fbpx

РОГОЗИН: Русија ће основати сталну базу на Месецу

0
(0)

Русија ради на стварању групације сателита за даљинску детекцију, за решавање питања навигације, везе и картографије

ПОТПРЕДСЕНИК руске Владе Дмитриј Рогозин изјавио је да би Русија могла да има већи коефицијент корисног дејства у истраживању свемира.

„Засад у нашој делатности у свемиру имамо веома низак коефицијент корисног дејства. Заостајање за другим државама нарочито је приметно у економском делу истраживања свемира” – казао је он на седници стручног савета при Војно-индустријској комисији.

Према Рогозиновим речима, удео РФ на светском тржишту услуга у свемиру, чија се укупна вредност процењује на око 180 милијарди долара, износи мање од 3%.

„Та бројка се уопште не поклапа с нашим амбицијама, као једне од водећих свемирских држава” – нагласио је он. – Уверен сам да наша земља има све што је потребно, не само да превазиђе то заостајање, већ и да поново постане једна од водећих држава у истраживању свемира”.

Рогозин је истакао да је Русија једна од ретких држава која има затворени циклус конструисања, производње, пуштања у рад, управљања летовима и коришћења свемирских апарата у складу с наменом. По његовом мишљењу, тај потенцијал омогућава да се поставе и најамбициознији циљеви.

Рогозин је нагласио да је у овом тренутку један од главних задатака да се одреди на који начин свемирски програм може бити од користи за Русији. У њему може бити и веома висока научно-технолошка компонента, која ће наглашавати престиж РФ као свемирске суперсиле. Као друге важне задатке, потпредседник Владе Русије означио је борбу с опасношћу од астероида, отварање сталне станице на Месецу, конструисање интерпланетарних летелица итд.

Рогозин је нагласио да су ништа мање важни, а у овом тренутку и најактуелнији, задаци везани за прагматично решавање економских питања: стварање групације сателита за даљинску детекцију, за решавање питања навигације, везе, картографије итд.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руски војни стручњаци кренули у борбу против коронавируса у Србији (видео)

4.5 (4) Руски војни стручњаци одмах су по доласку опреме и људства у Србији данас …

Београд: Два „иљушина“ од укупно 11 са руском помоћи слетели на Батајницу (фото, видео)

5 (2) Први „иљушин“ са руском помоћи слетео је на аеродром у Батајници. У Србију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *