајнице не зна где ће кад дође септембар

Преговори где ће ђаци ићи на часове још су у току, каже директор Стево Јањанин. …

Један коментар

  1. Buducnost Srbije – Aleksandar Vucic.
    Nisam uvredljiv. Znali su sta ceka Srbiju. Izveli su roditelje iz televizije na dojavu o bombardovanju DU oruzijem. Godinama kasnije se svadjalu sa roditeljima na televiziji – o tome koliko su teski. Teske komunisticke svinje, srpske.
    Tuzna deca. Tuzni roditelji. Tuzga srpska. Sreca sto nemam dece.. Necu da radjam logorase za komunisticku paretiju Srbije, za Gulag Srbija.
    Steta sto su oni najkrvolocniji preziveli i evo ih gde danas opet vode narod u jos vecu katastrofu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *