fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Рат са комарцима

0
(0)

Београд — На широј територији Београда, посебно у Обреновцу, као и у Војводини већ десет дана траје битка с комарцима.

Стручне службе туку их из свих расположивих оружја, са земље и ваздуха.

„Ситуација је озбиљно схваћена, али није алармантна. Влада ће на данашњој седници одобрити озбиљна буџетска средства како бисмо третирали 71 критичну тачку“, рекао је за Блиц Владимир Ђукић, државни секретар Министарства здравља и председник радне групе Владе за сузбијање комараца.

Он, међутим, није могао да наведе колика су та средства, али је истакао да је новац раније планиран за целу ову годину већ потрошен јер су се десиле поплаве и ројеви комараца су се намножили у барама створеним након што се главнина воде повукла. 

Комарци се туку ларвицидом с идејом да се спречи њихово размножавање још у зачетку. Свакодневно се третирају са земље (возилима и пешаци) и из ваздуха (авионима). 

„Успевамо да их држимо на биолошком минимуму. Важно је да грађани знају да могу много да ураде да се заштите од комараца, од тога да ставе комарнике и да се мажу средствима против уједа, до тога да уреде дворишта, подшишају траву, не остављају воду дуже од неколико дана напољу у посудама и да очисте канале ако су им у близини“, наводи члан радне групе професор Ветеринарског факултета Милутин Ђорђевић. 

У другим градовима Србије, посебно у Шапцу, Лозници, Богатићу, Љубовији, Малом Зворнику, Крупњу, али и у централној Србији и уз Мораву ситуација је тежа него у престоници. У Шапцу становништво једва издржава, јер досадашње мере запрашивања нису дале резултате. Купују се сва могућа заштитна средства и на прозоре постављају мреже против комараца. 

„Од 62 поплављене општине, 32 су на листи приоритета, међу њима је и Шабац. Важно је истаћи да још нисмо изоловали вирус западног Нила, али да га очекујемо. Имамо шест сумњивих, засад непотврђених случајева“, каже др Драган Илић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. 

Међу приоритетним градовима у којима ће се у наредних недељу дана третирати ларве комараца су и Лазаревац, Гроцка, Шид, Сремска Митровица, Љиг, Уб, Ваљево, Лучани, Чачак, Крушевац, Трстеник, Жабари…

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

2 Коментара

  1. eto opet zenske ujedaju e jadni mi muskarci, hoce zenske da nam popiju krv a neznaju da ce se onda napitii

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *