Насловна / Свет / Хелм / Ратног злочинца и убицу Насера Орића шеријатски суд БиХ ослободио кривице за масакре почињене над Србима
Ратног злочинца и убицу Насера Орића шеријатски суд БиХ ослободио кривице за масакре почињене над Србима 1

Ратног злочинца и убицу Насера Орића шеријатски суд БиХ ослободио кривице за масакре почињене над Србима

Суд Босне и Херцеговине, Насер Орић, ратни командант одбране Сребренице, ослобођен је кривице за кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника.

Орића је Тужилаштво БиХ скупа са другооптуженим Сабахудином Мухићем теретило за ратне злочине почињене 1992. године на подручју Сребренице. Према оптужници, Тужилаштво БиХ теретило је Орића, тадашњег команданта, и Мухића, припадника Армије Босне и Херцеговине (АБиХ), да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности, пишу федерални медији.

Председавајући Судског већа, Шабан Макусмић, рекао је да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало Орићеву и Мухићеву кривицу.

Портал аваз.ба додаје и да се испред Суда БиХ налази и педесетак грађана Сребренице и Жепе, али и Мајке Сребренице које су, како се наводи, „са одушевљењем“ дочекале одлуку Суда у овом предмету.

Орић, којег Бошњаци сматрају ратним херојем, а Срби злочинцем, ухапшен је 10. јуна 2015. у Берну по потерницији Србије, на путу за Швајцарску где је требало да присуствује обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014, због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992.

Орића је Хашки трибунал 2006. године осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Након жалбе на пресуду, Орић је 2008. проглашен невиним, пошто је Апелационо веће у Хагу тада закључило „да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993, али да „доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу“.

Вестионлине

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Опасна мигрантска рута преко Пљешевице (видео) 11

Опасна мигрантска рута преко Пљешевице (видео)

Да би прешли границу Хрватске и ушли у Европску унију, избеглице и мигранти не бирају …

Први муџахедин у Босни британски агент! 12

Први муџахедин у Босни британски агент!

Нусрет Абдибеговић, нови муфтија бањалучки, није био само први муџахедин на тлу Босне током претходног …

Један коментар

  1. Sto hitnije referendum i otcijepiti se od ovakve BH

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *