Рат за 46 евра

4
(4)

Српски минималац је на најнижим гранама у Европи јер су, како је навео лидер самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић, у протеклој деценији само Бугарска и Албанија имале мањи раст минималца од Србије.

– Србија је од 2008. године повећала најнижу плату за 100 евра, док је за то време Луксембург подигао за 500 евра и стигао до минималца од 2.000 евра – указао је Орбовић на округлом столу.

Најнижу зараду у Србији прима 350.000 људи који месечно зарађују 27.800 динара (231,66 евра), а синдикалци кажу да је још 150.000 изнад минимума, што је армија од пола милиона радника и њихових породица, који не могу да саставе крај с крајем. О повећању те суме се сваке, па и ове године води љута битка. Синдикалци хоће 20 одсто већу минималну зараду, што значи да би она износила 33.360 динара (278 евра). Међутим, из Уније послодаваца се чује да је једино реално повећање од шест одсто. Министар финансија Синиша Мали обећава минимум двоцифрено увећање минималне цене рада, а министар рада Зоран Ђорђевић каже да би волео да минималац буде 50.000, али сматра да ипак треба бити реалан.

Лидер Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић каже да минимална потрошачка корпа за трочлану породицу износи 37.000 динара и тврди да од минималца не може да се преживи.

– Најмања плата је расла у протекле три године, али је била толико ниска да је питање како испоштовати договор у Социо-економском савету да 2021. буде 37.000 динара (308,3 евра). Овом динамиком то не може да се достигне, а могло би ако се испоштује захтев синдиката да повећање буде 20 одсто или по 5.000 у наредне две године – каже Цветановић за „Вести“ и истиче да треба вратити инструмент укинут 2014. да повећања поново буду утврђивана два пута годишње.

Председник Синдиката запослених у просвети Томислав Живановић подсећа да у сектору образовања око 20.000 људи има минималац и да ли се тим људима који се образују шаље порука: „Шта ћете овде?“

Он оцењује да се министри понашају не као монаси већ као монарси, као и да избегавају да служе народу кад год то могу.

– Опет ће са мало више од 10 одсто повишице замајавати народ, а за пет година нећемо ни морати да причамо о минималцу јер нећемо имати коме да га одређујемо – упозорио је Живановић.

Лидер Уједињеног гранског синдиката Слога Жељко Веселиновић сматра да би у старту минималац требало да буде 350 евра, а да се притом послодавцима дају пореске олакшице, за шта има простора у буџету.

– Повећање је предизборни трик да се придобије та популација сиромашних, а направиће уравниловку и оштетити оне који су једва изнад минималца јер ће изједначити те две групације – закључује Веселиновић.

Србија се празни

Синдикалци и представници државе сложили су се у једном – да се Србија убрзано празни. Љубисав Орбовић је подсетио и да је проблем што годишње оде из земље 50.000 људи, а министар Зоран Ђорђевић да Србија има веома лошу демографски слику и да у њој неће имати ко да живи ако се овако настави.

Уштеде мање од субвенција

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић (на слици) указује на то да су излаз из кризе од 2014. плаћали сви, а нарочито пензионери и да је сигуран да је на тај начин уштеђени новац мањи од субвенција које је држава давала.

– За социјалну политику дајемо испод просека ЕУ. Наслушали смо се како привреда не може да издржи, а имамо 580.000 људи у државној управи. Да ли је то неодржив терет сам по себи или недовољно ефикасан привредни систем? – пита Стојиљковић.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плате у “Београдском метроу” 1.000 евра, а метроа нема

5 (4) Упркос бројним најавама политичара у последњих десетак година, Београд и даље нема метро, …

Минималац ће у 2021. бити 32.126 динара

0 (0) Са 172,5 динара, колико сада износи, минимална цена рада по радном часу биће …

Један коментар

  1. Да ли се то јавља „лидер“ који је обесмислио улогу синдиката у Србији ?
    Човек(???) који је деценијама забарикадиран у фотељи првог синдикалца, а свакој лоповској гарнитури која зајаше Србију сервилан и одан, а љути непријатељ сваком радном човеку ове земље, остаће на тој функцији, све док буде имао користи.
    А имаће користи докле год овом земљом управљају НАЈВЕЋЕ ЛОПУРДЕ и МАФИЈАШИ који унаказише ову земљу уз помоћ овог главног „синдикалца“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend