Репортери без граница: У Србији се не поштује слобода штампе

У Србији се данас не поштује слобода штампе нити правна држава, оценила је представница Репортера без граница Полин Адес Мевел, коментаришући случај белгијског новинара Филип Бертеншана, коме је Министарство унутрашњих послова Србије прво ускратило дозволу за боравак, па потом одобрило.

Мевел је, на конференцији за новинаре у београдском Медија центру, указала да би Бертеншан требало да зна шта су били разлози због којих му је МУП првобитно ускратио дозволу боравка у Србији. „Србија данас не испуњава услове да се прикључи Европској унији и Репортери без граница ће то истаћи у европским институцијама“, напоменула је Мевел.

У Србији је, сматра она, мало независних медија, а према информацијама које она има, свакодневно се погоршава положај новинара. Мевел је затражила од српских власти и да осуде таблоиде и телевизије који изврћу изјаве новинара и на тај начин их излажу претњама.

Филип Бертеншан је поздравио позитивно решење свог захтева за продужење боравка у Србији, наводећи да су он и његова супруга, држављанка Србије, страховали и живели у неизвесности после одбијања МУП да му се продужи боравак у Србији.

Он је подвукао да десет година ради као извештач из Србије и региона и да се у својим текстовима понаша непристрасно и искрено према читаоцима. Бертеншан је, говорећи о ситуацији у Србији, указао и да му се чини да су новинари у јавности често изложени увредама.

Он је цитирао и део извештаја Европске комисије о Србији у коме се указује на проблем организованог криминала, корупције и јаког уплива политике у медије.

Адвокат Михајло Павловић, који је заступао белгијског дописника, рекао је да ни у једном случају МУП није образложио своје одлуке у случају захтева за продужетак боравишне визе за Бертеншана. Павловић сматра да је у питању „кафкијански процес“ против човека који испуњава услове за добијање и сталног боравишта имајући у виду да је у браку са српском држављанком и да имају дете, као и да десет година извештава из Србије.

Он је напоменуо да је Управа МУП за странце одбила да Бертеншану продужи дозволу боравка након што су са белгијским новинарем разговарали службеници Безбедносно-информативне агенције, али да није прецизиран разлог. Бертеншанова супруга, Марија Јанковић, фотограф, рекла је он извештава десет година, да њих двоје раде заједно, као и да је он познат по томе што проверава информације из различитих извора.

Председник Независног удружења новинара Србије Славиша Лекић је рекао да га је као грађанина срамота што се случај попут одбијања боривишне дозволе новинару дешава у Србији.

Он је навео да је приликом једног сусрета саветовао Бертеншану да се обрати јавности због ускраћивања визе, али је додао да је белгијски новинар имао више поверења у српске иснституције и да је желео да иде корак по корак. “ Тај корак по корак је довео до тога да човеку трећи пут ускрате визу без образложења, позивајући се на дискреционо право“, закључио је Лекић.

ФоНет

Актуелно

Пијани синови бахатих петровачких функционера СНС до изнемоглости претукли младића (фото)

Данијела Ђорђевића (25) из Петровца на Млави, у недељу ујутру око 3:30 часова, напали су …

Вучић купио све медије и постао најмоћнији медијски тајкун (видео)

Александар Вучић је преко Kоперникус купио ТВ Прва и ТВ О2 за 180 милиона евра. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons