fbpx
Насловна / Свет / Рекордан број незапослених у ЕУ
Рекордан број незапослених у ЕУ 1

Рекордан број незапослених у ЕУ

Европски завод за статистику, Евростат је јуче објавио извештај у којем се наводи да је поново повећан број незапослених у чланицама Европске уније (ЕУ), што говори не само о погоршању квалитета живота, него и наводи на претпоставку да ће ове године процес обнове европске привреде тећи веома споро.

У извештају се наводи да је у новембру 2012. године у 17 земаља еврозоне било 18 милиона и 800 хиљада незапослених, или 11,8 одсто, за 1,2 одсто више него у истом периоду претходне године. То је највећи проценат незапослених од 1999. године, када је формирана еврозона. У новембру је у 27 земаља чланица ЕУ било 26 милиона незапослених или 10,7 одсто, што ће рећи да је у протеклој години више од два милиона људи остало без посла. Европски комесар за запошљавање Ласло Андор је рекао да је 2012. година, што се тиче запошљавања, била “веома бедна“.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је рекао да се иза бројева о незапосленима крију изузетно озбиљни проблеми. Стално растући број младих који су без посла и људи који дуже време не могу да пронађу посао говори о постојању озбиљних структурних проблема на европском тржишту рада.

У извештају Евростата о стању запошљавања се наводи да се ситуација у области запошљавања доста разликује од једне до друге чланице ЕУ. Најтеже је стање у јужном делу Европе, проценат незапослености у Шпанији и Грчкој износи 26 одсто, а у обе земље без посла је 57 одсто младих до 25 година старости. Европски комесар за запошљавање Ласло Андор је рекао:

“Криза траје већ неколико година, стога систем социјалне заштите у чланицама ЕУ не може да обезбеди потребна социјална давања. Систем који одликују мале таксе и висок степен социјалне заштите постаје неефикасан, национална фискална политика полако остаје без маневарског простора. Променама у систему социјалне заштите може се повећати способност за обнову привреде чланица ЕУ и убрзати њихов излазак из кризе. То значи да чланице ЕУ морају спровести реформу система социјалне заштите.“

Председник Европског савета, Херман ван Ромпи је рекао:

“Европљанима је потребан посао. Посао није само извор прихода, него и улазница у друштво. То није само питање новца, човек кроз посао ствара слику о себи. То је слика политике једног друштва и одговор на питање зашто се и власт и народ највише плаше губитка посла. Незапосленост је велики изазов за нашу политику, због тога је повећање броја запослених наш крајњи циљ.“

 

Припремила: Татјана Солдат

КРИ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НОВА ПОБУНА У ЕУ: Влада Грчке организује масовну депортацију 10.000 миграната! 11

НОВА ПОБУНА У ЕУ: Влада Грчке организује масовну депортацију 10.000 миграната!

Још једна чланица ЕУ одлучила је да се успротиви политици масовне миграције коју заговара Брисел. …

ЕУ раздваја Македонију и Албанију 12

ЕУ раздваја Македонију и Албанију

Немачка предлаже раздвајање Северне Македоније и Албаније у процесу европских интеграција као покушај да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *