Европа

Словенија би банкротирала без српског и руског тржишта

Љубљана — Док словеначка економија грца у проблемима, а из ЕУ са подозрењем гледају у Дежелу, позитивне бројке бележе се на другој страни – у пословању са Србијом.

Производа који се упућују ка Београду све је више, па су Словенци пре три године продали робе у вредности 613 милиона евра, а лане за 654 милиона евра.

Истовремено, Словенци све мање увозе из Србије, па су пре две године купили робу у вредности од 416 милиона долара, а прошле за 363 милиона евра.

Ти трендови задржани су и током ове, 2013. године, што јасно показује да је Словенија у сталном плусу у размени са Србијом, да све више инвестира по Србији, а да су словеначке границе за српске привреднике још увек затворене. 

Али оно најважније за словеначку привреду јесте да би без овакве размене у пословању са Србијом, економска слика Дежеле, до јуче велике економске наде Европске уније, била знатно гора и још алармантнија. 

Србија је међу пет најважнијих држава за економију Словеније, традиционално тржиште где се пласира словеначка роба. “Фруктал“ у Србији изузетно добро послује, стално повећава пласман на српско тржиште, а ни “Горењу“ не иде лоше, пре свега јер користи јефтинију радну снагу у Србији. Словеначки проблем остаје то што су сви у региону све сиромашнији, али и чињеница да су словеначки произвођачи, као рефлекс свега што се догађало у политици, некад мање, некад више, (не)омиљени код купаца. Тако да, рецимо, Хрвати наглашено данас ређе купују словеначку робу. 

Уз Србе, светла тачка за словеначку економију јесу и Руси. Москва је инвестирала у Словенију готово 3,7 милијарди евра и приближила се највећим инвеститорима, Италијанима, Немцима, Израелцима, Аустријанцима, Хрватима и Американцима. Словенији је и те како стало да се укључи у пројект “Јужни ток“, па је премијерка Аленка Братушек недавно у Москви уложила све напоре да се покаже као снажни и безбедан економски партнер. 

Проблем са Словенијом јесте и што су сви стари бонуси потрошени и што их више нико не доживљава као економског дива са Балкана који је успео пре свих да реформише социјалистичку привреду. Данас је Словенија болесник Европске уније, који чека терапију, а словеначке банке вапе за више од 4,7 милијарди евра како би поново стале на ноге. 

Буду ли се економски односи са Русима компликовали, а Србија напокон затражи оно што Словенци већ имају, приступ туђем тржишту, за званичну Љубљану проблеми ће само постати већи. Мало ко више верује у “словеначко чудо“, па економист Мојмир Мрак тврди да је земља потпуно изгубила поверење Европе. Словеначки социолог Растко Мочник каже да је Словенија некада имала привилеговани положај у приступу 20- милионском тржишту Југославије, а сада, у Европи ствари су другачије. 

“ЕУ сада функционише по принципу колонија и Словенија је постала немачка колонија“, каже Мочник.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!