fbpx
Насловна / Србија / Економија / РЕКОРД: Незапосленост у Србији никад већа
РЕКОРД: Незапосленост у Србији никад већа 1

РЕКОРД: Незапосленост у Србији никад већа

У Србији је тренутно без посла готово милион лица, рекао је државни секретар у Министарству рада и социјалне политике, Драги Видојевић.

Ове године забележено је 792.344 незапослених, али ради се само о онима који су на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), док је стварни број незапослених прешао милион, упозорава Видојевић.

„Министарство је у протеклих пола године пажљиво анализирало рад НСЗ-а и када погледамо колико је новца утрошено нисмо задовољни резултатима, јер је прошле године запослено 200.000 преко НСЗ-а, али је исто толико њих и остало без посла, тако да је ефекат раван нули“, рекао је Видојевић Тањугу.

Напомињујући да је Србија достигла „рекорд када је у питању стопа незапослености“, он је приметио „да је чињеница да грађани у својој земљи не могу да живе од свог рада, алармантна“.

Влада према речима Видојевића, мора обезбедити одређене мере и активности како би привукла страни капитал, „јер у времену у коме живимо, то је услов без кога се не може даље“.

Бољи резултати на пољу запошљавања, како је рекао, могу се очекивати уколико ниво инвестиција у овој години буде више од милијарду евра.

Видојевић, који је данас у Чачку отворио Сајам запошљавања, уз учешће 35 послодаваца са подручја Моравичког округа, рекао је да су „сајмови запошљавања само једна од мера смањења стопе незапослености, али то је само кап у мору“.

Он је подсетио да постоје подстицаји за послодавце у виду помоћи из буџета, средстава за самозапошљавање, али и конкурса за учешће у јавним радовима, које предузима НСЗ како би се на неки начин побољшало стање у привреди.

Билтен Привредне коморе Србије „Коњунктурни трендови“ објавио је данас, позивајући се на податке Националне службе за запошљавање, да стопа регистроване незапослености расте из месеца у месец и да је још у фебруару износила рекордних 29,53 одсто.

У фебруару су била евидентирана 790.292 незапослена лица, што је за 1,5 одсто више него у јануару и за 1,7 одсто више него у фебруару претходне године.

Дугорочна незапосленост у Србији је велика и континуирано се увећава. Број оних који на посао чекају дуже од годину дана чини 64 одсто укупног броја регистрованих незапослених лица и повећан је за око један одсто у односу на претходни месец, односно за 3,9 одсто у поређењу с фебруаром 2012. године.

Укупан број запослених у фебруару, процењен је на 1,71 милион, што је за 0,2 одсто мање него у јануару, а за 1,5 одсто мање него у истом месецу лане.

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДАКА! Јавни дуг ускоро прелази преко 30 милијарди евра! 11

ЗАУСТАВИТЕ ЛУДАКА! Јавни дуг ускоро прелази преко 30 милијарди евра!

Дуг Србије према другим државама је за седам година власти Српске напредне странке повећан са …

АКПА: Плате српских судија и тужилаца најниже у региону 12

АКПА: Плате српских судија и тужилаца најниже у региону

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) предлаже предузимање низа конкретних корака које би у кратком року …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *