fbpx

Реструктурирање: Фирме поклањају странцима

0
(0)

СУДБИНА најмање 55.000 радника из 175 предузећа која су у реструктурирању и даље је – након пуних 11 година – неизвесна. У овом тренутку држава нема јасан план како би их могла оживети па зато све више синдикалних лидера страхује да ће радници завршити на улици, фирме са катанцима на вратима, а имовина распродата у бесцење.

– То свакако не би било први пут – каже Негослав Јовановић из Индустријског синдиката Србије. – Почетни модел приватизације је још на снази, иако је доживео фијаско. Сада је у току нови експеримент јер су сви остали – пропали.

Јовановић каже да је Влада одлучила да ликвидира сва предузећа која не успе да „оживи“, а то значи да ће сва имовина бити на продају:

– Тако ће неки нови инвеститори пазарити акције, направити пренамену земљишта у грађевинско и сасвим угушити привредну активност. А на месту фабрика изградиће стамбене зграде.

Јовановић подсећа и да 13 година након доношења првог Закона о приватизацији, Србија још кубури са дечјим болестима:
ПЉУШТАЛИ ОТКАЗИ Друштвена предузећа су 2002. године запошљавала око 680.000 радника, док данас у приватизованим фирмама ради око 286.000 радника. Истраживања Социо-економског савета указују да је 75 одсто радника који су радили у друштвеним предузећима остало без посла управо у процесу приватизације.

– Иако је на снази стари модел, ми стално проналазимо разне начине да привучемо стране инвеститоре, па чак и када је то на сопствену штету.

Милан Кнежевић, потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа каже да домаћа привреда трпи највећи ударац управо из разлога што поклања фирме страним инвеститорима, док с друге стране убија домаћа мала и средња предузећа.

– Држава своје фирме губиташе прво очисти од дугова, онда их лепо умије и среди, а потом поклони страним инвеститорима. Са таквим повластицама би свако могао да ради и да зарађује, али је питање колика је ту корист за домаћи буџет јер све то плаћају управо наши грађани.

Да се фирме продају у бесцење сматра и економиста Млађан Ковачевић:

– Запали смо у зависност од страног капитала и сада на све начине привлачимо стране инвеститоре. Дајемо им бесплатно земљиште, опраштамо им локалне комуналне таксе, продајемо им фирме које су претходно очишћене од свих дугова, радницима држава исплаћује отпремнине, а потом их још „частимо“ са готовином за свако ново радно место, као што је случај са „Бенетоном“ или „Фијатом“. А то је веома опасно јер би сваки следећи инвеститор који планира долазак у Србију могао да очекује исто, што нашу привреду само води у колапс.
КОЛОНИЗАЦИЈА

Ковачевић каже да је начин удварања страним инвеститорима колонизовао Србију:

– Почели смо да продајемо и земљу. Полако постајемо економска колонија више земаља, што ће бити још израженије ако продамо „Дунав осигурање“, „Телеком“, Аеродром… јер тада више нећемо држати ниједан државни ресурс.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САМО У СРБИЈИ: Вучић заштитио тајкуне, па пензионере ПКБ казнио са по 5000 динара! (видео)

5 (1) У Привредном суду у Београду је закључена расправа по тужби бивших радника и …

Француски ауто-гигант Рено припрема отказ за 15.000 радника

5 (1) Рено ће угасити 15.000 радних места широм света, у оквиру плана за смањење …

Један коментар

  1. Znaci toliko nam je dobro da nam gore nemoze biti!Valjda!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *