Родитељи несталих беба: Нећемо паре него истину!

5
(1)

Велика српска афера са несталим бебама, стара близу пола века, коначно би требало да добије законски оквир током текућег јесењег заседања. Одбор за правосуђе је дао зелено светло Предлогу закона о бебама несталим из породилишта и упутио посланицима на разматрање.

До тог потеза је коначно дошло после више озбиљних упозорења из Савета Европе да Србија мора да разреши питање родитеља који верују да њихове бебе нису, како им је речено, умрле, већ украдене. Оних који никада нису добили тела деце нити било какву документацију о смрти. Међутим, у родитељским удружењима истичу да предложени закон „нема везе са украденим бебама“.

Не крију огорченост овим предлогом, чије су повлачење у више наврата тражили, јер не даје одговор на питање где су им деца, па ће се, како сматрају, само „затворити афера несталих беба“.

Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља несталих беба, подсећа да су родитељи од 2016. протестовали против оваквог текста закона који је у међувремену тек козметички мењан.

– Одувек смо причали да закон није добар и да се њим формално испуњава обавеза према СЕ, јер нема истраге о томе шта је било са децом после киднаповања из породилишта, а ако су заиста умрла, шта је са њиховим лешевима. Нама не треба новац, већ ако нам је дете живо, где је, ако је мртво где је – рекла је Новокмет за „Вести“, уз напомену да их нажалост оне који траже своју децу нико не обавештава о ономе шта је рађено на Предлогу закона и амандманима, већ за то сазнају из медија.

Закон је, према њеним речима, писан „тако да се до судбине детета не дође“ и представља „бацање прашине у очи“ и СЕ и родитељима.

– Ако не решимо велики проблем из прошлости, како ћемо у будућност – казала је она и најавила наставак борбе родитеља несталих беба. – Нас политика не занима, ми хоћемо само истину.

Предлог закона је послат у скупштинску процедуру без јавне расправе и са спорним члановима у тексту, рекла је на конференцији за новинаре шефица посланичког клуба Странке модерне Србије Татјана Мацура.

– Реч је о Предлогу закона насталом на основу спорног Нацрта закона из 2016. који је након реакције јавности и цивилног сектора повучен. Жури се због седнице СЕ заказане за децембар – указала је она.

Као најспорнији је навела члан где се каже „ако не могу да се утврде чињенице које објашњавају шта се са несталим новорођенчетом догодило, суд решењем констатује да не може да се утврди статус“ новорођенчета.

– Тај став проглашава закон ништавним, њим се не решава проблем, па ће СМС уложити све напоре да се спорни став избрише – најавила је Мацура.

Она истакла да са тим законом родитељи неће моћи да поступају у складу са својим сумњама. Додала и да ће позвати посланике власти и опозиције, „да би се пружила подршка људима који се боре за истину о својој деци“.

Данило Ћурчић који такође као адвокат заступа породице које сумњају да су им деца нестала из породилишта, за „Вести“ каже:

– Нико не хаје за противљење и незадовољство родитеља предлогом који, ако буде усвојен, суштински ће у огромном броју случајева омогућити само новчану надокнаду. Суд ће утврдити да не може да утврди шта се са дететом десило, јер нема довољно информација о одређеној беби – објашњава Ћурчић.

Држава оваквим Предлогом закона, поново забија главу у песак и бежи од проблема, коментарише за „Вести“ адвокат Иван Нинић, који заступа више оштећених родитеља у поступцима против државе.

– То ствара дилему да ли су институције немоћне да спроведу ефикасне истраге у смислу кривичних поступака или се овим жели прикрити да је држава била умешана у трговину бебама и да је могао да их купи онај ко је имао новца. Односно, да су у томе у чествовали запослени у државним службама и институцијама – указао је он.

Овај адвокат сматра да се понуђеним решењем, понижавају родитељи који су уверени да им је дете по рођењу украдено. Како указује нуди им се новац, а да они нису то тражили, већ хоће да сазнају шта се догодило са њиховим бебама.

– Као да се оваквим решењем прави компромис, купујући ћутање родитеља и истовремено испуњавајући обавезу према Савету Европе. Иако зна циљ родитеља који истрајавају у својим захтевима да се открије истина, реагује по принципу, узмите паре и ћутите, то вам је максимум, јер до истине нећете доћи – оценио је овај адвокат.

Пацке из Стразбура

Србија се обавезала СЕ да ће усвојити закон, а рок за то је истекао септембра 2015. и од тада из Стразбура стижу опомене. Подаци Удружења родитеља несталих беба, кажу да је током 40 година у породилиштима широм земље лажно проглашено мртвим између 6.000 и 10.000 новорођенчади. Тврде да имају доказе да су деца, пошто им је речено да су умрла, препродавана на црном тржишту. Ових родитеља је око 2.000.

Неопходност усвајања

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић рекао је на седници Одбора да се предлог годинама налазио у фази припреме.

– Осим што прилази материји на ефективан начин, предлог има велики значај и због става Комитета министара СЕ о неопходности усвајања – навео је он.

Стигло је 30 амандмана, а власт је обавестила СЕ да су прихваћена два: регулисање употребе ДНК анализе током судског поступка и обавезност судске пресуде из овог поступка у односу на друге судске поступке.

Мирјана Новокмет пита чему ДНК регистар без истраге, јер како каже, логично је да се та анализа ради када се истрагом дође до несталог детета.

– Амандмани су само оправдање пред Саветом Европе – сматра она.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У српским школама деца уче ромски језик и све се то финансира из српског буџета

3 (2) Средњошколцима ромске националности прошле школске године додељено је 1.207 стипендија, што је за …

ИНТЕРВЈУ: Ана Пејић – Породилишта и службе сарађују у крађи беба, сазнали смо и где заврше?! (видео)

4.9 (8) Гост Славија инфо тв била је госпођа Ана Пејић из Удружења родитеља несталих …

8 Коментара

 1. majku li vam fasisticko-satanisticku, sta kazete u nase ime, ,,necemo pare vec istinu,, ma dacete pare makar ,,drzava,, bankrotirala i to po 100 000. hiljada eura, na vesala poslati otmicare, i garancije da se to nece vise desavati.
  za poslednjih sedam godina oteto je naj manje pet i po hiljada dece, koju ste pojeli, pedofilima i satanistima prodavali a sad bi ste od nas oprostaj za pripremljene lazi.
  samo onaj ko je to doziveo zna sta sa vama treba raditi a ostali koji cute ili podrsku daju su zveri koje treba proganjati i na prinudni rad naterati.
  zar naj svetije pravo decu imati se usudjujete osporavati i bilo kome decu otimati.
  banditi masonsko-satanisticki i zveri.
  HHRRKK PU

  • Učiniti sve da se sa ovim kriminalom prestane za večna vremena! Obesiti ih ili streljati, potrovati, umlatiti u haustorima koliko god je potrebno, samo da se ovo zlo uništi za navek! Smrdljivci bolesni!

 2. cudna neka racunica, prodavali ste za recimo tridest iljada a nama roditeljima deset iljada, ako dokazemo da je majka i u porodilistu bila.
  dr mengela djaci pomrli il ih rak glodje, arhive davno unistene a pare ptrosene; na podrume, kule i gradove koje ustasstvo slave /u znaku u/.
  nece moci copore zveri, koji ne zna ko im materu zajasi. PU

 3. Ako se zalažete za izmene i dopune zakona, a i ako se zalažete za donošenje potpuno novog zakona, nikako nemojte da izbrišete stav o plaćanju obeštećenja. Vama je novac preko potreban za dalju borbu. Ako nekom ne treba, neka ga ustupi onim roditeljima kojima je potreban ili udruženju. Ovo će biti duga i iscrpljujuća borba. Zato novac primite, samo pazite da u zakon ne udje formulacija da je on zamena za istinu, da vi gubite pravo na dalju istragu, tj. zahteve od države da vam pronadje decu, da krivci budu krivično gonjeni ili slične smicalice (ima ih na stotine, zato oprez!). Novac nije loš, ali je on u vašem slučaju samo pomoćno sredstvo u borbi za glavni cilj: za istinu.

  • novac je kazna za one sto su to radili i za one sto su cutali, makar, ponavljam, ko ,,drzava,, bankrotirali.
   surovost nevidjena se surovoscu mora vratiti, vi umobolnici.

   • Pobratime Rajko ovo na kraju receno, da ne bude zabune, na tebe se ne odnosi.

    • Jasno, razumeo sam i potpuno se slažem. Ja samo brinem da se roditelji ne odreknu tog svog prava na obeštećenje, plašeći se da će banda koja je činila ove zločine reći „Šta još hoćete, primili ste pare! Gotovo je, nema više istrage“ I zaista se tako nešto može desiti ako ne budu pazili, ali će u još goroj situaciji biti ako se odreknu novca, jer će se banda okuražiti misleći da su rodetelji ovce koje oni mogu da rade kako hoće. U takav scenario sam ja lično čak potpuno siguran na osnovu ličnog iskustva. Tako siroti ljudi mogu ostati i bez istine bez koje oni ne mogu da nastave da žive. Deluje paradoksalno da se na dobru volju odgovara još gorom surovošću, ali tako banda funkcioniše. To nisu normalni ljudi, njihov rezon nije normalan, a njihova satanska dela svedoče da oni nemaju nikakvu savest, osećaj odgovornosti ili časti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *