Србија

Режимски пропагандисти хвале увоз радне снаге из Албаније и Македоније у Србију

Цео наш регион постаће много атрактивнији за стране инвеститоре, јер ће лакше долазити до радника који им недостају

Око 30.000 прекопотребних занатлија, лекара и медицинских сестара и техничара из Северне Македоније и Албаније доћи ће од септембра да ради у Србију без икаквих додатних папира, радних виза и посебних дозвола.

То ће им бити омогућено захваљујући иницијативи “Отворени Балкан” и отварања јединственог тржишта рада. Поред тога, цео наш регион постаће много атрактивнији за стране инвеститоре, јер ће они лакше долазити до радника који им недостају, наводе стручњаци.

Велико интересовање

Сва занимања која су потребна у Србији су интересантна људима из Северне Македоније и Албаније

Михаило Јовановић, ИТ и е-Управа

Боља плата

Како је за Информер рекао директор Канцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић, сва занимања која су нама потребна су интересантна људима из Северне Македоније и Албаније.

– Мислимо да ће бити радника који ће долазити са високом стручном спремом, али и оних који имају основно и средње образовање. Грађевина се пуно тражи, као и радници у области пољопривреде. И у области здравства би требало да буде пуно заинтересованих, поготово зато што су плате код нас више. Међутим, још је важније што ћемо као регион сви постати много занимљивији страним инвеститорима јер ће брже и лакше долазити до радника, а то је један од разлога да инвестирају у овај део Европе – каже Јовановић.

И Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије наводи да ће већи број радне снаге добро доћи нашим послодавцима за места која су иначе увек упражњена.

– Мислим да ће грађани Северне Македоније и Албаније у оквиру “Отвореног Балкана” бити јако заинтересовани да дођу код нас, јер су услови и примања много бољи. Такође, и код нас ће послодавци имати већи избор, као и могућност да коначно попуне радна места за која већ дуго не могу да нађу одговарајућу радну снагу. Недостају нам сви профили заната у грађевини, заваривачи, затим сви радници у угоститељству и туризму, као и они за сезонске послове попут берача воћа. Очекујемо да их од септембра стигне око 30.000 – каже Атанацковић.

Недостају грађевинци

Саветник председника Привредне коморе Србије Ненад Ђурђевић каже да се већ дуже време осећа недостатак радне снаге у области пољопривреде, грађевинарства и текстилне индустрије. Он је додао како после пандемије многе међународне компаније које имају своје ланце на Далеком истоку разматрају могућност да ту своју производњу приближе матичним компанијама у западној Европи.

– Ми као Западни Балкан можемо да будемо занимљива дестинација за такву врсту посла – каже Ђурђевић.

Он додаје да комора нема прецизних података о томе колико радне снаге недостаје, али је навео да се осећа потреба за радницима у сезонским пословима, али и у међународним компанијама које овде послују.

– Зна се да ти радници долазе из суседних земаља, па и из појединих земаља ЕУ, па се тај недостатак некако компензује, али постоји потреба да се то регулише, да су ти људи осигурани здравствено, да им иде стаж – нагласио је Ђурђевић.

Јединствени ИД број

Грађани Србије, Северне Македоније и Албаније моћи ће да се уз идентификационе бројеве “Отвореног Балкана” запосле у овим земљама без икаквих даљих административних баријера. Предвиђено је да грађанин који жели да се запослени у некој од ове три земље, преко портала еУправа унесе своје податке и на тај начин добија идентификациони број иницијативе “Отворени Балкан”. Сваки грађанин који приступи порталу и добије тај број моћи ће несметано да приступи тржиштима радне снаге све три земље. Циљ је да поступак буде исти и у Србији, Северној Македонији и Албанији.

Просечне плате

држава просечна плата

Србија 631

Северна Македонија 360

Албанија 248

* износи су у еврима

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. Знате ли ви чему служи појам “ОТВОРЕНИ БАЛКАН” или “ЗАПАДНИ БАЛКАН”? Ако не знате ево вам мсло детаљније:
  – увоз јевтиних пољопривредних производа из Албаније и Македоније са последичним уништењем српске пољопривреде која је иначе у тешком стању
  – стављање Србији три камена о врат: Албаније, Црне Горе и Македоније. Глобалисти ће тражити да им Србија “помогне” отварањем граница за увоз из њих, давање разних бенифиција и помоћи сваке врсте, као пто је ова ситуација са житом. Нешто слично било је у покојној Југославији и знамо како је завршило.
  – Косово ће лакше бити одвојено од Србије кроз манипулисање у оваквом окружењу са Албанијом.
  – формирање разних заједничких комисија, организација, администрација, које ће наравно претежно плаћати презадужена Србија.
  – лакша блокада руског утицаја у Србији, јер ће Србија трпети политичке притиске из НАТО чланица овог савеза.
  – страни јевтини радници из остслих земаља групације преплавиће Србију, уништавајући перспективу домаћој радњој снази. Српска нација, иначе истањена и са негативним прираштајем, још брже ће се суновратити путем вез повратка.
  – савез је увод у формирање неке форме заједничке државе. Сврха је постепено брисање суверенитета по принципу куване жабе. Да ли сте знали да је већ потписано стварање јединствене електронске евиденције у којој ће бити сви грађани ових држава, сваки са својом идентификацијом и личним подацима?

  То је још једна омча око врата Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!