Reuters: Русија на свом западу распоређује ракетне системе „Искандер-М“

Reuters: Русија на свом западу распоређује ракетне системе „Искандер-М“

БРИТАНСКА новинска агенција Reuters – позвавши се на своје изворе у америчких обавештајним службама – објавила је да САД сматрају да Русија распоређује по својој Калињинградској области ракетне системе „Искандер-М“.

Исти „извори“ су нагласили да разлози због којих Русија то чини „не морају представљати опасност“.

Агенција преноси и ову процену из америчког обавештајног врха: „Руси су у калињинградску област и 2014-те пребацили такав ракетни систем. Ово што сада чине може бити политички гест – демонстрација силе којом се изражава незадовољство дејствима NATO“.

Претходно је на исто указала Естонија, нагласивши да страхује од „нових крстарећих ракета“ којима могу гађати „Искандери“ из Калињинградске области.

Домет и до Варшаве и до Берлина

Естонци су истовремено проценили да је мало вероватно да би Русија могла применити тактичко атомско оружје против инфраструктуре или војника NATO који се налазе на њеној територији.

Говорећи у јуну о могућности размештања „Искандера-М“ у Калињинградској области, стални представник Русије при NATO – Александар Грушко – нагласио је да војни врх његове земље ништа не ограничава да то учини, али да ће се при доношењу одлуке узимати у обзир развој војне ситуације.

Начелник ракетних јединица и артиљерије Копнених снага РФ – генерал Михаил Матвејевски – саопштио је да ће ракетна бригада у Калињинградској области – као и све остале руске такве бригаде – до 2018-те у свом наоружању имати „Искандере-М“.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *