fbpx

Прскају нас неиспитаним средствима?

0
(0)

Београд — И ове године препарати за сузбијање комараца распршиваће се изнад наших глава. Међутим, ти препарати упоште нису до краја испитани, пише Политика.

Наиме, ако наводи тај лист, безбедност препарата против комараца уопште није до краја испитана и апсолутно потврђена. У најбољем случају, нешкодљивост тих средстава, ако су уопште нешкодљиви, биће потврђена тек пред Нову годину. Потенцијални ризик по људе од препарата против ларви, који се распршује пре него што се комарци „намноже“, биће пак израчунат 2016.

То, међутим, не значи да безбедност препарата против комараца уопште није проверена, пише Политика и објашњава да регистрација тих препарата траје и по две године, управо због озбиљности тестова којима се подвргавају. 

Лист пише и да је ЕУ 2000. променила регулативу о биоцидима, тј. препаратима за сузбијање штеточина, тако да је сада производња или промет тих супстанци знатно пооштрена, као и начин производње, складиштења… цела та процедура и детаљне провере трају дуго и свака сусптанца има свој досије. 

Код нас се за запрашивање из ваздуха користе препарати на бази ламбда цихалотрина, а технички досијеи за препарате засновање на њему у Европи се морају доставити до октобра 2013, док је у Србији посао израде такве студије веома обиман, комплексан искуп па је рок продужен до краја године. 

Међутим, ни један од произвођача или увозника такве опреме још увек није доставио техничке досијее Министарству животне средине, тако да је вероватно да ти досијеи неће ни бити готови до рока. 

„Код нас ће припремање досијеа за биоциде којима се комарци сузбијају из ваздуха бити помало специфично јер се у Европи више нигде комарци не третирају из авиона. Зато ће домаћи снабдевачи таквим препаратима морати да доставе и процену ризика од такве употребе“, објаснила је Биљана Миленковић из Министарства животне средине. 

Међутим, професор Сурен Хусинец научни саветних Института за хемију, технологију и металургију напомиње да пре свега рок који је задат произвођачима и увозницима није реалан, тј. да је мањи и од оног у ЕУ, те да је због тога немогуће на време завршити све неопходне анализе препарата против комараца који се распршују из ваздуха. 

на сву срећу, додаје Политика, код нас се главни део прскања против комараца обавља док су они у стадијуму ларве, а тада се користе биоциди чија су активна сусптанца бактерије, па оне нису нуи квалификоване као опасни производи. Рок за доставу техничких досијеа тих препарата је мало „лагоднији“ и износи до краја 2016.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СРПСКИ ДОКТОР ОТКРИВА: Како да препознате КАНЦЕРОГЕНО месо!

0 (0) Бивши савезни ветеринарски инспектор, доктор ветеринарске медицине Мирослав Стојшић, дао је савете на …

Обратите пажњу приликом куповине меса, пуно је антибиотика и отрова!

0 (0) Бела водњикава пилетина или велико бледуњаво парче свињске крменадле, која није прошарана белом …

2 Коментара

  1. Безбедност препарата против комараца уопште није до краја испитана и апсолутно потврђена. У најбољем случају,… http://t.co/Yx7URrRiHO

  2. RT @ivanajpavlovic: Безбедност препарата против комараца уопште није до краја испитана и апсолутно потврђена. У најбољем случају,… http://t.co/Yx7URrRiHO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *