Политика

Решени да истрају у велеиздаји

СРБИЈА је у понедељак одбацила ултимативну понуду Европске уније којом се од наше државе тражило да се практично одрекне севера Косова и Метохије. Београд је истовремено затражио хитан наставак преговора како би се дошло до компромисног и одрживог решења.

То је суштина одговора који је Влада у понедељак једногласно послала Бриселу. Иза те одлуке стао је комплетан државни врх, наш народ са КиМ, најутицајније политичке странке, верски поглавари, руководство РС, САНУ, престолонаследник Карађорђевић…

После ”11 паклених дана”, страховитих притисака из центара моћи, закулисних дипломатских игара, унутрашњих политичких турбуленција, Србија је пажљиво одмерила одлуку: тражимо да се у наставку дијалога обезбеде чврста права и овлашћења за Србе на Косову, а не одустајемо од свог европског пута.

На ванредној седници Владе, одржаној у 17 часова, премијер Ивица Дачић обнародовао је српски одговор на бриселски ”споразум”. Он је на заседању отвореном за медије прочитао прву и кључну тачку дневног реда – ”Закључак о потреби наставка дијалога са представницима привремених институција самоуправе у Приштини уз посредовање ЕУ”.

Дачић је таксативно набројао ставове које је његов кабинет усвојио:

* Влада Србије тражи хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ.

* Србија не може да прихвати принципе који су усмено предочени њеном преговарачком тиму, јер они не гарантују пуну безбедност, опстанак и заштиту људских права припадника српског народа на КиМ.

* Споразум заснован на понуђеним принципима не би довео до коначног и одрживог решења и превладавања садашњег стања на КиМ.

* Влада је опредељена да се мирним путем кроз дијалог дође до трајног решења које ће бити чврст основ за изградњу трајног мира.

* Досадашњим учешћем у дијалогу и спремношћу на компромис, Влада је показала искрену решеност да се постигне свеукупни договор.

За све тачке закључка гласали су сви министри осим Верице Калановић, која из здравствених разлога није била у великој сали Немањине 11. Премијер Дачић овлашћен је да о одлуци Владе обавести представнике ЕУ. У исто време, неколико стотина незадовољних протестовало је, носећи транспаренте ”Одбранимо Косово”, ”Косово је најскупља српска реч”… Протестовали су и радикали испред Председништва Србије

ЕШТОН: ЖАЛИМ ЗБОГ ОДЛУКЕ БЕОГРАДА

БРИСЕЛ- ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ВИСОКА представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Кетрин Ештон изразила је жаљење због одлуке Владе Србије да одбије предлоге из дијалога и позвала власти у Београду да учине последњи напор да се споразум постигне.

– После неколико рунди разговора, верујем да су сви елементи за споразум о северу Косова на столу. То треба да буде договор између две стране. Није на ЕУ да га наметне. Жалим због одлуке владе Србије да одбије предлоге и позивам их да учине последњи напор да се постигне споразум, за добробит свог народа – истиче се у објављеној изјави високе представнице, као одговору на одбијање предлога од стране српских власти из дијалога који олакшава ЕУ.

Ештонова је нагласила да се током последњих шест месеци сусрела са премијерима Дачићем и Тачијем осам пута, понекад на састанцима који су трајали и више од тринаест сати.

– На почетку смо себи поставили јасан временски оквир, тако да би дијалог остао фокусиран и узео у озбир жељу Европског савета да Србија и Косово напредују до лета. Одајем признање двојици премијера и њиховим тимовима на напорном раду – поручила је Ештонова.

Висока представница је такође нагласила да сматра да је процес дијалога, колико год био тежак, отворио потенцијал за бољи живот за грађане, нарочито на северу Косова.

– Надам се да Косово и Србија неће пропустити прилику да оставе прошлост иза њих и крену напред ка будућности. Надам се да ћу водити разговоре у ЕУ у неколико следећих дана у знак подршке истинском кораку напред Србије и Косова ка њиховој европској будућности – закључила је у својој изјави Ештонова. (Г. Ч. )

Да ће се тако расплести најтежа српска дилема у новијој историји било је јасно већ на почетку дана, када је најјача партија у држави објавила свој став. Напредњаци су на седници председништва преломили и предложили Влади овакав сценарио.

– Предлажемо Влади да не потписује споразум који нисмо честито ни видели и чији поједини делови не уважавају ни минимум националних интереса, али тражимо и хитан наставак дијалога са Приштином, можда не у истом формату. Морамо што пре да стигнемо до решења – саопштио је Александар Вучић, први потпредседник Владе и лидер СНС, одмах по завршетку једночасовне седнице.

Он не очекује негативне реакције Брисела, Вашингтона и Берлина на овакву одлуку Београда.

– Ако би, пак, из ЕУ стигао негативан одговор, то би била лоша вест за Србију, али и за Приштину и Европу. Одуговлачење, тактизирање и губљење времена никоме не одговара.

Текст о томе како су текле активности око одговора Владе Бриселу погледајте ОВДЕ

Вучић је поновио да се Београд нада да ће добити нешто више, али и да неће прихватити спајање општина са албанском већином са четири српске на северу, као и да тражи успостављање Апелационог суда у Косовској Митровици.

– Нисмо добили одговор на питање о присуству безбедносних снага Приштине на територији Заједнице српских општина, нити јасне одговоре по питању образовања, здравства и правосуђа. Дакле, тражимо додатне гаранције за наш народ на Косову.

Први потпредседник Владе је рекао и да је веома разочаран понудом ЕУ, ”толико да то не може ни да опише”, али да то не сме да значи затварање врата Европској унији. Напоменуо је и да није реално да се преговори врате под окриље УН.

——————————————————————————————————–

ПРИШТИНА РАЗОЧАРАНА

Власти у Приштини саопштиле су да су разочаране, јер су власти у Београду одбиле предлог високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон о “нормализацији односа Косова и Србије”.

“Предлози ЕУ били су у функцији мира, стабилности, европеизације региона и обележили би почетак окончања историјског конфликта у региону”, оцењено је у саопштењу које преноси радио “Слободна Европа”.

У саопштењу се додаје да је “Косово до сада направило низ компромиса” који су, како се наводи, “кулминирали у свеобухватном пакету председника Ахтисарија”, као и да су “и током овог процеса влада и институције Косова биле спремне за не тако лаке одлуке, али које су за добробит Косова и његове европске будућности”.

“Влада Косова и даље верује да је дијалог једино решење и остаје посвећена овом процесу”, наводи се у саопштењу.

——————————————————————————————————–

– Кад будемо мислили да нешто треба да се потпише, ја ћу први да изађем пред народ и кажем зашто тако треба да буде. Слушам како ми велики јунаци данас држе предавања како би требало да ушетамо у Приштину. Такви сигурно не би сносили одговорност за негативне економске последице неке наше евентуалне непромишљене одлуке. Не водим најзначајнију странку у Србији да бих давао изјаве које се свима свиђају. Нека нико не очекује да ћемо да се изолујемо. Ова странка неће да води земљу у пропаст и прошлост. Ако можемо да нађемо решење – добро, ако не – нека је води неко други.

Вучић је рекао и да проналажење решења за КиМ нема везе са добијањем датума за почетак преговора са ЕУ, већ са модернизацијом Србије и напретком:

– Није важан који месец. Датум ће дати или неће дати у јуну, али ће нам га дати у септембру, децембру… Није то питање, већ јесмо ли или нисмо спремни заиста да се договарамо.

Док је државни врх ”скицирао” свој одговор, у Бриселу су стрпљиво ишчекивали крајњи исход.

– Док не добијемо званичне одговоре Београда и Приштине не можемо да кажемо шта ће се даље дешавати – поручила је Маја Коцијанчич, портпарол Кетрин Ештон.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да је управо на Ештоновој да пресече хоће ли преговори бити настављени:

– Уторак није судњи дан и ЕУ не одустаје од постизања решења. По ономе што сам чуо, не звучи ми да је Београд рекао ”не” дијалогу.

Амерички амбасадор Мајкл Кирби је рекао да САД подржавају наставак преговора, како би се пронашло решење прихватљиво за обе стране, и није искључио могућност активнијег укључивања Вашингтона у тај процес.

И у страначким таборима развила се полемика о одлуци државног врха. Док је ДСС одбацивање ”ултиматума ЕУ” оценио као добру вест, ЛДП је тражила да се каже да је Косово изгубљено 1999. и да се сада боримо само за нормалну будућност.

Демократска странка затражила је да се прекине ”фарса” која прати преговоре и да државни врх коначно заузме јединствени став о КиМ:

– Месецима упозоравамо да Николић има једну политику према Косову, а Влада другу. Захтевамо да у наредних десет дана коначно сви почну да се понашају одговорно како би се спречила поновна изолација Србије која прети у случају пропасти преговора.

ПОДРШКА МУФТИЈЕ, УПОЗОРЕЊЕ ПРИНЦА КАРАЂОРЂЕВИЋА

ЗАМЕНИК реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић упутио је писмом подршку Влади у доношењу важних одлука које се, како каже, дугорочно одражавају на будућност народа и земљу у целини.

– Ми, Исламска заједница Србије, муслимани Србије као део народа и из народа, проживљавамо ово тешко време у сваком погледу желећи својој домовини најбоље. Морамо бити заједно и једно, бити подршка једни другима јер сви губимо или добијамо.

Принц Александар Карађорђевић позвао је у понедељак државни врх да се у преговорима о КиМ придржава Устава, као гаранта интереса свих њених грађана.

– Државе и народи који нису спремни да гарантују истоветна права свим својим грађанима и који у том погледу испољавају недостатак самопоштовања, не могу очекивати ни поштовање било кога другог.

* * * * * * * * * * * * *

ДРЖАВНИ ВРХ ПРЕ ОДЛУКЕСЕ САСТАО СА ПАТРИЈАРХОМ И СИНОДОМ СПЦ

МОЛИМО БОГА ЗА ПРАВО РЕШЕЊЕ

МОЛИМО се Богу да државни врх има савести, одговорности и родољубља, осећања како за међународни положај Србије, тако и за потребе живота и опстанка нашег народа и да ће знати да пронађе право решење.

Ово је у понедељак после састанка председника Томислава Николића, премијера Ивице Дачића, првог потредседника Владе Алаксандра Вучића и врха СПЦ, у име свих учесника састанка, рекао епископ бачки Иринеј (Буловић). Током готово двочасовног састанка у Патријаршијском двору, коме су поред поглавара СПЦ присуствовали и чланови Светог архијерејског синода, државни и црквени врх одржао је завршне консултације пред седницу Владе на којој је саопштена одлука о будућности покрајине и европских интеграција.

– Свети синод СПЦ добио је пуну и објективну информацију о спољнополитичкој и државноправној ситуацији у којој смо се нашли после ултиматума из Брисела – рекао је владика Иринеј. – Врх Цркве, по најбољој савести и са поверењем у одговорност државног руководства, изнео је свој поглед на све проблеме у вези са опстанком нашег народа. То се односи и на статус КиМ – да ли ће у међународном односима Србија и КиМ бити третиране као две суседне државе, на чему инсистира Запад, или ће се будући разговор водити о налажењу решења за конкретан опстанак и српског и албанског народа, без улажења у решавање статусног проблема.

Епископ бачки је нагласио да СПЦ не претендује да доноси одлуке уместо представника народа који су на изборима добили мандат:

– Црква, међутим, има моралну дужност и неотуђиво право да изрази жеље и потребе људи који су грађани Србије, житељи КиМ и верници СПЦ. (Р. Др.)

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!