Рио Тинто организовао застрашивање народа Јадра, послали џип патроле, па добили батине! (видео)

Рио Тинто организовао застрашивање народа Јадра, послали џип патроле, па добили батине! (видео)

Радници Рио Тинта данас су физички нападнути од стране мештана, али не одустају од својих патрола.

“Удружења грађања “ПАKТ, НЕ ДАМО ЈАДАР” и “Kоалиција организација против корупције у животној средини” траж иод компаније Рио Тинто да хитно повуче ангажовано обезбеђење које противзаконито патролира сеоским путевима у долини Јадра, како би се спречило ширење сукоба и генерално бахато понашање и представника компаније и ангажованог обезбеђења”, наводи се у саопштењу за медије ових удружења.

“Организације и мештани су у саопштењу објављеном јуче упозорили јавност да су се у месту појавили људи који се у мини аутобусима возе кроз долину Јадра, обилазе терен и све записују.

Kомпанија је прво саопштила да не зна ко су ти људи, а јуче је пар њих заустављено у новом обиласку и према незваничним информацијама ради се о представницима америчке фирме Бехтел и руске фирме Велестрој.

Такође је у неколико наврата упозоравано на понашање чланова ангажованог обезбеђења од стране компаније Рио Тинто, који се 24х возе џиповима кроз долину Јадра упадљиво малим брзинама од 10-15 км/х што додатно улива зебњу и страх мештанима и ускраћује им право на мирно уживање своје имовине.

Управо јуче, ситуација је кулминирала када су два припадника обезбеђења прво сматрала да мештанин који им је колима на сеоском путу дошао у сусрет треба да се помери, а пошто је овај то одбио, покушали и физички да се обрачунају са њим.

Удружења ће и даље све проблематичне ситуације пријављивати надлежним органима Републике Србије, али уколико не буде разума и адекватне реакције, грађани ће бити приморани да сами организују заштиту своје имовине и својих живота.

Догађаји на терену у долини Јадра се из сата у сат усложњавају, а мештани и организације апелују на компанију и државне органе, да хитно престану са застрашивањем народа, претњама, уценама, као и да се председник Републике Александар Вучић и потпредседница Владе Зорана Михајловић што пре огласе и објасне народу на основу којих обећања Рио Тинто на терену фактички уводи подизвођаче у посао, иако јавност још није видела нити једну Студију процене утицаја на животну средину.“

НоваС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СНС ИЗВРШИТЕЉИ уз помоћ полиције исељавају породицу која је платила дуг! (видео)

СНС ИЗВРШИТЕЉИ уз помоћ полиције исељавају породицу која је платила дуг! (видео)

Извршитељи и полиција ушли су јутрос у стан породице Коцић, која живи у улици Максима …

Због загађења животне средине поднете кривичне пријаве против компанија Рио Тинто и ЦЦЦЦ

Због загађења животне средине поднете кривичне пријаве против компанија Рио Тинто и ЦЦЦЦ

Kоалиција против корупције у животној средини и Подрињски анти корупцијски тим (ПАKТ) поднели су данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *