Републички завод за статистику: Четвртина становништва у Србији у ризику од сиромаштва!

Републички завод за статистику: Четвртина становништва у Србији у ризику од сиромаштва!

4
(2)

Стопа ризика од сиромаштва у Србији је прошле године износила 23,2 одсто и у односу на претходну годину нижа је за 1,1 процентни поен, саопштио је данас Републички завод за статистику.

Како је наведено, стопа ризика од сиромаштва или социјалне искључености износила је 31,7 одсто, и у односу на 2018. годину нижа је за 2,6 процентних поена.

Стопа ризика од сиромаштва представља проценат лица чији су расположиви приходи испод прага ризика од сиромаштва, који је у 2019. месечно износио 19.381 динар просечно за једночлано домаћинство.

Праг ризика од сиромаштва за домаћинства с двоје одраслих и једним дететом старости до 14 година износио је 34.886 динара, док је за четворочлано домаћинство с двоје одраслих и двоје деце старости до 14 година износио 40.700 динара.

Стопа ризика од сиромаштва или социјалне искључености показује проценат лица који су у ризику од сиромаштва, или су изразито материјално ускраћени, или живе у домаћинствима веома ниског интензитета рада.

Посматрано према старости, млађи од 18 година највише су били изложени ризику од сиромаштва – 28,9 одсто, као и лица старости од 18 до 24 године – 25,6 одсто. Најнижу стопу ризика од сиромаштва имале су особе старије од 65 година – 21,1 одсто.

Према типу домаћинства, највишу стопу ризика од сиромаштва имали су чланови у домаћинствима која чине две одрасле особе с троје или више издржаване деце – 51,9 одсто, затим лица у домаћинствима која чине самохрани родитељи с једним дететом или више издржаване деце – 41,6 одсто.

У зависности од радног статуса, код лица старих 18 и више година, најизложенија ризику од сиромаштва били су незапослени – 47,5 одсто, док је најнижа стопа ризика од сиромаштва код запослених код послодавца – 6,5 одсто.

Код самозапослених лица та стопа износила је 25,9 одсто, а код пензионера 17,2 одсто.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

5 (2) Јавно предузеће Србијашуме одустало је од газдовања над 14 државних ловишта у централној …

Заглушујућа тишина када је у питању насиље према Србима на Косову и Метохији

Заглушујућа тишина када је у питању насиље према Србима на Косову и Метохији

5 (2) Три Албанца претуку клинца Србина у Грачаници док шета са девојком и сестром. …

Један коментар

  1. KAKAV PRVAK EVROPE, A ZADNJI I GLADNI!

    Po rečima predsednika da će Srbija biti prva u Evropi po stopi rasta. BDP će pasti za 1,5% tj. za 108,105 $ po glavi stanovnika i iznosiće 7.099 $ po glavi stanovnika. U Hrvatskoj pad BDP biće 9% ili za 1.215 $ po glavi stanovnika i iznosiće 12.285 $ po glavi stanovnika. U Austriji BDP je 52.000 $ po glavi stanovnika i ako pad iznosi 10% on će biti 46.800 $ po glavi stanovnika i biće veći od srpskog za sedam puta. U Nemačkoj BDP je 51.760 $ po glavi stanovnika i ako pad iznosi 10% on će biti 46.584 $ po glavi stanovnika i biće veći od srpskog za 6,56 puta. Luksemburg imao BDP u 2019. godine 129.168 $ po glavi stanovnika i ako padne za 10% iznosiće 116.251 $ po glavi stanovnika i biće veći od srpskog za 16 puta. Prema tome predsednik upoređuje babe i žabe. Jeste procenat porasta je veći, a ono što troše građani je daleko manje nego EU. Srbija kaska za Evropom 60-100 godina. Ko mu brani da se hvali i da nas laže, nebuloze ostaju..Naše plate u proseku u javnom sektoru je 510 evra, a u toj Evropi oko tri hiljade evra, a jednom reče da su i naše plate veće nego u Nemačkoj. Da tako je, a nije! S druge strane, 25% stanovništva Srbije je u opasnosti od siromaštva (1,0 $ po čoveku dnevno). To je naše ogledalo kao prvaci Evrope po padu (rastu) BDP.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend