fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Радници „Леонија” спонтано обуставили рад на један сат

Радници „Леонија” спонтано обуставили рад на један сат

5
(3)

Радници компаније „Леони” у погонима у Малошишту, Нишу и Прокупљу спонтано су данас обуставили рад на један сат због смањења зарада и неисплаћивања прековременог рада.

Како агенција Бета сазнаје од радника, не ради се о организованом и пријављеном штрајку јер тако нешто, како су казали, у „Леонију” није могуће, већ су запослени јутрос одбили да раде пре него што се састану са директорима и шефовима погона.

„Тражили смо састанак са руководством фабрике како би нам објаснили због чега су нам јунске плате смањене за 5.000 до 10.000 динара. Плате су до сада биле око 39.000 динара, а сада су нам исплатили између 31.000 и 35.000 динара”, истакао је један од радника компаније „Леони”.

Једна од незадовољних радница казала је да су се услови рада у „Леонију” драстично погоршали од када су страни директори отишли, а не њихово место дошли наши људи.

„Прековремени рад и рад суботом се прерачунава у слободне дане, али се ти слободни дани узимају уколико вас фабрика преко недеље пошаље два, три дана на одмор јер тренутно нема посла. Уколико радите на траци а затреба вам слободан дан из било ког разлога нема шансе да га добијете, колико год прековременог рада имали”, нагласила је радница „Леонија”.

Она је казала да се радници редовно премештају са једног радног места на друго или из једне фабрике у другу, иако већина није потписала сагласност за тако нешто.

„Сви који се побуне због малих плата или због премештања на друго радно место добијају одговор да могу да узму радну књижицу и оду из фабрике, уколико им нешто не одговара. Нема компромиса и договора”, рекла је радница „Леонија”.

Компанија „Леони” за сада се није огласила поводом обуставе рада запослених.

Приликом недавне прославе десет година рада у Србији те немачке компаније која производи аутомобилске каблове речено је да у њеним погонима у Малошишту, Прокупљу и Нишу ради 9.000 радника.

Министарство финансија објавило је ових дана да је у првих пет месеци „Леони” остварио извоз од 105,9 милиона евра и да се на листи наших највећих извозника налази на петом месту.

Политика.рс

фото:Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Смрад у “Наменској” Лучани: погрешни су преживели

4.8 (36) Више од осамсто радника фабрике „Милан Благојевић – Наменска“ из Лучана пре два …

Целодневни штрајк у ваљевском „Горењу”

Ваљево – Као што је и било најављено, два репрезентативна синдиката у ваљевској фабрици расхладних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *