Режимски економисти саветују влади даље смањивање плата и пензија!

0
(0)

Економиста Милојко Арсић изјавио је да у овој години плате и пензије никако не би требало повећавати, већ тежити њиховом даљем смањењу.

Издвајања за те намене још изнад економских могућности државе, сматра Арсић, главни и одговорни уредник Кварталног монитора и професор Економског факултета.

Арсић је приликом представљања новог броја и обележавања 10 година постојања часописа Квартални монитор, који издаје Фондација за развој економске науке (ФРЕН), навео да су издаци за плате били преко 12 одсто БДП-а, да су након смањења пали на испод 10 одсто, а да треба да буду бар девет одсто БДП.

„Значи, треба да идемо још даље ка смањивању, а не да повећавамо ове године“, указао је он.

Арсић, који је и професор на Економском факултету у Београду је рекао да би повећање плата и пензија утицало на раст фискалног дефицита, релативно мало у овој години, али више у наредним.

„Повећање дефицита мораће да се финансира додатним задуживањем, а дугови ће се враћати из будућих пореза“, указао је он.

Говорећи о привредном расту, Арсић је рекао да очекује пад БДП-а од 0,5 одсто у 2015. године што је добар резултат имајући у виду да се домаћа тражња смањује за два одсто БДП-а.

Србија се, како је истакао, налази у малој групи земаља, са Хрватском и Словенијом, која ни у 2015. години неће достићи ниво БДП-а из 2008. године.

Арсић је додао да би фискални дефицит у овој години требало да буде 180 милијарди динара или 4,5 одсто БДП-а, што је за преко 80 милијарди динара мање него у 2014. години.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

„Преурањено“ је говорити шта ће бити с пензијама

4.2 (5) Фискални савет предлаже да се због пандемије вируса корона пензије у 2021. усклађују …

3 Коментара

  1. Која је ово полу писмена будала, какво идвајање економских могучности државе Србије. Па она је узрок тоталног осиромашења ПиО фонда Србије. Не може неко ко је узрок проблема да реши тај проблем. Не измерљив и не сагледив проблем се јасно осликава што обавезници ПиО фонада Србије и Корисници ПиО фонда Србије и даље су несложни и не јединстевни, већ удробљени и исцепкани у безброј пензионерских удружења и политичких партија и тако су сами себи највећи непријатељ и у функцији саме државе Србије и паразитским самоорганизованим системима који су све нас довели у ову тоталну осиромашеност. Излаз постоји. Излаз увек постоји. Али га нико од обавезника као и од корисника ПиО фонда Србије не види. Ја сам 16.10.2010 године стекао Решење о пензионисању, после 41 годину радног стажа, замислите да сам тих 41 годину уплаћивао у „ВИНЕР БРОКЕР БЕЧ“ а не у ПиО фонд Србије, где би ја данас био, па сигурно да не би био у Србији, већ на Бахамским острвима, али нисам имао избор, претили су ми и морао сам из своје месечне зараде уплаћивати у тај бунар који су комунисти назвали ПиО фонд Србије. Зато ја данас тврдим кад би ме само могли разумети и сватити сви до задњег како Обавезници ПиО фонда Србије, тако исто и Корисници ПиО фонда Србије најкасније за 4 месеце по том све општем удруживању и самоорганизовању да би у целости преузели сав ПиО фонд Србије и нико у Србији, баш нико у Србији неби имао најмању пензију од 400 Евра у динарског против вредности. Али нико то не може да свати и да разуме зато ово стање безнађа и тоталног осиромашења које није завршено, јер ће се и даље манифестовати кроз гашење и уништавање целог ПиО фонда Србије.
    Молим Вас да у миру и опуштено без и мало зебње и страха да одмерено и мирно процените и одмерите ово моје сада све што сам изрекао, тј. написао, да ли има и може да се донесе преокрет и чврсту сигурност сваком пензионеру у Србији. Морате да се суочите само са једном реалношћу а то да из ништа ника није било нешто. То Ван је у потпуности јасно да морате дати један део себе и уложити један део себе за ову промену и за ову животну стварност која је ту на дохват руке и могуће је постићи само ако се сви до задњег удружимо и самоорганизујемо. Позз. ДРАГАНешковић

  2. Banda lopovska i njihovi placeni glasnogovornici! Umesto da idiot primeti da je ekonomska politika Srbije naopaka, on bi da se smanje plate i penzije! Ja bih zatvorio ekonomski fakultet kad proizvodi idiote i svi vi idioti bi tovarili ugalj za prezivljavanje! Bando nepismena, na drzavnim jaslama!

  3. Covecanstvo je izgubilo rat kada je birokratija preuzela primat nad tehnokratijom. U prilog tome i da se ovakva nepismena vaska usudi da bilo sta komentarise a posebno javno. Kad jos pogledam ove novopecene strucnjake koje su iznedrili sega-mega-drive fakulteti prosto mi je zao sto ne postoji prosta razmena dobara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend