Ратног злочинца и убицу Насера Орића шеријатски суд БиХ ослободио кривице за масакре почињене над Србима

0
(0)

Суд Босне и Херцеговине, Насер Орић, ратни командант одбране Сребренице, ослобођен је кривице за кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника.

Орића је Тужилаштво БиХ скупа са другооптуженим Сабахудином Мухићем теретило за ратне злочине почињене 1992. године на подручју Сребренице. Према оптужници, Тужилаштво БиХ теретило је Орића, тадашњег команданта, и Мухића, припадника Армије Босне и Херцеговине (АБиХ), да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности, пишу федерални медији.

Председавајући Судског већа, Шабан Макусмић, рекао је да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало Орићеву и Мухићеву кривицу.

Портал аваз.ба додаје и да се испред Суда БиХ налази и педесетак грађана Сребренице и Жепе, али и Мајке Сребренице које су, како се наводи, „са одушевљењем“ дочекале одлуку Суда у овом предмету.

Орић, којег Бошњаци сматрају ратним херојем, а Срби злочинцем, ухапшен је 10. јуна 2015. у Берну по потерницији Србије, на путу за Швајцарску где је требало да присуствује обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014, због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992.

Орића је Хашки трибунал 2006. године осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Након жалбе на пресуду, Орић је 2008. проглашен невиним, пошто је Апелационо веће у Хагу тада закључило „да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993, али да „доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу“.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Навршено 28 година од злочина муслиманских паравојних формација из Сребренице над цивилима братуначких села

3.7 (3) 20. и 25. јула 1992. муслимански војници из Сребренице извршили су напад на …

Џенан Чамовић у Њујорку зарио нож у врат полицајцу – изрешетан са најмање 8 метака

5 (3) * Како преноси телеканал ABC News, Чамовић је, из још неутврђених разлога, пришао …

Један коментар

  1. Sto hitnije referendum i otcijepiti se od ovakve BH

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *