Род добар, а зарада мала

Род добар, а зарада мала

0
(0)

ЦЕНА кукуруза у Србији последње две недеље је у „слободном паду“. Ова, наша најзаступљенија житарица, која је сејана на око 1,1 милион хектара, тренутно се, на Продуктној берзи у Новом Саду, продаје за 15,7 динара по килограму. Цена му је, пре само две недеље, била 18 динара, а стручњаци најављују и даљи пад.

Узрок за оваква ценовна кретања, како објашњава Жарко Галетин, директор Берзе, треба тражити у томе што се у целом свету очекује врло солидан род ове житарице. И код нас би, како ствари стоје, кукуруз требало да има добар род.

– Цена, готово је сигурно, неће расти, пошто цео свет има солидне залихе кукурза – истиче Галетин. – За раст цене, потребно је да понуда и потражња буду другачије, а тај однос ће се, код нас, бар засад, тешко променити. Кукуруз је, иначе, лани у ово доба, продаван за 18,3 динара, али, на крају прошле године, цена му је била 15,1 динар, нешто нижа него сада. Мора се напоменути и да је лане, у берби, продаван за 13 динара.

Сам кукуруз, на њивама у Србији, како наводи Горан Бекавац, са новосадског Института за ратарство и повртарство изгледа јако добро, па би и род требало да буде солидан. Рано је, међутим, како каже, да се процењују количине по хектару.

– Распоред кише и сунчаних дана, био је, за кукуруз, до сада готово идеалан – каже Бекавац. – Сад му је потребно неких недељу сунчаних дана, а затим једна добра киша, од око 30 литара, и тада више не би требало да буде озбиљних проблема…

Стипан Шарчевић, пољопривредник из Новог Жедника, такође је задовољан тиме како изгледа његових 200 јутара кукуруза. Цена му, међутим, прави проблеме.

– Род ће, сигурно, бити добар, али, шта то вреди, ако цена буде нижа од 10 динара, а и та могућност се помиње – забринут је Шарчевић.

– Срећом па имам своје силосе, тако да ћу да га ускладиштим или користим као сточну храну, све док цена не буде боља…

БИЋЕ И ЗА ПОТПАЛУ

– НИЈЕ искључено да ће се, ако цена буде ниска, поновити ситуација из 2008. године, када су ратари користили кукуруз уместо угља и дрва, пошто је био јефтинији, а имали су га у свом дворишту – напомиње Шарчевић. – Надам се, ипак, да такву ситуацију нећемо имати. Јако је велика штета, ако се кукурузом, односно, храном, ложи…

Н. Суботић, Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

5 (2) 50 пара по 50 пара и цена за литар горива у Србији ових …

ГСП Београд ће затражити повећање цене градског превоза у Београду

ГСП Београд ће затражити повећање цене градског превоза у Београду

5 (3) Градско саобраћајно предузеће (ГСП) Београд затражиће у овој години од градских власти повећање …

Један коментар

  1. lobi izvoz ce da zaradi dobro ne sekirajte se:P]

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend