Србија

Римска купатила из првог века

Нова открића у близини Сврљига учвршћују претпоставку археолога да се ту налазило велико римско насеље Тимакум мајус. Археолошка истраживања која финансира Mинистарство културе биће настављена на пролеће, а пратиће их и научне публикације.

У атару села Нишевац код Сврљига откривено је велико римско купатило с краја првог и почетка другог века. Терме се налазе на двеста метара од раније ископаних луксузних објеката за становање који су, према нумизматичким налазима, били у употреби све до четвртог века.

Владимир Петровић, археолог Балканолошког института и руководилац истраживања, каже да су открили и трасу комуникације у самом насељу и да сви ти налази,  пут и објекти указују на то да се ради о великом римском насељу које се простирало на површини од четири до седам хектара.

Римска купатила из првог века

Објекти са топловодним керамичким цевима у зидовима и подовима највероватније су део  насеља Тимакум Мајус, прве станице на римском путу од Наисуса до Дунава.

Антички пут са масивним каменим ивичњацима који пролази кроз локалитет део је римског пута Наисус – Рациарија. Археолошка открића овде сежу у још дубљу прошлост.

“Испод тог римског насеља открили смо и куће палеобалканског народа Трибала, који је овде живео пре Римљана. Римљани, када су освојили ове регије, затекли су палеобалканско племе које је живело у истом периоду када и Илири”, објашњава Војислав Филиповић из Археолошког института.

На читавом локалитету пронађено је мноштво новчића, делови накита, керамички и метални предмети. Како Сврљиг нема музеј, део колекције изложен је у просторијама библиотеке. Збирка ће бити пребачена у нову зграду намењену музеју који ће чинити целину са будућим архео-парком.

Марко Младеновић, општински већник, каже да ово није једина ископина и да има још налазишта у клисури и преко пута: “Све ћемо то груписати и надам се да то буде велики потенцијал за туристички развој.”

На ширем подручју сврљишке општине, на малим дубинама, наилази се на остатке кућа из гвозденог и бронзаног доба, а откривене су и некрополе из праисторијског периода.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!