РЕВИЗОРИ ТРАЖЕ СМЕНУ ДРОБЊАКА: Објављен извештај о пословању Путева Србије са препорукама за поступање

РЕВИЗОРИ ТРАЖЕ СМЕНУ ДРОБЊАКА: Објављен извештај о пословању Путева Србије са препорукама за поступање

4.8
(5)

ДРЖАВНА ревизорска институција је издала препоруку „Путевима Србије“ за смену Зорана Дробњака са чела овог јавног предузећа.

– Именовано лице више од шест година обавља функцију вршиоца дужности директора, што није у складу са Законом о јавним предузећима – истичу државни ревизори. – Законом је прописано да период обављања функције в. д. директора не може бити дужи од једне године.

Дробњак је 2007. први пут изабран за директора, а од 2011. је у в. д. стању.

Да би остао на челу ове фирме, коју води скоро деценију, Дробњак би морао да се пријави на конкурс равноправно са осталим потенцијалним кандидатима.

Иако је рекордер по годинама проведеним у в. д. стању, Дробњак није усамљен случај. Према подацима које је објавила организација „Транспарентност Србија“ на челу чак 22 јавна предузећа налазе се вршиоци дужности међу којима је чак 19 са истеклим мандатом. Од 34 државне фирме, само девет директора је постављено на јавном конкурсу.

ПРИМЕДБЕ НА ТЕНДЕРЕ

РЕВИЗОРИ су „Путевима“ дали укупно 14 препорука, а већина се односи на поступке јавних набавки.

Активности на додели уговора није спровело у складу са Законом код 22 набавке вредности 4,63 милијарде динара.

Статус руководиоца као вршиоца дужности прописима је ограничен на годину дана, а законом који је усвојен 2012. установљено је да се у јавним предузећима или акционарским друштвима где је држава већински власник, избор директора обавља на основу конкурса.

РЕВИЗОРИ ТРАЖЕ СМЕНУ ДРОБЊАКА: Објављен извештај о пословању Путева Србије са препорукама за поступање

РЕКОРДЕР Зоран Дробњак деценију на челу „Путева“, Фото Танјуг

Законите директоре, изабране на конкурсу или в. д. којима није истекао једногодишњи мандат, тренутно немају ни предузећа „Копаоник“, „Стара планина“ и „Увац“, „Државна лутрија“, „Електропривреда Србије“, „Емисиона техника и везе“, „Мрежа Мост“, „Коридори Србије“, „Нуклеарни објекти Србије“, као ни рудници „Ресавица“. И Мири Петровић, в. д. директора „Поште Србије“, овај статус је истекао још 2017. године. За челнике железничких предузећа „Србија карго“, „Србија воз“ и „Инфраструктура железница Србије“ пре неколико година су расписани конкурси који никада нису окончани. Њих у в. д. стању воде Душан Гарибовић, Југослав Јовић и Небојша Шурлан, који је постављен на чело „Инфраструктуре“ после хапшења и смене Мирољуба Јевтића. Вршиоци дужности руководе и „Транснафтом“ и „Голубачким градом“, али њима мандат још није истекао.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски "Крушик" да тренутно дугује само за воду преко милион €!

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски „Крушик“ да тренутно дугује само за воду преко милион €!

5 (4) Холдинг компанија „Kрушик“, коју је претходне две године потресала афера око продаје оружја …

2 Коментара

 1. nekada su revizori slali za privredni kriminal u aps, sad je ova vukojebina privatna prcija, pa mogu samo preporuciti smenu da mafioza ne ostane gola dupeta i sa prosjackim stapom pa da stiti ekspertice pored ulice.
  zato pravite sto vise krivina da musterija sa taljigama mora da uspori pred krivinama a onda na dzubetu jebacina.
  tada ce carevati onaj udbas sto narod voli /to nam je od udbasa poznato/ pa ce biti para od beduina kozojebaca, a mi ce mo sluziti germane i slati evre zato sto ce nam slepac slavni pasos ostavi sa kojim se moze samo obraz obrisati.

 2. ako ne za putara docekacemo drob-njaka za savetnika, drahoceno znanje nije za bacanje, mada video sam, jos kao dete, u reci ispod klanice kako drob pliva pored nas dece koja se kupasmo jer kupatila nemasmo.
  i danas, posle mnogo godina situacija nije bolja, a i kanalizacija bi malo ponize, nekada mala a danas velika, pa pored creva plivaju i govna.
  car nistak, niko i nista od nikoga, treba mnogo para, jer to mu snagu daje da u zlom cinjenju istraje.
  nekada udba bila gora od korone i od od kuge zajedno, na glavi kozni kacket, na plecima masovnih ubica duga kozna mantilcina a na nogama, razume se, kozna cizma, koja glavu cuva, a mi u kondurama.
  a secam se i nadnicara Veselina, starog coveka, koji kopase za nekoliko kila kukuruznog brasna a na nogama obuca od automobilskih guma, Boze ako te ima ,daj svog raba Veselina pored svoga trona.
  danas nas udba oslovljava sa ,,voljeni moj narode,, a nudi nam se popara i nije tu radi naroda vec da cara svih zala cuva od linca i vesala.
  ah, kako je pamcenje kratko i neprenosivo.
  od masovnih ubica jos ima nedodirljivih penzionera, koje udba cuva, ko i cara i putara i bosanskog meckara cedu zemunca, et cetera, et cetera, et cetera
  udba i decu krade pa prodava, drugi pravi i sa ljubavlju cuva a udba otima, za dzaba kupuje a skupo prodaje, tako bilo za germana copavog, tako bilo za sloba udbom dovedenog, tako bilo i za ovih idiota bosanskih, lepog klinija i picoustog karaguza, bilo i bice.
  i sve ce uciniti da Srba nestane.
  I danas izmet germanski od nas trazi i naredjuje a mi zaboravili Kragujevac, Kraljevo, bombardovanje Narodne Biblioteke i 150 teretnih vagona ukradene arhivske gradje.
  Brisr na, pamcenje.
  kad nema leba bar neka je igara.
  ma ker vam mater, osvetaje sveto pravo i nikad ne zastareva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend