fbpx

РЕКОРД: Незапосленост у Србији никад већа

0
(0)

У Србији је тренутно без посла готово милион лица, рекао је државни секретар у Министарству рада и социјалне политике, Драги Видојевић.

Ове године забележено је 792.344 незапослених, али ради се само о онима који су на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), док је стварни број незапослених прешао милион, упозорава Видојевић.

„Министарство је у протеклих пола године пажљиво анализирало рад НСЗ-а и када погледамо колико је новца утрошено нисмо задовољни резултатима, јер је прошле године запослено 200.000 преко НСЗ-а, али је исто толико њих и остало без посла, тако да је ефекат раван нули“, рекао је Видојевић Тањугу.

Напомињујући да је Србија достигла „рекорд када је у питању стопа незапослености“, он је приметио „да је чињеница да грађани у својој земљи не могу да живе од свог рада, алармантна“.

Влада према речима Видојевића, мора обезбедити одређене мере и активности како би привукла страни капитал, „јер у времену у коме живимо, то је услов без кога се не може даље“.

Бољи резултати на пољу запошљавања, како је рекао, могу се очекивати уколико ниво инвестиција у овој години буде више од милијарду евра.

Видојевић, који је данас у Чачку отворио Сајам запошљавања, уз учешће 35 послодаваца са подручја Моравичког округа, рекао је да су „сајмови запошљавања само једна од мера смањења стопе незапослености, али то је само кап у мору“.

Он је подсетио да постоје подстицаји за послодавце у виду помоћи из буџета, средстава за самозапошљавање, али и конкурса за учешће у јавним радовима, које предузима НСЗ како би се на неки начин побољшало стање у привреди.

Билтен Привредне коморе Србије „Коњунктурни трендови“ објавио је данас, позивајући се на податке Националне службе за запошљавање, да стопа регистроване незапослености расте из месеца у месец и да је још у фебруару износила рекордних 29,53 одсто.

У фебруару су била евидентирана 790.292 незапослена лица, што је за 1,5 одсто више него у јануару и за 1,7 одсто више него у фебруару претходне године.

Дугорочна незапосленост у Србији је велика и континуирано се увећава. Број оних који на посао чекају дуже од годину дана чини 64 одсто укупног броја регистрованих незапослених лица и повећан је за око један одсто у односу на претходни месец, односно за 3,9 одсто у поређењу с фебруаром 2012. године.

Укупан број запослених у фебруару, процењен је на 1,71 милион, што је за 0,2 одсто мање него у јануару, а за 1,5 одсто мање него у истом месецу лане.

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Европска комисија предвиђа рецесију историјских размера

5 (2) Европска комисија предвиђа да ће у Европској унији ове године доћи до смањења …

Вирусна парализа привреде, социјалног и друштвеног система: Привреда и друштво на апарату за дисање

4.3 (4) Сведоци смо опште парализе привредних токова (брзо ширећом) инфекцијом. Међутим, ова криза је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *